Budincă de paste, din copilărie

1.1K

Anumite preparate mi le amintesc cu drag, pentru că doar mama mi le făcea. Sau pentru mine, ea le făcea cel mai bine. Îmi amintesc și acum cât de mult îmi plăcea mazărea gătită de mama și cum refuzam cu încăpățânare să mănânc mazărea pregătită de bunica sau la grădiniță, pentru că cele din urmă aveau prea mult mărar și doar mama știa că nu-mi plăcea mărarul. Mai era și prăjitura cu magiun și bezea și iar, doar mama știa să-mi pună și nuci sau să facă bezeaua mai fragedă pentru mine. Și mai era și prăjitura aceea cu foi multe, pe care le lipea tot cu magiun și le lăsa peste noapte să se-nmoaie, iar eu veneam la fiecare oră să le verific: oare acum sunt suficient de moi cât să fur o bucată?! Mai târziu, a apărut budinca de paste, brânză și ou, care nu era chiar desert, deși conținea zahăr, ci o serveam dimineața, după micul dejun sau între mese. Prin timpul facultății, s-a dovedit și foarte utilă, fiind ușor de trimis la pachet. Acestea sunt doar câteva din bunătățurile copilăriei mele.

Budincă-de-paste-din-copilărie

După spusele mamei, budinca e de la bunica. Din curiozitate, am făcut și o scurtă cercetare prin vastele informații de pe internet și cică ar fi o budincă cu tradiție evreiască, numită Kugel, răspdândită prin Europa de Est. Așa o fi! Dar pentru mine, e budinca pregătită de mama, cu mult drag, pentru mine.

Veți avea nevoie de jumătate de pachet de spaghete, 5 ouă, 80 ml lapte, 4 linguri zahăr, 250 gr. telemea de vacuță, 1/2 linguriță extract natural de vanilie, 20 gr unt

Se fierb pastele, al dente. Între timp, se bate oul și se amestecă cu zahărul, laptele, brânza sfărâmată și extractul de vanilie. Când spaghetele sunt gata, se strecoară de apă și se amestecă cu compoziția obținută. Se tapetează cu unt un recipient rezistent la căldură (cel folosit de mine are dimensiunile de 23x15x5cm) și se adaugă spaghetele. Se acoperă cu compoziția obținută și se amestecă delicat, astfel încât toată cantitatea de paste să fie acoperită. Se coace timp de 15-20 de minute la 180 de grade Celsius, până s-a copt oul. Trebuie să se simtă încă un pic moale la atingere, altfel budinca va fi uscată după răcire. Se acoperă cu folie de aluminiu și după ce se răcește, este gata de servire.

Budincă-de-paste-din-copilărie

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. pe bune? budinca de paste pe sait-ul marelui masterchef? astept reteta de cartofi prajiti si oua ochiuri.

    1. stii ca ”sait” se scrie corect ”site”, nu? :D

  2. Alina says:

    Mie îmi plac postările de până acum. Încep să cred că mai am o şansă în bucătărie. Rețetele acelea mai …dezvoltate mă fac să mă simt ca la o expoziție de pictură modernistă. Admir dar nu înțeleg.

  3. Ce mi-am adus aminte de budinca. Si ai dreptate ca cea facuta de mama chiar ca nu am mai mancat. Nici chiar facuta de mine. Cum nu lipsesc uraciosii nici aici… e normal sa vezi comentarii de genul de mai sus. Ca un chef ar trebui sa faca si sa manace numai trufandale, in opinia unora.

  4. Carmen Marinescu says:

    Bravo Adi,

    Nu numai ca mi-ai amintit de budinca pe care o face mama, dar mi-ai facut si pofta.
    Dealtfel nu e singura reteta de pe site care ne aminteste de copilarie. Imi place ca unele le reinventezi, le actualizezi, …le „dai” gust nou.
    Multumim pentru idei si pentru amintiri.

    Abia astept sezonul viitor de la MasterChef!

  5. Ce frumos! Sper ca atunci cand va fi mare si baietelul meu sa se gandeasca cu drag la mancarea mea. Budinca de paste era preferata mea in copilarie, cand se putea gasi branza sau oua. Ce vremuri!

  6. Va multumesc pentru reteta savuroasa, cu parfum de copilarie. Mama m-a-ntrebat: „ai batut albusurile separat?”

  7. Ce inseamna jumatate de pachet de paste? Deobicei luam pachet de 500g. Am gasit si la 1kg, si mai putin.

  8. Buna seara tuturor si La Multi Ani ! Olala esti prostia noptii…Minunate retetele copilariiilor noastre. Multumim Chef !

  9. Tibișor says:

    Mie imi plac foarte mult,as manca in fiecare zi daca nu ar ingrasa

  10. Cu alte cuvinte, în copilărie nu prea suportai mărarul :)))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close