Toată lumea știe să facă grătare. Asta-i bine, și fiind stabilit acest lucru, hai să ne diversificăm puțin meniul, hai să fim puțin inventivi ori măcar deschiși la nou, hai să nu ne limităm la mici și ceafă cu cartofi prăjiți și muștar. Ce spuneți? Azi o să vă arăt o rețetă cu coaste. Simplă. Pui coastele pe grătar și le mai întorci din când în când. Lucrurile cu adevărat interesante se petrec însă înainte de a pune carnea pe grill. Iată:
Am pus în mojar piper multicolor, enibahar, sare și dafin. Le-am zdrobit bine.
Am adunat pe lângă mine oarece lichide: ulei de măsline extravirgin, vin roșu și oțet balsamic (de calitate, de la doamna lui Chinezu).
Nu puteau lipsi coastele, că doar despre ele-i vorba aici.
Pentru a pregăti coastele am făcut următoarele: am pus mirodeniile zdrobite într-o caserolă încăpătoare. Apoi am adăugat ulei de măsline (două linguri).
Am mai pus două linguri de oțet balsamic.
La urmă, o cană de vin.
Două lămâi și o portocală, stoarse de zeamă, s-au alăturat lichidelor și morodeniilor. Sigur, împreună cu zeama lor. Apoi am pus carnea în caserolă, am pus capacul, am agitat bine caserola și am pus-o la rece pentru trei ceasuri.
Ieri a fost ziua în care am inaugurat grillul Weber primit de la Grillshop. Burlanul de pe grătar nu-i un burlan. Nu, e una dintre marile invenții ale umanității, respectiv dispozitivul pentru aprins cărbunii.
O să fac într-una din zilele astea o postare dedicată acestui dispozitiv, că tare folositor mi se pare. Pui cărbunii în el, focul sub cîrbuni și…bei o bere, restul vine de la sine. În momentul în care cărbunii s-au acoperit de o spuză albă (după 20-25 de minute), știi că-s gata de folosit.
Am pus deci cărbunii la locul lor, am așteptat puțin să se încingă grătarul din oțel….
…am tăiat câteva legume (ardei, dovlecel, ceapă verde)…
…apoi am pus legumele și carnea pe grill. Am pus capacul grill-ului și am așteptat cuminte lângă o (altă) bere. După zece minute am întors coastele și am deplasat legumele spre marginea grătarului, să fie protejate dar să rămână calde.
Am pus capacul la loc și peste un sfert de ceas am obținut cina de aseară. Coastele pătrunse bine, aromate, cu crustă crocantă la exterior. O mică minune.
Legumele: perfecte. Am presărat puțină sare peste ele înainte de a le mânca.
Ne revedem în curând cu grillul Weber. Mai știu și alte rețete, și alte moduri de a marina carnea și vreau să vi le arăt și vouă. În plus, chiar vreau să vă lămuresc în legătură cu dispozitivul pentru aprins cărbunii, pe mine m-a impresionat.
cu prima ocazie cred ca o imi impresionez prietenii cu niste costite la gratar dupa reteta asta, ca tare bine arata:d. si chiar ar fi fain daca ne-ai mia da ceva retete de marinata, ca io in afara de presarat condimentele pe carne, nu faceam altceva. da de amu o sa stiu:d
Ma bate gandul sa incerc coastele astea fripte in tigaia grill, ca n-avem nici curte si nici gratar. Inca! Insa lipseste sosul acela delicios cu rosii, gem si alte mirodenii, sos care ne-a cucerit in Cluj :) si pe care stii sa-l faci atat de bun :)
Panfi, o să vină:-)
Lilișor, acela-i un sos prea plin de taine, nu poate fi pus pe blog.
eu astept un review detaliat al gratarului, ca am dat intamplator peste el cautand pietre de pizza si am stat putin cu mana pe card, pana sa mai aflu una, alta despre el :))
Florin, la cât e de lungă vara, o să-l review-esc de nu s-o vedea. Tot ce spun azi e că dacă nu l-aș fi primit, aș fi dat banii pe el fără să stau pe gânduri. Probabil o concluzie bazată pe adevăr voi trage vara viitoare, după un sezon de grătărit și o iarnă de conservat, dar până atunci o să vi-l arăt destul de des și voi vorbi despre caracteristicile lui:-)
arată mai bine decât cele din episodul 4:P şi subscriu la ce a zis PANFI ar fi ok să pui mai multe idei de marinare a cărnurilor… astea se pot face şi în cuptor? nu am nici tigaie grill, nici curte, nici căţel frumos ca Tito :)
AlexT, sigur că se pot face și-n cuptor:-)
Adi, tu ce model ai, One Touch Platinum, One Touch Performer sau Performer Touch and Go?
platinum
Pozele sunt senzationale! A facut si sotul meu coaste la gratar si au iesit foarte bine! Noi avem un grill tot de la ei insa pe gaz. Nu am simtit nicio diferenta intre gustul carnii facute pe vechiul gratar pe carbune si cel pe gaz.
