Cuptorul nostru de pizza, cu vatră rotativă și alimentat cu lemne, e gata construit, l-am ars și l-am probat în ultimele două luni, atât de bine și de intens că aproape ne-am îngrășat cu câtă mâncare am scos din el (am copt coaste, cotlet de porc, bucăți mari). Cel mai probabil, pizzeria noastră cu livrare, căreia-mi place să-i spun „atelier”, va fi operațională în două-trei săptămâni și o să-i dăm drumul în toiul verii, cât e Clujul puțin populat, să-i putem face un rodaj cumsecade.
Între timp, pentru că am primit multe, multe cereri și întrebări legate de cutor, după un sfat scurt cu partenerul meu, am decis că putem să fim de folos doar punându-i pe doritori în legătură cu artizanul care a înfăptuit lucrarea. Numărul său de telefon e 0740 808 568, numele e Vasile Muntean.
Câteva vorbe despre cuptor (nu-mi cereți schițele, nu le am): are bolta joasă, înstil napoletan, e construit din cărămidă refractară de bună calitate și are un randament crescut. Vatra are diametrul de 90 de centimetri și suportă simultan șase pizza cu diametrul de 32 de centimetri. Un pizzaiolo bun, cu ajutorul potrivit, poate să scoată din cuptor 120 de pizza într-o oră (puțin probabil să fie nevoit să facă asta vreodată). Vatra e rotativă și are turația reglabilă iar cuptorul, izolat la exterior cu vată ceramică și îmbrăcat în inox alimentar, e dotat cu un controller de temperatură.
În funcție de regimul de lucru, cuptorul consumă între 50 și 100 de kilogrme de lemn într-o zi. După ultima alimentare, menține o temperatură de 100-110 grade Celsius timp de 12 ore. Versiunea cu ușă menține o temperatură apropiată de 200 de grade Celsius în același interval de timp (îți permite să coci carne, pâine, plăcinte, confit-uri etc, în intervalul în care nu produci pizza).
Cam asta-i, pe scurt. Mai multe detalii găsiți la meșter. Să fiți sănătoși.
Mă speriasem când am vazut titlul articolului. Acum m-am liniştit :). Sau poate nu … dar nu am încă unde să pun o bestie din asta :D, şi poate e prea mult pentru … uz personal.
Buna si pe mine ma intereseaza construirea unei astfel de cuptor in Sibiu,intrebarea este daca trebuie ceva schimbat in construirea cuptorului in cazul in care faci coaste,carne,confit si altele.Domnul se deplaseaza si in alta localitate in Sibiu de exemplu?multumesc
sunați-l:). modificări la cuptor nu-s necesare.
Eu m-am gandit de cum te-am auzit despre cuptorul asta si cate stie el face ca ar fi o idee buna sa-l multiplicati si-n alte case. Uneori o scula din asta face diferenta intre ceva gatit bine si ceva gatit mai putin bine spre deloc bine… :)
In numele celor care or avea nevoie de el va multumesc amandurora!
adevăru-i că are rezultate:)
Dupa cum bag de seama asta ar fi un fel de Maybach al cuptoarelor. Abia astept sa trec prin Cluj sa gust ceva copt in el :) O adresa a atelierului vostru gasesc pe site sau va fi disponibila doar dupa deschidere?
100kg de lemne pe zi? Nu prea e ecologic. Care e provenienta lemnului?
Servus Adi,
Pe cand inaugurezi sistemul de livrare pt pizza?
Merci,
Ramona
Cu un astfel de cuptor poti sa inbunatatesti stilul de gatit din toate punctele de vedere.Cuptorul pe lemne e sfant!
Buna ziua . mar interesa doar o plita rotativa din ce este sau daca vindeti una ???