Tarte cu brânză de capră și căpșuni

496

Ultima găselniță culinară care face turul pe internet este tortul picătură de ploaie. Poate nu ultima, dar asta este ultima idee “genială” pe care îmi amintesc s-o fi văzut. Tortul acesta este de fapt o bulă gelatinoasă dulceagă, pe bază de agar și cam atât. Și este promovat ca un desert fără calorii, care poate fi consumat oricând ne dorim. Deși îmi place să încerc noutăți culinare, le prefer pe cele mai consistente. Și pentru mine o tartă, mai rar, e mult mai delicioasă decât un desert gelatinos.

Aluat: 140 gr unt rece (tăiat cuburi), 2 lingurițe zahăr, 1/4 linguriță sare, 160 gr făină  (ingrediente pentru 9 tarte, forme de diametru 10 cm )

Umplutură: 260 gr brânză de capră (rulou sau cremă),  20 gr unt, 50 gr spanac proaspăt, 1 ceapă roșie (tăiată fâșii),  300 gr căpșuni

Reducție de oțet balsamic : 120 ml oțet balsamic, 2 linguri zahăr

Tarte-cu-brânză-de-capră,-spanac-și-căpșuni

La foc mediu, se amestecă oțetul cu zahărul și se lasă pe foc cam 12 minute. Trebuie să ajungă la o consistență de sirop gros, când se răcește.

În timp ce oțetul se transformă în sirop, se pregătește aluatul. Se amestecă făina cu zahărul și sarea, după care se încorporează 120 grame de unt în făină, fie cu degetele, fie cu robotul de bucătărie, până capătă un aspect nisipos. Se adaugă 2 linguri de apă și se frământă până se formează o bilă. Se presară făină pe o suprafață curată și se întinde aluatul cât mai subțire. Se decupează cercuri cu paharul sau formă de biscuiți. Eu am mai întins și fiecare cerc, ca să fie cât mai subțire. Se tapetează formele cu unt, se acoperă cu aluat și se înțeapă cu o furculiță pe toată suprafața. Se dau la cuptor 15 – 20 minute, la 180 de grade.

Tarte-cu-brânză-de-capră,-spanac-și-căpșuni

La foc mic, se sotează ceapa în unt, cam 7 minute, până se înmoaie și capătă o culoare de caramel. Se adaugă spanacul și se lasă pe foc încă 3 minute.

De îndată ce s-au răcit tartele, se acoperă cu un strat de brânză, urmat de ceapă și spanac și feliuțe de căpșuni dulci. Se stropește cu reducția de oțet balsamic.

Tarte-cu-brânză-de-capră,-spanac-și-căpșuni

Tips:  spanacul l-am cumpărat la pungă, de 250 de gr, așa că restul l-am folosit la o salată cu ridichi, roșii, brânză și ce-am mai găsit prin frigider și un dressing simplu din ulei de măsline, oțet, muștar, miere, sare și piper.

Reducția de oțet balsamic este excelentă în salate sau sandwich-uri.

Tarte-cu-brânză-de-capră,-spanac-și-căpșuni

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. Îmi pare ciudată tarta asta… E sărată sau dulce? E aperitiv sau desert?…

  2. Arata foarte bine, dar pentru mine…branza nu va constitui niciodata un desert, asa cum multi refuza ideea de placinta cu branza sarata (pe motiv ca placinta trebuie sa fie dulce). Sunt dobrogeanca, poate de-aia.

  3. Buna,
    Imi poti spune te rog de unde ai cumparat branza de capra pe care ai folosit-o..eventual si marca daca e voie? Doar in Franta am gasit tipul acela, si tare m-as bucura sa aflu ca se gaseste undeva si pe aici :)
    Multumesc!

  4. Vorba ta, ciudata rau. Si am mancat tot felul de minuni in viata asta. Cand am avzut in poze capsunile deja salivam. Cand am inceput sa citesc reteta si am dat de ceapa… am crezut ca am ajuns pe alta pagina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close