Ciorba de peşte are multe zarzavaturi şi nu se acreşte doar cu oţet sau borş, ci şi cu zeamă de varză.
Zeama de varză este foarte bună şi pentru a înlocui zerul de lapte care se pune de obicei în storceac, o minunată ciorbă pescărească servită în zona Dobrogei. Am încercat şi a ieşit cel mai minunat storceac, sau storceag cum vreţi voi să îi spuneţi. Și nu uitați de smântâna pe care este musai să o adăugați la final.
Dar pentru această săptămână merge şi-o zamă de somn acrită tot cu zeamă de varză murată, ce zic eu va înnobila gustul somnului, de altfel un peşte mai gras şi cu un gust specific.
Pentru această ciorbă de somn avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de peşte( tacâm de somn sau rondele)
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- 1 pătrunjel
- 1 bucată de ţelină, nu prea mare
- 2 cartofi noi
- 1 ceapă roşie
- 1 roşie
- ½ ardei capia
- ½ l de varză acră
- verdeaţă- leuştean, pătrunjel.
Cantităţile pot varia în funcţie de pofticioşii de la masă pe care sigur îi veţi impresiona cu aşa bunătate de ciorbă.
Cum am început?
Am curăţat peştele, l-am spălat bine fiind un peşte gelatinos şi l-am porţionat în aşa fel încât să încapă în oală, apoi l-am pus la fiert pentru 15 minute, nu mai mult.
Cum am pregătit legumele?
Am curăţat legumele şi le-am tocat mărunt, cartofii noi i-am spălat şi i-am tăiat cuburi cu tot cu coajă, iar roşia am curăţat-o de coajă şi am tăiat-o în forma potrivită.
Toate se pun la fiert în 1,5 litri de apă.
Cum am pregătit zeama de varză?
Zeama de varză acrişoară, limpede şi aromată am pus-o la fiert pentru câteva minute.
Cum am reunit cele două zemuri?
Când zarzavatul dă un clocot adăugăm zeama de varză fierbinte şi fierbem pentru 15-30 minute.
Între timp am dezosat peştele, l-am adăugat în ciorbă împreună cu verdeaţa tocată mărunt şi am mai fiert 5 minute, după cele 15-30 minute în care au fiert legumele.
Pentru aspect şi un gust mai deosebit am uns cu ulei câteva bucăţi de peşte şi le-am tras la tigaie până s-au rumenit un pic. Nu am regretat.
Cum am servit ciorba de somn cu varză acră?
Alături de un ardei iute, dacă vă place, mămăligă sau pâine prăjită, cum vă place şi multă verdeaţă, iar la nevoie oţet, dar nu neapărat. Este foarte bună şi fără oţet.
Şi tot cum vă place puteţi servi cu mujdei de usturoi. Eu am ales să pregătesc un mujdei de usturoi copt care a ieşit minunat. La fel vin şi vă spun este foarte bună şi fără mujdei.
Cum am pregătit mujdeiul de usturoi copt?
Am uns o căpăţână de usturoi cu ulei de măsline şi am pus-o într-o tavă la cuptor până s-a copt bine, până s-a înmuiat usturoiul. Într-un mojar am stors căpăţâna pe care am scos-o din cuptor, am adăugat un strop de suc de lămâie şi ceva ulei şi am amestecat ca la maioneză. La final adăugăm sare şi un pic de piper sau chilli, cum vă place.
Secretul unui mujdei de usturoi reuşit este sucul de lămâie adăugat la început, iar sarea la final.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Zeama de la pește? Păcat de ea! Puteai să fierbi legumele cu ea.
Bună
Zeama de la pește cu legume este chiar ciorba de pește. Am folosit zeamă de varză în loc de borș.