Chutney e un sos indian intens aromat ce poate fi combinat cu diverse mâncăruri, în special cele care au carne, precum curry ori friptură, cu toate că am văzut chutney combinat și cu diverse tipuri de brânză. E un amestec de condimente, fructe și legume care pe mine, mare amatoare de astfel de arome, m-a atras din prima. Și nu m-a dezamăgit pentru că e exact ceea ce te aștepți să fie – un sos gros, dulce, acrișor și bine condimentat. Practic fiecare linguriță e o explozie de arome extraordinare, un contrast superb între dulce și acrișor cu note îmbietoare de cireșe, anason, scorțișoară și portocală. Partea bună e că chutney poate fi conservat exact ca o dulceață, în borcane sterilizate, deci nu trebuie să-l faceți de fiecare dată când aveți poftă. Îl recomand cu căldură celor cărora le plac aromele intense în bucătărie, celor care au mai experimentat cu astfel de condimente înainte sau pur și simplu celor care vor să încerce gusturi noi.
Aveți nevoie de: 2 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie, tocată, 2 căței de usturoi, tocați, 1 linguriță ghimbir ras, 1/2 ardei iute, tocat, 1/2 kg cireșe fără sâmburi, 1 linguriță boabe de piper, 1 foaie de dafin, 1 stea de anason, câteva cuișoare întregi, 1 băț de scorțișoară, 1 bucățică coajă de portocală (fără partea albă care e amăruie), sucul de la 1 portocală mică, 4 linguri zahăr brun, 6 linguri oțet de vin roșu.
Încingeți uleiul într-un vas și adăugați ceapa și usturoiul. Sotați 1-2 minute până se înmoaie apoi adăugați ghimbirul, ardeiul iute, cireșele, condimentele, coaja de portocală, sucul de portocală, zahărul brun și oțetul. Dați amestecul în clocot și fierbeți la foc mic pentru 30-40 minute până scade și obțineți un sos gros. Cât e încă fierbinte, turnați în borcane sterilizate și sigilați cu capac. Chutney-ul astfel conservat poate fi păstrat luni întregi.
Să aveți poftă!
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu
Minunat chutney-ul!Eu am facut de mere,dar voi incerca si de cirese.