Salutare!
Având în vedere că mâine creştinii ortodocşi serbează sărbătorile pascale, m-am gândit să vă prezint o reţetă inspirată din masa de Paşti. Majoritatea ingredientelor pe care o să le regăsiţi în reţetă au legătură cu multitudinea de preparate care se gătesc în această perioadă însă atenţia mea va fi asupra vinului, care este folosit de cele mai multe ori pentru friptură: fie el ca şi ingredient în binecunoscutul baiţ sau ca şi element de stropire al cărnii pe grătar.
Crescând de mic copil la ţară, obiceiul era ca vinul folosit pentru stropirea cărnurilor să nu fie consumat şi de foarte multe ori ajungea să fie aruncat. Cu acest gând în minte am ales să îl salvez şi să îi ofer o a 2-a şansă sub forma unui sirop dulce acrişor, condimentat şi echilibrat. Acelaşi lucru îl puteţi face ori de câte ori rămâneţi cu un surplus de vin la mesele din familie şi totuşi nu vreţi ca el să apuce calea chiuvetei!
Pasqual
Pahar: vin roşu, prerăcit
Decor: ciocolată cu fructe uscate, piper roşu şi trandafir (o găsiţi la supermarket)
Metodă: stir (amestec într-un pahar diferit de cel de servire)
Ingrediente:
40 ml rom învechit
20 ml sirop din vin roşu condimentat*
30 ml suc proaspăt de grapefruit
60 ml nectar de coacăze negre
* Pentru a face siropul aveţi nevoie de:
– 200 ml vin roşu demisec
– 2 linguri de zahăr alb
– 1 lingură de muguri de trandafir
– 1 lingură de stafide aurii
– 1 băţ de scorţişoară
– ¼ lingură de piper roşu
– ½ lingură peniţe de cacao
Se pun toate ingredientele într-o tigaie pe foc mediu şi se amestecă până ce se îngroaşă toată compoziţia. Secretul este ca siropul să nu fie dat în fierbere pentru că temperatura vinului odată ajunsă la 78°C va face ca vaporii de alcool să înceapă să se evapore şi atunci se va pierde din caracterul siropului.
După ce aromele sunt bine incorporate în lichid, lăsaţi siropul deoparte pentru a se răci şi strecuraţi-l într-o sticlă separat. Dacă este ţinut la frigider, poate să reziste şi 1 săptămână.
Mod de preparare:
Se adaugă toate ingredientele într-un pahar de amestec (eu am folosit o carafă pentru limonadă), gheaţă şi se amestecă până ce ingredientele sunt bine răcite, amestecate şi diluate!
Pentru a aplica metoda corect, tineţi instrumentul de amestec (eu am folosit un băţ pentru sushi ce era rătăcit printr-un dulap) ca în imaginea alăturată şi efectuaţi o mişcare de dute-vino: împingeţi beţigaşul cu degetul inelar în faţă şi trageţi-l înapoi cu cel din mijloc.
În felul acesta, gheaţa va avea o mişcare circulară şi va avea contact direct cu lichidul, fără a-l agita! Scopul este ca băutura finală să fie clară, limpede, elegantă! Dacă aţi procedat aşa, felicitări! Aţi intrat în categoria profesioniştilor! Mai departe, se strecoară tot conţinutul cu ajutorul unei site de ceai într-un pahar prerăcit, se adaugă decorul şi se serveşte cu un zâmbet larg!
Spor la (de)gustat,
Mihai
P.S: Să vă aducă ceva frumos iepuraşul!
Text: Fetcu Mihai
Foto: Aura Petraşcu