Gratarul nostru sta afara de vreo cateva luni si in afara de praful ce pluteste zilnic si se aseaza din belsug, in rest nu sunt probleme….mai doarme matza pe el cateodata… :)
Noi il utilizam aproape in fiecare seara si mai nou am trecut si la legume pe gratar facute intr-o tava luata de la weber. Se cheama ca mancam sanatos zic eu.
Florin, felicitări pentru povestea cu Good Food, o să iau revista:-)
Thanks! :)
Ei bine, daca s-a inventat si ceva care aprinde carbunii fara sa dai din aripi ca disperatul si sa lacrimezi dupa nimfa care ti-a furat inima intr-a patra… Atunci cu siguranta ai timp sa dai fuga pina la buticul din colt, sa cumperi o sticla de Martell Cordon Bleu. Merge cu bucatarii de clasa, e suficient de nobil pentru a complimenta simfonia de mironedii dintre coaste… Singura problema ar fi ca nu locuiesti pe malurile riului Charente, pentru a gasi coniac dumnezeiesc la buticul de la colt.
Adi, o sugestie pentru reteta: pe langa piper, enibahar si dafin, eu adaug cimbru si oregano la marinata. Ambele sunt considerate condimente medicament, mai ales oregano care are un puternic efect antioxidant, datorita continutului ridicat de acizi fenolici si flavonoide. Daca ai oregano proaspat, se poate presara si peste legume dupa ce le iei de pe gratar, daca nu, merge si uscat…Iar coastele daca sunt de miel, pentru cine prefera, e chiar mai bine :D. Dupa ce stau in marinata, si cei mai inversunati adversari ai carnii de miel, oaie sau berbec, vor deveni fani, garantat. Eu, in general, cand pregatesc carnea pentru gratar, o pregatesc de seara si o las peste noapte, la rece, in marinata. Cui nu-i plac legumele la gratar, sugerez o garnitura de salata orientala, care pe langa cartofii fierti, imi place sa contina multa ceapa verde, ardei verde si rosu (preferabil organic), masline si marar la greu. Si ingredientele salatei le las in marinata din otet balsamic, ulei de masline si foaie de dafin, cam vreo 2-3 ore asa, inainte de a adauga cartofii fierti si, optional, jumatati de oua de prepelita fierte. Salata orientala este foarte practica la gratar pentru ca se poate prepara de dimineata/seara dinainte si se transporta usor la iarba verde pentru cei care nu au posibilitatea de a face gratar in curte. Iar pentru desert, neaparat placinta cu mere sau branza, ori prajitura cu fructe, ca tot vine sezonul capsunilor si al fructelor de padure. Numai bine, Adi! Apreciez foarte mult retetele tale, dar si fotografiile! Vorba englezului: Keep up the good work! :)
mama ce bune trebe sa fie,
ai pus in marinata tot cemi place mie, trebuie sa incerc cu prima ocazie.
am si eu pe undeva o reteta de coaste, marinata contine gem de caise si ghimbir, nu e dulce, e bestiala, am sati las intr-o zi reteta, ca tot e sezon de gratare :)
spor la treaba !
p.s. gratarul ala ma face sami cumpar casa cu curte!
Felicitari pentru reteta! Deja mi se face foame :)
Carnea e cum e (iese foarte buna, am facut si eu ceva asemanator), dar instrumentul cu care ai facut-o ma umple de respect. Pacat ca e muuult peste bugetul meu, ca tare ma tenteaza. Astept alte povesti despre gratarul asta minunat.
asteptam feedback la GF ;)
Nu mai stati pe ganduri. Va spun eu ca din tot ce puteti cumpara in comert Weber e cel mai bun… Eu am Weber de 16 ani. Te tine pana iesi la pensie. :)
Adi eu mai adaug niste bucati de lemn de mar sau de cires ude sa faca putin fum la coaste…. Ai incercat asa? Cred ca ti-o place.
