24 de ore de marinare

516

Ieri am avut musafiri. De obicei gătesc pentru musafiri. De fapt, cam de fiecare dată. Știam cu o zi înainte că vor veni așa că m-am pregătit. Am pus la marinat carnea (și v-am mai spus, marinarea e importantă, ajută orice fel de carne să se gătească mai bine și te ajută pe tine să te joci cu gusturile și aromele).

 

Puiul a stat la marinat în iaurt amestecat cu două pișcături de sare, o lingură de tikka masala și una de garam masala (condimente indiene pe care eu le iau din Selgros sau Auchan). Am folosit pulpă fără os și fără piele pe care am pus-o apoi pe țepușe.

 

Coastele de porc au stat la marinat cu zeamă de lime și condimente cajun (amestec din aceeași sursă).

Mușchiulețul de porc a stat într-un amestec uscat de mirodenii (chimen, piper roșu, piper negru, sare de mare, enibahar) zdrobite în mojar, învelit în foaie de copt.

Cotletul de oaie, curățat de pielițe, a stat la marinat cu ulei de floarea soarelui, usturoi și rozmarinul pe care l-am folosit pe post de frigăruie. Am pus și puțină sare.

Dacă vă întrebați cât de multă lume a fost, vă anunț că nu foarte multă dar nici carnea nu a fost multă, am luat cantități mici din fiecare sortiment și mâncarea a ajuns la fix pentru toată lumea. Vedeți mai jos pieptul de rață. Nu l-am ținut la marinat, pentru el am pregătit alt tratament.

Am presărat pe o tavă (asta din imagine a fost capacul unui far de Dacia) susan, sare, piper, fulgi de ardei iute.

Am fript pieptul de rață ca aici apoi l-am tăiat subțire, l-am pus în tava pregătită pentru el și am turnat peste un sos făcut din căpșune proaspete din grădină-mi zdrobite cu iaurt.

Am fript coastele și le-am uns cu un amestec de sos de usturoi, sos de ardei iute și sos de prune (de la raionul de chinezării).

Au ieșit cam bune.

Sosul poate fi folosit li ca bbq sos și ca dressing pentru salate și ca glazură pentru anumite fripturi.

Ca garnitură la toate fripturile am făcut o salată din cartofi copți pe grătar (după ce i-am fiert pe jumătate), roșii mititele, ceapă verde și usturoi din grădină, ulei de măsline și frunze de nap (au un gust grozav de plăcut, seamănă cu porumbul copt).

Un bruș de telemea am mai pus în salată. Și atât.

Alte vorbe despre marinare am spus aici.  Aici despre vițel. Aici despre coaste. Aici despre miel. Aici despre pui.

Join the Conversation

  1. Alexandra says:

    Garnitura arata demential, de carne nu comentez – incerc sa o scot din alimentatie (arata genial, iar marinatele sunt convinsa ca sunt excelente) – dar ma intreb, mai bine spus te intreb… de unde frunze de nap? E prima data cand aud de utilizarea lor ca atare…

    1. Adi Hădean Author says:

      din grădină:)

  2. Ce de bunatati! Arata senzational de bine!

  3. cam arogant raspuns la intrebarea: de unde frunze de nap .Nu puteai raspunde omeneste de unde se procura semintele ? Eu din carti am aflat de aceasta leguma dar nu stiu cum arata .Daca ai vrut sa te faci simpatic nu ai reusit !

    1. Adi Hădean Author says:

      Ei, da!

    2. Doamne, elena, ce figură esti! Semințe se găsesc peste tot, la raionul de semințe din fiecare supermarket sau la magazinasele specializate în semințe (pe lângă piețe). si napul e o cultură mai mult decât populară, dacă iesi un pic cu masina din oras si te uiți pe marginea drumului o să vezi hectare întregi de teren semănate cu nap. Ce-i drept, la noi e folosit mai degrabă ca furaj pentru animale, nu neapărat în salate :) dar totusi :) mi se pare super-amuzant că tu nu ai auzit sau nu ai văzut un nap în „carne si oase”.

    3. nici eu nu am vazut napi niciodata si nici in familie nu am auzit de ei – doar am citit in carti –probabil conteaza si zona , eu sunt din est – abia anul asta am vazut la hipermarket rubarba , o stiam din poze si din retetele celor din vest.

  4. octavia says:

    Wooow!Yummy!…etc,etc,m-ai lasat fara interjectii,cuvinte si saliva!Felicitari,sper sa pot face si eu macar un sfert din tot ce e aici!

  5. Cand ziceai ca ai zile de primit musafiri? :)))

  6. Gratiela says:

    Mixul pentru pieptul de rata si sosul cu prune s-a notat ! In caz de negasire prune oare merge si cu sos rodie ? Potpouri-ul de gratar nota 10 ! ca si ideea cu rozmarinul frigaruie !

  7. camelutas says:

    Adi am nevoie de ajutor. Te rog da-mi si mie o reteta pentru o salata de rucola. Am incercat cu otet balsamic, dar nu este foarte reusita.
    Multumesc mult.
    Cami

  8. yeees!! Gata! Cand ma fac mare, ma fac „musafir la Adi Hadean!” ! Cea mai buna meserie din lume: cea de musafir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close