Cartofi de iarnă

476

Busu ne aduce vești din ce în ce mai ciudate, transportându-ne prin toate anotimpurile pe parcursul unei săptămâni. Astfel, mi s-a făcut poftă de o mâncare de iarnă, afumată, picantă și sățioasă.

În altă ordine de idei, în ultima vreme, observ că multă lume folosește ouăle roșii doar pentru ciocnit, apoi nu le mai mănâncă, fiind mai interesați de celelalte bucate de pe masa de Paști. Astfel, gazda rămâne cu o mulțime de ouă fierte care au fost sparte și nu le-a mâncat nimeni. Bine că există multe metode prin care să facem rebranding acestor ouă, iar azi am decis că voi face o porție de cartofi gratinați cu ou și cașcaval afumat.

cartofi gratinați

Pentru a fi cât mai eficient, am început prin a pregăti cartofii pe care i-am curățat și tăiat în felii groase de 2mm. Eu am folosit răzătoarea electrică, dar merge foarte bine cu o mandolină sau cu cuțitul. Am ras cașcaval afumat, iar ouăle fierte le-am tocat mare și inegal.

cartofi gratinați

Într-o tigaie ce se poate folosi și la cuptor am rumenit niște usturoi tocat în unt încins, iar apoi am stins cu smântână dulce pe care am condimentat-o cu chili, piper și sare. După ce smântâna s-a îngroșat puțin, am scăzut focul la minimum posibil și peste sos am început să clădesc straturile: cartofi, ouă, cașcaval, și de la capăt. Am făcut două straturi complete pe care le-am acoperit cu încă un strat de cartofi peste care am mai turnat puțină smântână dulce, am mai condimentat și am lăsat să fiarbă sub capac până s-au înmuiat puțin feliile de cartofi. Am mai aruncat o mână de cașcaval deasupra și am pus tigaia fără capac la cuptor până s-a rumenit.

cartofi gratinați

A ieșit o plăcintă care mă transporta mental lângă un șemineu și un pahar de vin roșu.

cartofi gratinați

Schiță:

700g cartofi

5 ouă fierte

250g cașcaval afumat

3 căței de usturoi

50g unt

300ml smântână dulce

condimente

cartofi gratinați

Într-o tigaie rezistentă la cuptor se face un sos de smântână dulce, usturoi și condimente în care se clădesc straturi de cartofi, ou fiert și cașcavalul afumat. Se fierbe 15 minute sub capac și se dă la cuptor timp de 40 de minute.

cartofi gratinați

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Ana R says:

    Arata extraordinar si cred ca este foarte buna!

  2. elena says:

    Aveti dreptate!Nu am aruncat ouale,dar a trebuit sa le mananc,ceeace nu era tocmai indicat .

    Ceeace ne-ati aratat nu este greu de facut,arata foarte bine,iar ingredietele folosite imi spun ca va fi foarte buna.
    Multumesc!

  3. Mmm, o bunătate! Și ușor de făcut. Rețeta ideală! Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close