Prima oară când am gustat o astfel de mâncare, a fost la un restaurant cu specific, prin centrul țării. Și în acel moment m-am gandit dacă o să pot reproduce aceste gusturi acasă, în bucătăria mea. Nu m-am lăsat și am reușit să fac o rețetă pe care v-o împărtășesc și vouă astăzi, care trebuie musai încercată, deoarece papilele gustative vor fi foarte fericite.
Ingrediente pentru gulaș
- 500 grame carne de vită
- 3 cepe mari
- 3 morcovi (eu am folosit cu frunze deoarece sunt mai dulci și mai moi)
- 1 ardei kapia mare
- 3 cartofi
- 3-4 grăunți de usturoi
- 1 lingură boia dulce
- 1 lingură boia afumată
- 1 lingură amestec pentru gulas (se poate înlocui cu 1 lingură de boia dulce)
- Jumătate de lingură de chimen măcinat
- Sare, piper
- Ulei de măsline
- Pătrunjel verde
Ingrediente pentru găluște
- 2 ouă
- 100 grame de făină
- Sare
Mod de pregătire
Primul pas a fost să tai carnea bucăți cam de 3-4 cm.
Într-o cratiță destul de încăpătoare am pus 2 linguri de ulei de măsline la încins, și apoi am pus carnea la călit pentru câteva minute.
După ce cărnița s-a perpelit pe toate părțile, am pus apă până a trecut un pic de nivelul cărnii, și am lăsat la fiert până s-a evaporat toată apa. Toată treaba a durat cam 20-25 de minute. În tot acest timp, m-am ocupat de legume. Le-am spălat, le-am curățat și apoi le-am tocat. Ceapa am tocat-o mărunt, ardeii i-am tăiat cubulețe, morcovii rondele și cartofii i-am tăiat cuburi destul de mari.
După ce s-a evaporat apa, am adăugat legumele și le-am lăsat și pe ele la călit 2-3 minute, amestecând des.
Am asezonat cu sare, am pus condimentele și usturoiul pisat și peste am pus cam 3,5 l de apă. Am lăsat să fiarbă cam 30 de minute. După ce a fiert, am pregătit și compoziția pentru găluște. Am bătut bine 2 ouă cu sare într-un castron, apoi am adăugat făina și am amestecat până s-a creat un aluat omogen, nici prea moale nici prea tare. Din el am format găluște cu ajutorul unei linguri. Nu le-am făcut prea mari, deoarece în timpul fierberii acestea cresc.
Au mai stat la fiert aproximativ 20 de minute, până au devenit moi. Între timp am mai potrivit de sare și poate de condimente. În cazul în care la final vă doriți ca zeama să fie un pic mai groasă, cum mi-am dorit eu, puteți pune o lingură de făină într-un castron, amestecați cu puțină apă rece și să o puneți peste supă și să fierbeți încă 2 minute. Apoi am oprit focul și am asezonat cu pătrunjel verde din belșug.
Cum am servit gulașul
L-am servit fierbinte, însă numai după ce a stat acoperit cu capacul 30 de minute. Eu cred că in minutele acelea, are loc o magie sub capac, și gusturile se îmbina mai bine. Așa că dupa jumătate de oră, am pus mâncarea într-un bol în care am servit câte puțin din toate: și carne, și legume, și găluște. Pe toate le-am servit alături de smântână și ardei iute. Și mult pătrunjel.
Poftă bună,
Salut Ady! De mult timp îți urmez sfaturile și mai tot timpul rețetele tale care sunt simple și delicioase. Cred ca iești unul dintre cei mai buni chef.
Salut Ady! De mult timp îți urmez sfaturile și mai tot timpul rețetele tale care sunt simple și delicioase.