Dana, vine și rândul fumului, vara-i lungă:-)
Mazilique, negreșit:-)
Brândușa, cred că merită să faci economii o vreme pentru a cumpăra unul. Cel pe care-l am eu e foarte solid și cred că va ține mai mult decât altele (ca să nu mai spun că-i primul grill destul de mare pentru mine) :-))
Fatduck, mi-e că lângă dogoare m-ar prinde prea repede Martel-ul, aș lua-o mai domol, cu vin de la gheață:-)
Ildi, succes cu casa:-)
nic nu ii arat consortului pozele tale, ca o sa vrea nu numai coaste, da’ si burlan din ala de aprins carbunii :)
arata senzational! de gust nu ma indoiesc! si gratarul tau e tare frumos. subscriu insa la parerea lui florin ca pretul te pune putin pe ganduri. da’ spune-ne – face fum la fel de tare ca un gratar simplu? sau are sanse sa provoace mai putin papilele gustative ale vecinilor? ;-)
La marinata am auzit ca se foloseste si uleiul de samburi de struguri. Poti sa ne spui daca ai incercat, si cu ce rezultat?
In rest, arata delicios, sunt convins ca e si bun. Si apropo de carnea de miel/berbec, ca zicea cineva mai inainte, am mancat preparata de un turc, acasa la el, nu la restaurant, in marinata cu iaurt, menta, lamaie si Allah mai stie ce, ca a fost absolut dementiala, se topea in gura, puteai sa juri ca nu-i berbec.
Zâno, „burlanul” merită orice sacrificiu, e de Nobel:-))
Mihaela, cantitatea de fum e cam aceeași dacă lucrezi pe grill cu cărbuni, cel cu gaz/lavă e mai blând din punctul ăsta de vedere
Nonick,mulțam pentru avertizarea din mail. Uleiul din sâmburi de struguri e neutru dpdv al gustului, nu l-aș folosi pentru marinare, proces care are menirea de a aduce gusturi noi în carne. E bun însă pentru prăjit deoarece are rezistență mare la temperaturi înalte.
Adi cind am vazut pachetul tau am fost surprins sa vad ca exista si la noi „cana” de aprins carbuni. Eu am una la fel dar primita de la un prieten din Austria. Daca stiam vorbeam si despre asta ultima data cind ne-am vazut. Merge foarte bine mai ales cu brichete de carbune. Nu face fum (mult). Nu trebuie suflat. Ai nevoie numai de una doua bucati de spirt solid. Una maxim doua „cani” sunt suficiiente pentru un gratar.
Dane, cu o cană din asta am copt/fript coastele, un hectar de legume, trei cepe uriașe și întregi, jumătate de kilogram de slană și 12 mici :-). Și am folosit exact două bucăți de spirt, din acelea mici.
Cu toata rusinea, recunosc ca nu am gustat niciodata coaste la gratar… sau coaste prajite… sau orice fel de costite. Cred ca ar fi timpul sa incerc si asta. :p
Reni, nu-i nicio rușine, e doar păcat că -ai gustat. Dar recuperezi tu:-)…
Adi, pe cand detalii despre seara de la Marty?
Pana azi, am crezut ca sunt singurul om din Romania care are „burlan” Weber! Oricum, al meu e vechi de 3 ani! Al tau se vede clar ca e nou nout!
PS
Poti sa pui ziare facute bulgari in loc de pastilele speciale de ardere! Merge „brici”!
Felicitari pentru aceasta reteta ! o sa incerc sa o fac in curand .sper sa imi iasa aproape la fel de bine cum ai facuto tu insa diferenta e ca eu nu am acel Weber inca !
Marcel Iorga: Uite cum comunitatea posesorilor de „burlane” Weber creste :). Si eu sunt posesor, si, ca tine, folosesc ziare pentru prins. Mi se pare mai ECO decat pastilele pt. aprins.
Buna ziua!Am o mare dilema si sper sa ma poti ajuta sa o rezolv. :) Vreau sa imi achizitionez un gratar Weber, doar ca imi trebuie carbuni „oua”, sau precum cei pe care i-am vazut in pozele tale. De unde i-as putea achizitiona?
Multumesc anticipat!
O zi buna sa ai!
Mary, de la Grillshop -brichetele Weber sau din orice supermarket cărbunii obișnuiți.
Adi zicea-ia ca vii cu o postare pentru acest grill , ai postat ceva ca tare m-ar interesa cum SE FOLOSESTE . MERCI
am gratar de genul asta (cu capac d-ala cu 4 gauri/ aerisire care se poate si inchide)si cana de incins carbuni.
cana face treaba perfect.
rastorn in gratar carbunii incinsi.
pun carnea, pun capacul cu gaurile deschise.
si in 5 minute s-a dus tot jarul.
tu cum faci de tii jarul „viu”?
ții gurile de aerisire închise. și folosești cărbuni mai buni:).
Salut , foarte tare reteta !! azi o pun in practica , spune-mi te rog de unde imi achizitionez un gratar weber?un site ceva sau? ms
Buna Adi,
Putem lasa carnea la marinat mai multe zile?
Multumesc