Chiftele cu tot felu’

1.3K

Când o să cresc mare, o să-mi dau doctoratul din chiftele. Sau măcar din mâncatul lor. Sunt mare fan al chiftelelor de orice fel și pentru mine nu există expresia „o banală chiftea”. Chifteaua n-are nimic banal în ea. Pentru cei care spun că n-are nimic românesc în ea de asemenea, am doar o frază scurtă: hai să nu mai facem confuzie între „eu am inventat” și „tradițional”. Nu se știe cine a inventat chiftelele. Le găsești în Italia, Israel, Liban, Iordania, Malaezya, Thailanda, China, Turcia, Grecia, cele două Americi și Marea Britanie. Peste tot sunt tradiționale, adică se mănâncă din moși-strămoși. Se numesc diferit și se condimentează în funcție de specificul local dar tot chiftele sunt. Unii le marinează în sos de roșii, alții le învelesc în prapore, alții le frig în ulei încins ori untură, dar tot chiftele sunt.

Noi, românii, ne-am obișnuit să le facem mici de tot ori mari de tot (nu prea avem cale de mijloc) și să le frigem în ulei mult. Nu-i neapărat cel mai rău lucru din lume dacă nimerești temperatura corectă a uleiului în raport cu dimensiunea și compoziția chiftelei. De cele mai multe ori n-o nimerești, că n-ai termometru. Te alegi cu chiftele ori prea fripte ori prea pline de ulei. Ori poate crude în mijloc (s-au văzut orori de felul ăsta). Păi și atunci, de ce să nu încerci (vezi, poate-ți place) o metodă care nu dă greș și care-ți oferă un rezultat la fel de gustos (că gustul încercăm noi să-l păstrăm, să ne țină legați de rădăcinile noastre)? Cât te costă? Sigur că îți ia zece minute în plus (hai, un sfert de ceas) dar crede-mă, merită. Am încercat deja treaba asta de zeci de ori, cei care au mâncat astfel de chiftele au fost încântați și, cred eu că pe termen lung se adună și buline roșii la capitolul sănătate.

Bine, gata cu vorba și hai la treabă. Cum faci? Să spunem că nu te omori după chiftelele din soia și vrei carne:). Propun un amestec din 700 grame porc nu prea gras și 300 grame vită.

Aici pui un ou sau două (dacă-s mai mici), presari două pișcături de sare și puțin piper măcinat de tine. Un vârf de cuțit de boia mai poate intra aici. Te oprești cu condimentarea dacă vrei să te limitezi la tradiția românească. Tot pentru gustul chiftelelor pui doi căței de usturoi dați prin răzătoare și puțin pătrunjel tocat mărunt (poate și o coadă de ceapă verde dacă ai). Unii pun și mărar. Eu nu-s împotrivă dar am constatat că mărarul se înțelege mai bine cu chiftelele din carne de pui. O lingură de pesmet leagă și afânează compoziția. O lingură de ulei le ajută pe toate să se combine mai ușor între ele atunci când le frămânți.

Dacă nu ai pesmet, înmoi o felie de pâine, o storci de apă și o pui în compoziție. Apoi frămânți bine, cam zece minute. Lași amestecul să stea o jumătate de ceas în frigider, să se desăvârșească legăturile dintre ingrediente.

Îți ungi mâinile cu ulei și modelezi chiftelele (asta le ajută pe ele la rumenire și pe tine să nu ți se lipească de degete). Poți să le lași ușor plate, se vor strânge oricum de la căldură. Sau poți să le faci din prima sferice, cum vrei. Între timp lasă cuptorul să se încingă. La 200 de grade Celsius. Pui chiftelele pe o tavă, pe foaie de copt (asta înseamnă că nu ai nevoie să ungi tava) și dai tava la cuptor. Reduci temperatura la 180 de grade Celsius.

În 20 -22 de minute ai chiftele rumene, sănătoase și gustoase.

Un pahar de vin roșu, o salată lângă, gata prânzul.

Puteți încerca oricând și varianta la grătar. Faceți totul la fel, mai puțin partea cu cuptorul. Diferența e că se vor frige mai repede (cam în 12 minute) și vor avea gustul specific al cărnii la grătar. Bun, după mine. Dacă folosiți metoda indirectă, adică trageți jarul spre părți și nu lăsați grăsime din chiftele să picure direct pe jar, sunt chiar mai sănătoase.

Să ne auzim cu bine și nu uitați de promoția Unisol în desfășurare. Vă poate aduce sute de premii și o ședință de gătit cu mine. În plus, votați în fiecare săptămână rețeta pe care vreți să o vedeți reinterpretată. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Cami G. says:

    Gând la gând cu bucurie! :) Și eu mi-am propus pentru azi chiftele de spanac și cartofi cu sos țațichi.

