Savarine însiropate, cu cremă fină de mascarpone

892

Aceste savarine însiropate au apărut târziu în viața mea și când au apărut m-au convins de noblețea lor din două puncte de vedere.

În primul rând aluatul acestei rețete care necesită atâta răbdare și dedicare, timpul de dospire îndelungat transformă prepararea savarinelor într-o adevărată experiență  (o să înțelegeți despre ce vorbesc când o să încercați rețeta), felul în care se dezvoltă și se formează glutenul în acest aluat îmi amintește de zilele toride ale copilăriei și de treieratul grâului, când soseau acasă căruțele cu grâu și eu, copil fiind luam o mână de grâu și îl mestecam până prindea consistența gumei de mestecat, auzisem eu că grăul e magic, pe atunci nu știam ce e ăla gluten.

Ceea ce m-a convins definitiv la savarine este un principiu simplu, ușor de urmat și de înțeles: dacă pui rom/ alcool în orice nu are ce să fie rău, din contră, alcoolul înnobilează foarte bine savarinele și nu numai, să vă aduc aminte de cozonaci și praline? Și acestea sunt doar două exemple așa, la primul gând. Cred că toată lumea este de acord cu această afirmație. 

Pentru a afla istoria Savarinei sau Baba au rhum este suficientă o simpla căutare pe google, sunt foarte multe articole desprea acest preparat.

Ingrediente pentru aluatul de savarine însiropate:

  • 300 g făină
  • 15 g  drojdie proaspătă
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 30 g zahăr
  • 7 ouă întregi
  • Coaja de la o lămâie
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru siropul de trampat:

  • 900 ml apă
  • 450 g zahăr
  • 50 g miere
  • 60 ml rom
  • Coaja de la o portocală și de la o lămâie
  • Vanilie

Ingrediente pentru crema savarinelor:

  • 230 ml frișcă lichidă
  • 270 mascarpone
  • 120 zahăr pudră
  • Vanilie

În plus: 

  • Puțin unt și făină extra pentru forme
  • Fructe pentru decor – căpșuni, afine, coacăze, mure și mentă proaspătă
Ingrediente pentru aluat

 Cum pregătesc aluatul pentru savarine însiropate?

Într-un bol am cernut făina, peste făină am pus sarea, zahărul, coaja de lămâie, untul și drojdia proaspătă. 

Ouăle le-am mixat scurt, cu ajutorul unui mixer și am început procesul de preparare a savarinelor.

Modalitate de pregătire

Am început să mixez compoziția, am folosit paletele pentru aluat ale mixerului și treptat am turnat oul, acest aluat necesită aproximativ 20 de minute de mixat, în această situație ajută mult dacă aveți un robot de bucătărie, eu m-am descurcat cu mixerul. După ce oul a fost încorporat, am continuat cu mixerul iar dupa 15 minute de mixat încontinuu aluatul a început să arate diferit, legăturile de gluten s-au dezvoltat și aluatul a devenit foarte lipicios, am continuat să amestec încă 5 minute și am făcut testul glutenului. 

consistența aluatului

Când aluatul a fost gata, am pus o folie peste bol și l-am lăsat la dospit aproximativ 30 de minute, timp în care mi-am pregătit tăvile.

Cu ajutorul a două linguri am pus aluat în fiecare formă, formele au fost unse cu unt și tapetate cu făină.

tapetare tăvi pentru copt aluatul

Există si o tehnică specială pentru a turna aluatul acesta în forme, dar pentru cine nu dorește să se murdărească prea mult, tehnica cu lingurile este numai bună.

pregătire aluat de savarine pentru coacere 1
pregătire aluat de savarine pentru coacere 2

Am obținut aproximativ 800 g de aluat iar pentru forme am folosit o formă de brioșe și alte 3 forme de bundt cake. Am pus în fiecare formă 50 g de aluat, eu am fost un pic prea generoasă cu aluatul.

Am lăsat aluatul la dospit, în forme timp de 2 ore.

Am pornit cuptorul la 190°C și când cuptorul a fost încălzit, am pus savarinele la copt timp de 15 minute.

Când acestea au fost gata, le-am scos din cuptor și le-am lăsat la răcit, peste noapte. Nu este o condiție lăsatul peste noapte, eu nu am mai avut timp.

savarine coapte

A doua zi am preparat siropul pentru savarine, astfel:

Într-o oală am pus zahărul, apa, coaja de portocală și lămâie și vanilia.

Am pus totul pe foc, am amestecat ușor și am lăsat să ajungă la temperatura de fierbere, am așteptat să dea într-un clocot și am oprit focul apoi am strecurat siropul. Am lăsat siropul la răcit, până a ajuns la temperatura de  55 – 50°C,  imediat ce a scăzut la această temperatura, am pus romul și mierea peste sirop.

ingrediente pentru sirop
pregătire sirop

Am pus savarinele la îmbătat, le-am scufundat în sirop și le-am lăsat să absoarbă bine bine siropul, aproximativ  2 minte sau chiar un pic mai puțin.

Le-am scos și le-am lăsat puțin la scurs apoi le-am pus pe farfurie și le-am pregătit pentru ultima etapă.

însiropare savarine
savarine însiropate
savarine însiropate

Am pregătit crema pentru savarine însiropate astfel:

Înre-un bol am pus toate ingredientele, frișca naturala cu 30% grăsime, mascarponele și zahărul pudră + vanilia.

pregătire cremă pentru savarine
cremă pentru ornat savarine

Am mixat totul bine bine până când crema a capătat consistența dorită. Mi-am pregătit un poș și un dui stelat și am pus crema în poș. 

savarine însiropate decorate cu crema fină de mascarpone
savarine însiropate decorate cu crema fină de mascarpone

Am ornat savarinele cu cremă multă si le-am decorat cu fructe si mentă.

Pofta bună, Ionela.

Idei de rețete dulci mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close