Salată de vară cu burrata, căpșuni și busuioc

618

Gata! Vara e aici, în sfârșit! Și suntem răsfățați și cu vreme frumoasă, și cu ingrediente proaspete în piețe. Fructele, legumele și frunzele nu au egal în savoare, așa că eu le folosesc cât mai aproape de starea lor naturală, oricât de des pot, și mă bucur de prospețimea lor în fiecare zi.  Cea mai apreciata mâncare de vară e, desigur, o salata, pentru că are posibilități infinite, și poate fi deopotrivă un prânz lejer sau o cină delicioasă, specială – depinde doar de ingredientele pe care le alegem. Așadar vă propun o salată de vară cu burrata, căpșuni și busuioc.

Salatele mele de vară ascund mereu și fructe, și întotdeauna plante aromatice, pentru note unice – cea de azi nu face excepție, pentru ca suntem în plin sezon de fructe roșii – burrata, căpșuni proaspete și busuioc, pe lângă alte câteva surprize ascunse între frunze, pentru un deliciu de care nu vă veți  sătura până când nu se termină abundența de căpșuni din piață. 

Ingrediente pentru salata de vară cu burrata, căpșuni și busuioc

 • O burrata
 • 250 g căpșuni mari
 • O ceapă roșie, crudă
 • Un croissant (sărat sau simplu)
 • 3 felii de prosciutto crudo
 • O mână de spanac tânăr
 • O legătură de mentă
 • O legătură de busuioc
 • 50 g fistic 
 • Flori de soc
 • Ulei extravirgin de măsline
 • Oțet balsamic de Modena
Ingrediente pentru salată

Mod de preparare salată de vară cu burrata, căpșuni și busuioc

Prosciutto crocant și chips de croissant

            Pentru că mi-am dorit niște elemente interesante în salată, care să adauge note de sărat, crocant, și umami, și să contrasteze cremozitatea brânzei, am ales prosciutto crudo, foarte delicat, și am copt în cuptor, pe setarea cu ventilație, câteva felii subțiri, care în mai puțin de zece minute s-au prăjit frumos și au devenit crocante. 

pregătire prosciutto
prosciutto crocant

Pentru chips-urile de croissant, am ales un croissant care avea rulate în compoziție șuncă și cașcaval, și l-am tăiat, folosind un feliator electric, în cele mai subțiri pe care mi le-a permis aparatul; textura croissantului a făcut ca frumosele felii să pară o dantelă delicioasă; ca și când nu aveam deja ceva foarte bun, am copt 2-3 minute feliile în cuptor, la 180 de grade. Când s-au prăjit, chips-urile erau atât de delicate, încât se puteau dezintegrau în mână. 

pregatire chipsuri
chipsuri de croissant

Cum am montat salata de vară cu burrata, căpșuni și busuioc?

După ce elementele de copt au fost gata, am montat salata – vara, lejeritatea și rapiditatea în gătire sunt factori importanți în alegerea preparatelor, așa că totul a mers foarte repede. Am spălat căpșunile și frunzele, și le-am uscat. Am tăiat inele subțiri de ceapă. 

La baza salatei, am așezat frunze de spanac tânăr, apoi am continuat cu burrata, căpșunile tăiate în jumătate, menta și busuiocul. Între ele, am găsit locul potrivit pentru delicatele felii de prosciutto crocant, și chips-urile de croissant. O ploaie de fistic tocat a fost lejer distribuită peste burrata și căpșuni. 

Am ales cel mai bun ulei de măsline extravirgin, cu note delicate, și am picurat un fir generos, pentru a înveli brânza, după care câteva picături de oțet balsamic de Modena a fost suficient pentru a aroma salata – oțetul balsamic este un foarte bun prieten al căpșunilor, și merită investit într-unul de calitate (o bună indicație este consistența lui, care trebuie să fie cremoasă, nu perfect lichidă). Pentru că la cuptor sarea din proscuitto se intensifică, și croissantul era și el sărat, nu am adăugat sare salatei. 

Câteva flori foarte delicate de soc au adăugat o notă de parfum, și o tușă de final, care a amintit o dată în plus că savurăm o salată de vară.  

salata de vara aromată

Sper ca această salată să fie începutul unui sezon plic de prospețime și lejeritate în preparate voastre de vară, și să încercați și alte fructe care ar fi grozave în salate (piersici la grătar, pepene roșu, fructe acrișoare de pădure sau pere aromate), pe care le puteți potrivi cu frunze, ierburi, legume și brânză, în combinații fără sfârșit. 

salată de vară cu burrata, căpșuni și busuioc
salată de vară cu burrata, căpșuni și busuioc

Cu drag, Cristina

Idei de salate mai găsiți aici.

Join the Conversation

 1. Andrei F. says:

  Arata absolut minunat!!! Cred ca si gusta pe masura… :)))) Felicitari ca publicati astfel de retete inspirate!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close