De la acadele din zahăr ars pe coadă de lingură sau mâncarea de ciuperci cu pătrunjel, pe care o mâncam deoarece mama îmi spunea că e spanac, astăzi îmi amintesc o gamă foarte largă de rețete cu care mama m-a impresionat. Pentru mine “ca la mama acasă” nu înseamnă un rețetar standard, ci garanția calității, indiferent dacă vorbim de o rețetă tradițională sau o mâncare gătită pentru prima dată. Zilele astea m-am gândit destul de mult la “comfort food” și ce înseamnă asta pentru mine, iar cea mai potrivită mâncare mi se pare grișul în lapte. Dar, ca de obicei, dacă nu modific ceva, nu-s sănătos. Astfel am făcut griș în lapte cu cocos și sos de caramel cu scorțișoară.
Pentru sos, am pus la foc zahăr brun cu puțină apă și le-am lăsat să clocotească. Am stins cu smântână dulce încălzită și am omogenizat. Am adăugat unt și scorțișoară, după care am lăsat la foc mic până am obținut un sos gros și aromat.
Fulgii de cocos rămași de la prăjiturile de Paști au fost numai buni pentru aromatizat laptele. Pentru omogenizare, am preferat să dau la blender laptele împreună cu fulgii de cocos înainte de fierbere, dar se poate omite acest pas.
Pentru griș, am pus la foc laptele cu fulgii de cocos și puțin zahăr (opțional). Între timp am cernut grișul împreună cu zahăr cu vanilie Bourbon. Când laptele a început să fiarbă, am turnat în ploaie grișul, amestecând viguros cu un tel. Am continuat să amestec alte 7 – 8 minute, până când grișul a ajuns la consistența pe care o știam de mic.
În final am servit grișul împreună cu sosul și mi-am dat seama că izul de cocos este singurul gust ce nu era prezent în copilărie. Mi-a plăcut și voi mai face această rețetă. Cine știe, poate peste ani, Ana îl va numi griș ca la tata acasă.
Pe scurt:
Sos:
150g zahăr brun
30ml apă
300ml smântână dulce
50g unt
1 linguriță scorțișoară
Se fierbe zahărul cu apa, se stinge cu smântâna încălzită, se adaugă unt si scorțișoară și se fierbe până la consistența dorită.
Griș:
200g griș
900ml lapte
50g fulgi de cocos
2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
Se fierbe laptele și cocosul, se adaugă în ploaie grișul cernut cu zahărul vanilat, se fierbe, amestecând în continuu timp de 7 – 8 minute.
Text&Foto: Vladimir Marian
Toate mancarurile prezentate aici sunt de exceptie. Felicitari!
Grisul cu lapte si clatitele au fost deserturile copilariei mele si cele pe care le solicitam cel mai des bunicii mele. Clatite am mai facut, dar o sa incerc si acest comfort food reinventat.
Placute aduceri aminte!
Multumesc tare mult!
si noua ne facea mama si eu am facut copiilor ,doamne ce bunatate!!!
Interesanta propunerea grisului reinventat . .doar cantitatea de gris sau de cocos este incorectă. A trebuit sa folosesc 2 l lapte la cantiatea de griș indicata în reteta