Sandwich cu îngheţată de miere de păpădie

580

Explozie de păpădii în pȃlcuri-pȃlcuri sub soarele cu dinţi, pe care abia le poţi cuprinde cu privirea. Adieri de vȃnt aspru ce aduc cu ele ploi reci şi schimbări bruşte de temperatură. M-am trezit în mijlocul acestui tablou cu nori de primăvară capricioasă, culegȃnd zgribulită galbenul de păpădie încă viu, din care, mai apoi, a început să curgă o miere aromată. Nu a durat prea mult pȃnă cȃnd mierea şi-a continuat cursul într-o îngheţată cu ghimbir, şi uite aşa am copt cele mai delicioase sandwich-iuri cu îngheţată de miere de păpădie.

Ingredientele pentru mierea de păpădie:

(rezultă aproximativ 400 ml miere)

  • aproximativ 300 de flori de păpădie, fără tulpini
  • 1 lămȃie netratată 
  • 1 păstaie de vanilie
  • 500 g zahăr brun
  • 1 l de apă rece
Ingredientele pentru îngheţata de miere de păpădie:
  • 100 ml miere de păpădie
  • 2 ouă a mari 
  • coajă rasă de la 1/2 portocală netratată
  • 1 linguriţă pudră de ghimbir sau 1 linguriţă ghimbir proaspăt ras fin
  • 200 ml smȃntȃnă lichidă neîndulcită, pentru frişcă, rece
  • coajă de lămȃie confiată rezultată în urma preparării mierii (opţional)
Ingredientele pentru blat:
  • 2 ouă mari de casă
  • 80 g zahăr brun
  • sucul de la 1 portocală (în jur de 50 ml)
  • 1/2 linguriţă extract de lămȃie
  • 1/2 linguriţă extract de vanilie
  • 90 g făină albă
  • 1/2 linguriţă praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 30 g migdale fără coajă, coapte şi măcinate
  • 2 linguri cacao (aprox. 10 g)
  • 1/2 linguriţă pudră de seminţe de cardamom proaspăt măcinate
  • 50 g unt
  • ciocolată neagră tocată mărunt sau boabe crude de cacao
  • cȃteva linguri de gem (opţional)
Prepararea mierii de păpădie

Mai întȃi am stat cu ochii pe geam în aşteptarea unei dimineţi senine şi calde. După vreo două încercări, am reuşit să culeg de pe coclauri vreo 300 de căpăţȃni de flori de păpădie mai tinere. Neapărat deschise, pentru că aşa iese mierea bună. După ce am ajuns acasă, am scufundat iute florile în apă rece şi le-am lăsat acolo preţ de cȃteva minute ca să se cureţe de insecte şi împurităţi. Apoi le-am mai trecut printr-un jet de apă curată şi le-am pus la fiert într-un litru de apă rece. 

hdr

După vreo cȃteva clocote la foc mic, timp de 15 de minute, am lăsat infuzia cu florile în ea la răcorit, peste noapte. A doua zi, am strecurat-o bine de tot, prin tifon, am stors şi florile şi am pus-o din nou pe foc mic, de data asta timp de 2 ore, pȃnă a scăzut şi s-a îngroşat un pic, spumȃnd mierea şi avȃnd grijă să nu se caramelizeze. La începutul fierberii am adăugat zahărul, treptat, păstaia de vanilie, zeama de la o jumătate de lămȃie şi încă o jumătate de lămȃie netratată tăiată în felii. Am lăsat la răcit mierea aromată, am strecurat-o şi am turnat-o în borcane curate, fără a fi necesară sterilizarea lor. Mierea de păpădie este delicioasă, o puteţi adăuga pe pȃine prăjită, cu unt, în apă sau pe clătite.

Prepararea îngheţatei de miere de păpădie şi ghimbir

Un aparat pentru îngheţată ar uşura foarte mult această etapă, însă, în lipsa lui, facem îngheţată în stil old school. Înainte de a începe prepararea îngheţatei, m-am asigurat ca am loc în congelator şi că am pregatite şi vreo două pungi cu cuburi de gheaţă. Am turnat mierea într-un castron încăpător, pe baie de aburi. După ce s-a topit, am adăugat ouăle deodată, ghimbirul, coaja de portocală şi cubuleţele de coajă de lămȃie confiată pe care am scos-o din miere. Am amestecat cu mixerul în jur de 30 de minute, pȃnă cȃnd am obţinut o gremă groasă.

Apoi, am aşezat castronul într-o baie de apă rece cu cuburi de gheaţă şi am continuat să mixez pȃnă cȃnd crema s-a răcit. Am pus crema în frigider cȃt timp am bătut frişca. Am încorporat cu o lingură frişca în crema de miere, am acoperit castronul şi am lăsat îngheţata în congelator cel puţin 5 ore, mixȃnd-o din cȃnd în cȃnd, ca să rămȃnă omogenă. În timpul ăsta, m-am apucat de făcut blatul dulce pentru sandwich-urile cu îngheţată.

Prepararea blatului pentru sandwich-urile cu îngheţată:

Am tapetat o tavă de 21 x 32 cm cu hȃrtie de copt şi am preîncălzit cuptorul la 180 de grade celsius. Apoi am topit untul într-o cratiţă, la foc mic, şi l-am lăsat să se răcească. Am măcinat migdalele coapte în prealabil la 170 de grade celsius, timp de 2-3 minute, avȃnd grijă să nu se ardă. Am amestecat împreună ingredientele uscate, în afară de boabele de cacao, şi le-am pus deoparte. 

Am mixat ouăle, zahărul, sucul de portocală şi extractele de lămȃie şi vanilie. Nu mult, doar 5 minute, pȃnă cȃnd am obţinut o cremă deschisă la culoare. A venit vremea să încorporez uşor, cu o lingură, ingredientele uscate în amestecul de ouă, apoi, untul, în fir subţire. La final, am scufundat în aluat boabele crude de cacao decojite şi mărunţite, am turnat aluatul în tavă şi i-am dat timp să se coacă aproape 13 minute. A fost gata doar după ce a crescut şi a trecut testul cu scobitoarea. Este un blad uşor umed şi aromat. După ce s-a răcit, l-am tăiat în discuri, cu o formă de 4,5 cm. Unele dintre ele au fost destul de groase, aşa că le-am tăiat orizontal, în două. 

Pregătirea sandwich-urilor cu îngheţată de miere de păpădie

De-acum, joaca asta în bucătărie începe să devină palpitantă. Nu puteţi stopa topirea îngheţatei, dat va trebui să vă mişcaţi destul de repede, Dacă aveţi o mȃnă de ajutor în preajmă, lucrurile se vor simplifica. Am uns discurile de blat cu puţin gem de merişoare şi jeleu de mere şi mentă – puteţi folosi orice tip de gem sau dulceaţă, ori puteţi să treceţi peste etapa asta. Apoi, am scos îngheţata din congelator şi am pus rapid cȃte un strat pe jumătate dintre discuri. Am aşezat şi celelalte discuri peste îngheţată şi le-am servit imediat. Sandwich-urile se pot păstra şi în congelator, mai mult timp, blatul rămȃnȃnd moale şi aromat.

Aceasta a fost reţeta de sandwich cu îngheţată de miere de păpădie, ca să mai îmbunăm vremea asta schimbătoare. Sper să vă placă toate aromele ce se petrec în ea.

Gabi

Găsiți mai multe rețete de înghețată aici.

hdr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close