Tartar aromat din vită maturată

1K

1. Coperta tarta vită

Există puține lucruri care mă bucură mai mult decât acele întâlniri neplanificate cu prietenii apropiați. Cei care apar la ușă cu zâmbetul pe buze, cu o sticlă de vin sub braț și chef de povești lungi și vesele. Nu avem nevoie de avertismente, nici de mese pregătite cu o zi înainte. Bucuria acestor întâlniri e tocmai spontaneitatea lor, iar bucătăria mea devine des scena principală pentru improvizație, creativitate și gust. Fără planuri, fără pretenții, dar cu poftă de ceva bun.

La ultima vizită surpriză, am deschis frigiderul și mi-am amintit de o bucată frumoasă de mușchi de vită, proaspăt cumpărată, destinată inițial unei cine elaborate. Dar cum planurile frumoase se nasc adesea spontan, am schimbat cursul serii și am decis să pregătesc un tartar aromat de vită maturată, modern, servit cu texturi contrastante și o notă jucăușă.

Tartarul meu de vită a avut și o componentă interactivă, pentru că având toate elementele, fiecare dintre invitații mei și-a asezonat singur tartarul, în proporțiile preferate de condimente. Am adăugat toppinguri care să creeze o mică surpriză la fiecare mușcătură: chipsuri crocante de cartofi, felii crude de ridiche pentru prospețime și felii coapte de croissant, care au adus un contrast onctuos și neașteptat, dar absolut delicios.

Ingrediente pentru tartarul de vită

  • 200 g mușchi de vită
  • Pătrunjel proaspăt
  • O linguriță muștar
  • Castraveți murați
  • Ceapă roșie
  • 2 gălbenușuri
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper proaspăt rășnit
  • 2 ridichi
  • 2 cartofi mici
  • Un croissant simplu

2. Ingrediente tartar

Mod de preparare tartar de vită

Am început cu chipsurile crocante de cartofi – am tăiat cu mandolina, folind lama dantelată, felii subțiri de cartofi, pe care le-am clătit până când apa a rămas curată, și le-am uscat apoi cu un prosop. Le-am prăjit în ulei, inițial la temperatură mică, și am ridicat apoi temperatura pentru a obține textura crocantă. Le-am așezat pe hârtie absorbantă și le-am sărat imediat, încă fierbinți, pentru ca să rămână crocante și bine condimentate.

3. Cartofi

Între timp, am pregătit croissantul – l-am răcit 10 minute în congelator, ceea ce mi-a permis să îl feliez foarte subțire, păstrând strcutura intactă. Am pus feliile pe o tavă, la cuptor, aproximativ 6-8 minute la 180°C, până s-a rumenit ușor și a devenit crocant la margini. Aroma de unt prăjit din bucătărie a fost delicioasă, și semnul că serile acestea simple pot fi cele mai frumoase.

Pentru tartar, am tocat carnea de vită folosind cuțitul – întâi felii, apoi cubulețe fine, încercând să obțin o textură uniformă, dar nu prea mărunțită – din acest motiv am evitat tocarea cărnii în mașină. Am adăugat ceapa roșie tăiată cubulețe foarte mici, castravetele murat pregătit la fel, muștarul, uleiul de măsline și pătrunjelul tocat, pentru care am păstrat doar frunzele. Le-am amestecat cu grijă și am gustat. Un pic de sare, un piper proaspăt râșnit, și tartarul era gata.

Cum am montat tartarul de vită maturată?

Invitații mei și-au amestecat singuri tartarul, în proporțiile preferate de condimente, iar eu l-am montat pe al meu folosind un inel metalic, pentru o formă ordonată, și am presat puțin carnea, pentru a o compacta. Peste el, am aranjat feliile crude de ridiche, tăiate foarte fin, cu mandolina, și gălbenușul crud de ou.

Un strop de ulei bun deasupra și câteva frunze de pătrunjel pentru culoare și prospețime – și gata. Chipsurile de cartofi și feliile de croissant au înlocuit perfect pâinea, iar croissantul plin de unt a compimentat perfect carnea maturată.

Seara noastră cu tartar de vită pregătit invidual s-a fost o mică celebrare a prieteniei – nu a fost o cină planificată, ci una care s-a construit din bucuria momentului, din dorința de a oferi ceva bun celor dragi, și a-I implica și pe ei în pregătirea cinei. Gustul intens al cărnii de vită, aciditatea delicată oferită de condimente, textura crocantă a chipsurilor și surpriza feliilor de croissant au creat un preparat pe care l-aș repeta oricând, cu același entuziasm.

Sper să testați rețeta mea de tartar aromat, să îi alăturați elemente crocante, și să vă bucurați de simplitatea unui preparat delicios, bun de pregătit oricând direct la masă, spontan, chiar cu prietenii voștri, veniți neanunțat.

Cu drag, Cristina

Alte rețete de tartar mai găsiți și aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close