    1. Adi Hădean Author says:

      excelent!

  2. deci cam asa le fac si eu :), n-am mai prajit chiftele de nu stiu cand. mai obisnuiesc sa rad un morcov, sa toc fin niste kapia, dupa pofta :) zi frumoasa sa ai!

    1. Adi Hădean Author says:

      no, vezi? week-end minunat!

  3. DianaM says:

    Mie nu-mi ies chiftelele ever! (Si nici sarmalele si galustile din supa de pui)
    Singura data cand am reusit ceva, a fost tot dupa o reteta de la tine, chiftele fierte in sos de rosii.
    Da-mi place sa le mananc, asa ca mai fac o incercare.
    Sa fii fericit

    1. Adi Hădean Author says:

      eu îți țin pumnii:)

    2. ca sa-ti iasa galustile din supa de pui nu uita sa adaugi bicarbonat de sodiu, doar un varf, stins cu lamaie sau otet.

      Numai bine !

  4. …si-o lingurita mare de tarhnon! (ca sa fiu sincer eu de cele mai multe ori fac chiftele ca sa mananc tarhon).

    Multumesc de idei pentru weekend :)

    1. Adi Hădean Author says:

      ciorbă de vită cu tarhon ai încercat?:)

  5. Mihaela says:

    Foarte buna ideea: o sa incerc si eu: sunt mai sanatoase si nu mai inunda bucataria mea deschisa cu miros de prajeala. Si cat de bune sunt chiftele, mai ales departe de Roamnia. Intr-un cuvant: multumim, maestre!

  6. Sunt preferatele mele, eu le mai dau prin susan inainte de a le introduce la cuptor.

  7. Am incercat si eu, dar numai cu carne de porc si au iesit un pic cam grele (culmea!), fata de cele prajite. Ma gandesc acum ca vita, o carne mai slaba este secretul si le voi incerca din nou. Daca le fac doar cu vita, adica dietetice, oare vor iesi talpa de bocanc? :D
    Oricum, ale tale arata minunat si cred ca si gustul e asemenea.

    1. Adi Hădean Author says:

      presupun că ai folosit o carne prea grasă:). poți să le faci doar din vită, adaugi la frământat niște zeamă de oase (cam 10% din cantitate). o să iasă bine.

    2. Multumesc de info. Asa o sa fac. Mai ales ca ii mai fac copilului (pufos, patruped :D) mancare cu oase de vita, o sa imprumut de la el cateva linguri. :)

  8. neagu alina says:

    Foarte gustoase! Si eu le fac tot pe hartie de copt.Sunt mai sanatoase!

  9. arata bine:)
    Sa va fie de bine!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc:)

  10. Iordache Patricia says:

    si eu le fac tot in cuptor din motive de sanatate,dar in loc de usturoi pun mai multa ceapa adica la jumatate kg de carne pun o ceapa mare si ies delicioase.Toate cele bune Adi…sper ca nu te superi ca-ti spun asa….mi-am permis stiind ca sunt mai coapta…ha ha

  11. Chiftelute, chiftelute. Yeeeey!

  12. Cristina says:

    Eu le fac mereu din piept de pui. Nu sunt grase deloc, dar sunt delicioase. Azi le-am copt la cuptor. Au ieșit și mai bune pentru că nu mai sorb ulei !
    Mulțumesc mult pentru pontul de copt ! ;)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=413038682062356&set=a.413038265395731.98078.100000686825105&type=3&theater

  13. Catrina says:

    Au iesit geniale la cuptor! Multumesc mult pt idee :)

  14. Camelia says:

    Coptul pe hartie este o idee geniala! Am facut si eu sambata, au iesit dementiale. A fost mai simplu, mult mai putin miros si extrem de sanatoase. Am facut si o ciorba de vita dar nu am stiu ca tarhonul ar fi mers … data viitoare.
    Bravo Dle Hadean pentru tot ce faci!
    Bafta!

  15. O alta varianta sanatoasa, incercata de mine, e la tigaie de ceramica fara pic de ulei. Nu se prind, dureaza mai putin decat la cuptor, si nici nu au gustul de gratar (pt cei care prefera gustul clasic)

    Pofta buna la chiftele

  16. D-le Hadean, mare rugaminte am la dv sau la oricine ma poate ajuta sa ma lamuresc cu ceva :conform proverbului „nu stie taranu’ ce-i sofranu'”, sau „da Dumnezeu la toti prostii”, va spun ca am un aragaz nou, il iubesc, dar nu stiu ce sa fac cu grill-ul din el( arzatorul de deasupra)! In afara de a-l folosi pentru rotisor, ce altceva mai pot sa fac la grill, in cuptor?
    Sincer, am mare nevoie de raspuns si va multumesc anticipat!Prin asta veti contribui la desteptarea mea! :))

    1. Adi Hădean Author says:

      puteți să faceți orice. fripturi din pui, porc sau pește, gratinuri cu legume sau carne.

