(PUB)
Mazărea nu se afla pe lista mea de preferințe în copilărie. Am descoperit-o într-o lumină ceva mai blândă abia după ce am adunat câteva riduri și cearcăne (eh, dacă ar fi toate simple…). Dacă nu-i sezon, prefer mazărea congelată, se lucrează ușor cu ea și îmi pare mult mai vie decât cea din conservă. Dacă e sezon, ca acum, dau fuga la piață (sau merg încetișor, că am o vârstă) și cumpăr păstăile verzi și grase pe care-mi place apoi să le despic cu unghiile pentru a elibera din ele prizonierii delicioși, cărnoși și viu de verzi.
După semimaratonul pe care l-am alergat duminică, m-am trezit luni cu o foame care cerea măsuri potrivite. E posibil să pară că am exagerat, dar să știță că după ce am mâncat tot ce veți regăsi mai jos, mă simt bine și dornic de o plimbare de refacere. Așadar, pentru o porție am folosit 100 de grame de spaghetti Barilla No5 – numărul 1 în Italia (sunt făcute exclusiv din făină de grâu dur, nu se lipesc, nu lasă loc de erori atâta timp cât respecți recomandările de pe ambalaj și au fix gustul care-mi place mie când vine vorba de paste uscate, același pe care-l știu din anii ’90, de când am făcut cunoștință cu Barilla No 5), 100 de grame de boabe de mazăre, 150 de grame de roșii pasate, un cățel de usturoi, o bucată de ardei iute, foarte puțin uei de măsline, o foaie de busuioc, sare, piper și două linguri din apa în care au fiert pastele.
Am pus pastele la fiert în apă cu sare (nu uitați, apă din belșug și 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă) și între timp am opărit mazărea.
Nu mult, trei patru minute, că-i crudă și-i păcat de tinerețile ei. Pentru a mă bucura și de culoarea ei, am spălat-o rapid cu apă foarte rece. Dacă aveam gheață la îndemână, o lăsam 2-3 minute în apă cu gheață.
Când am avut mazărea pregătită am pus puțin ulei, cățelul de usturoi ușor zdrobit și bucata de ardei iute în tigaie, pe foc mediu.
Am rumenit ușor usturoiul și ardeiul (atenție, e o diferență fină între ars și rumenit, dacă-i focul prea tare sau dacă ții usturoiul prea mult la temperatură prea ridicată, uleiul devine amar și mirosul neplăcut) și am pus mazărea în tigaie.
Am pus repede și roșiile pasate, sarea și piperul. Imediat ce sosul a dat în clocot am pus pastele fierte și puțin din apa în care au fiert.
Am amestecat bine, am mai ținut pe foc 35-45 de secunde și am răsturnat conținutul tigăii pe o farfurie tapetată cu parmezan dat prin răzătoare și stropit cu ulei de măsline extravirgin, ambele contribuind la consistența sosului odată ce am amestecat pastele puțin și în farfurie.
Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
Bun, deja am mâncat!
Eu n-am avut în casă usturoi și ardei iute, dar a fost destul de bun. Data viitoare promit să folosesc toate ingredientele :)
Ce bine arata ! Trebuie sa fac si eu neaparat. :)
O rețetă delicioasa și rapid de făcut. Am mâncat doua porții, mulțumim pentru o idee minunata.
Foarte bune! O reteta rapida si gustoasta. Nu ma gandeam sa asociez mazarea cu pastele, dar uite ce bune sunt:).