    2. ramona says:

      Vinete coapte ca pe grater, pt salata de vinete, cu gustul acela specific de coaja arsa : se spala vinetele intregi, se usuca, se inteapa cu furculita in mai multe locuri (altfel plesnesc !). Intr-o tava se pune folie de aluminiu (buna pt a simplifica curatarea tavii), se pun vinetele in tava si se da tava la cuptorul pus pe grill. Se lasa vreo 50 de minute, timp in care se intorc de 2-3 ori ca sa se faca pe toate partile. In plus coaja ramane intreaga, deci curatarea miezului este f.usoara. Se arunca cojile si foaia de aluminiu, tava se spala usor si salata de vinete se pregateste clasic. Miam !

  17. andrea scalzotto says:

    Si mie imi plac chiftelutele!eu le fac la cuptor in forma de briose,ies un pic mai mari dar nu-i bai.

    1. Rodica says:

      Exact asta cautam, daca merg si in forme de briosa, multumesc.

  18. Diana Buzan says:

    Nu pui niciodata ceapa in chiftele? La un kg de carne eu pun cel putin 2 cepe.

  19. PS: In orice caz au iesit traznet la cuptor.

  20. doua piscaturi de sare la 1kg de carne?!

    1. Adi Hădean Author says:

      da

    2. eu am facut asa si au iesit nesarate :) Poate imi spui in lingurite de sare…

  21. Arata super mega bine…! Mi-ai facut o pofta..!:)Uai…

  22. Antohi Melania says:

    Eu, cand incep sa apara hribii, folosesc aceeasi reteta pe care ne-ai oferit-o si mai macin in masina de carne putina frunza de ceapa verde, hribi, morcov si putina boia. Este delicioasa doar ca trebuie mancate in ziua prepararii. Ciuperca nu are voie sa stea prea mult.

  23. Te felicit pentru reteta, Adi Hadean! Ma inclin in fata profesionalismului tau!

  24. Mulțmim pentru rețetă și pentru idee! Cred că cele pe grătar sunt excelente! Am să le încerc!!!!

  25. Ei, cum să fie banale chiftelele când le prezinți în felul ăsta atât de elegant? Și ce poftă mi-ai făcut… numai bine, mâine e ziua chiftelelor tradiționale din Maramureș? (o fi existând?)

    De ceva vreme așa le fac și eu, la cuptor, pe hârtie… nu doar că-s mai ok, că n-au uleiul acela, dar nici nu trebuie să stau lângă tigaie, sare ulei, ba se ard, ba nu se fac, etc…

    :)

  26. daca pui un pic de lamiie si un pic te paste de tomate ..?

  27. O sa incerc si eu,sper sa-mi iasa

  28. Catalina says:

    tocmai ce le-am terminat…au iesit suuuuper bune!

  29. Raluca says:

    Am acum doua tavi de chiftele la cuptor. N-au legatura cu astea (am facut mix de granule fierte de soia cu carne tocata de vita, ciuperci si ceapa verde), insa cele prezentate mai sus de-abia astept sa le incerc. Mai ales ca habar n-aveam pana acum ca chiftelele se pot face pe gratar. Eu una am descoperit ca branza dulce de vaci bine razuita merge de minune in compozitia chiftelelor de pui la cuptor, iar presarate cu putina branza de oaie maturata sau parmezan sunt o nebunie.

  30. Salut Adi,
    Si eu tot la cuptor fac chiftelele, dar pun si un dovlecel ras sau 2, depinde de cantitatea de carne :) Ies mai moi, dar ma gandesc ca stii deja acest lucru :)
    O zi faina si spor la gatit!

  31. Adriana says:

    Ce carne de porc este cea mai indicata? Multumesc!

  32. Bogdan says:

    Da. Am facut si eu prima data (si am mancat) chiftele dupa reteta dumneavoastra. Ma rog, 95 %. Problema mare a fost ca lasau mazga aia albicioasa pe hartia de copt, care se lipea de chiftea. Oricum, le-am supus familiei ca test si am votat prajite vs. cuptor. A iesit cuptorul victorios detasat. Nu ma asteptam sa fie asa bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close