De ce nu avem restaurante cu stele Michelin în România

544

Ieri am participat la Michelin Tour, la Poiana Brașov și Prejmer (pe circuit) la invitația celor de la Michelin via Chinezu. Am bătut 300 de kilometri încolo și 300 încoace pentru o întrebare, de fapt, pentru un răspuns la întrebarea din titlu. Am așteptat cuminte să spună oamenii lucruri (interesante, altfel) despre siguranță, eficiență și protecția mediului (Michelin e lider mondial pentru că reușește să scoată rezultate bune din cei 600 de milioane de euro cheltuiți anual pe cercetare și dezvoltare), am decis că ar fi bine să-mi iau gume noi la mașină și, când a venit momentul, am pus întrebarea care mă roade de ceva vreme: care-i treaba cu ghidul roșu (acela în care se află bunătățile) și de ce România are parte doar de ghidul verde (acela în care se află locurile de văzut)? Ei bine, răspunsul nu mi-a prea plăcut. Poate pentru că e un pic prea dureros de adevărat: încă nu avem destule restaurante atât de bune încât să se justifice tipărirea unui ghid întreg. Și nu poți face ghid cu două pagini, de bună seamă. Mi-am înghițit amarul și am pornit spre casă cu amintirea unei dimineți faine pe circuitul de la Prejmer și cu vizita bisericii fortificate din aceeași localitate, aflată și ea în Ghidul Verde. Vă las cu câteva poze de ieri. Le-am pus pe toate în albumul de pe pagina mea de Facebook. Și cu o întrebare: cunoașteți localuri în România pentru care merită să faci un ocol ori să te oprești din drum de dragul mâncării pe care o oferă? Mulțumesc.

Join the Conversation

  1. Marius C. says:

    Daca ai drum prin Sibiu, iti recomand Judith Bistro (mancare ungureasca).

  2. In Biertan, jud. Sibiu e tare frumos. Cel putin peisajul e incantator si cetatea la fel!

  3. Cred ca nu ai strabatut 600 de km pt raspunsul asta fiindca sunt sigur ca il stiai.cat despre partea cu tiparirea unui ghid de 2 pagini,e foarte adevarata :)iar restaurante cu stele michelin o sa avem probabil peste inca vreo 10 ani pt ca este inca foarte mult de munca.de exemplu in cluj care se vrea a fi unul din orasele importante,cate restaurante crezi ca se apropie de acea stea michelin?

  4. Collage, Bucuresti linga MTR.
    chef Roberto dal Seno.
    molecular gastronomy care mi-a amintit de Ferran Adria

  5. Buna intrebarea,
    Cred ca ar trebuii sa se stie si care sunt cerintele minime solicitate de Michelin pentru a putea avea macar o stea de la ei.
    Dupa prezentarea lor mai vorbim.

  6. Mah Adi… Nu prea stiu nici un loc dintr-asta. Adica am aflat unul, in Sibiu, unde mananci cea mai buna ciorba de burta din lume – insa numai atat.

  7. DA, cunosc un astfel de local, Bistro de l’Arte din Brasov, noi mergem saptamanal in Brasov (sunt din Bucuresti) pentru a manca acolo, luam mereu supa de ceapa care este minunata! Bine, ritualul saptamanal e Bistro de l’Arte, cumparaturi in Paradisul Verde si doua-trei ore de plimbare prin padure, in Poiana

    1. vrei sa spui ca Bristo de’l arte are stea micheline? E un local relativ ok, dar nu de stea. Incearca Belvedere cand mai treci prin Brasov ;) o sa vezi diferenta, bistro e mic copil.

  8. Nu avem pentru ca ne multumim cu putin: ciorbita de vacuta, burta, fasole, legume si gratar cu cartofi prajiti.

    Am avut placerea sa mananc undeva in Cluj un bors de hribi de mori! Sa nu mai pomenim de Varzarie. Aceeasi bucatareasa de 40 de ani, e minunat.

  9. Ai dreptate Remus la partea cu multumitul iar in Varzarie s-a pensionat bucatareasa.

  10. Sandu Ana-Maria says:

    A fost un restaurant in Cluj dar din pacate s-a inchis. Se numea Amurg si era in Gheorghieni. Absolut totul era la superlativ: localul, mancarea, servirea. Ireprosabil. A fost singurul restaurant in care am fost si mi s-a dezosat pestele de catre chelner :) Si asta se intampla cu 4-5 ani in urma. Nu stiu de ce nu a avut succes :(

  11. Eu am spus-o anul trecut in mai multe locuri: nu mai devreme de 5 ani, desi e aiurea, oricum, sa arunci un termen.
    In principal nu avem deocamdata asa ceva fiindca trebuie sa existe si o cultura gastronomica reala in Romania, in afara de limitele (inca) stiute: mancarea gatita de parintii nostrii, gusturile cu care ne-am invatat, preferinta multora dintre noi pentru clasicele preparate.
    Urcam incetul cu incetul, si e si meritul tau, Adi, pentru aceasta cale de neintors, precum e si meritul multor bloggeri culinari care merg constant inainte de ani de zile pe calea deschiderii.
    Eu zic asa: primul restaurant cu o stea Michelin va fi in Bucuresti, din mai multe motive care tin de tot ceea ce inseamna o capitala.
    Si mai zic asa: peste 30 de ani cred ca majoritatea restaurantelor Michelin din Romania vor fi in Bucuresti + vestul Romaniei. Iar cateva dintre restaurantele Michelin din Romania vor fi in cadru rural, la pensiuni, conace si hanuri ce de-abia acum pornesc la drum, create de oameni iscusiti.

  12. Am uitat ceva ff important: primul restaurant Michelin din Romania va castiga aceasta stea cu un meniu exclusiv „romanesc”, reinventat si modernizat, nu cu preparate internationale. Asta e un pont gratuit pe care il pot da celor care vor sa aiba ambitia asta.
    Iar pe plan international primul chef roman cu stea Michelin va fi, cu noroc si sanatate, Nico Lontras.

  13. Poate data viitoare cand mergi la Brasov iei masa la Restaurant Belvedere. Dupa parerea mea merita o stea Michelin.

    1. Sunt si eu de acord cu Marga. Belvedere e restaurantul meu preferat… Cam la 6 luni schimba 95% din meniu si toate preparatele sunt foarte bune. Nu au clasicele ciorbe de burta si vacuta, nici snitel cu cartofi prajiti :P Imbina incredibil arome, culori, texturi… si de cele mai multe ori le iese! Si au si o sectiune de bucatarie romaneasca reinventata…

  14. Fantanita Haiducului, langa Sibiu

  15. Adi Hădean Author says:

    Vă mulțumesc. De acord cu Cristi:), când românilor n-o să le mai fie rușine de fe sunt, o sa facem cu toții un salt în față:).
    @Petreanu, mă tem că nu ajunge:)

  16. Buna Adi. Restaurantul Graf din Oradea are un chef cu 2 stele Michelin si membru in academia culinara franceza … totusi sunt
    http://www.restaurantgraf.ro/ro/echipa/chef.html

    1. Adi Hădean Author says:

      cunosc bine restaurantul graf, sunt prietenii mei dar tot nu-s în ghidul michelin:)

  17. Conacul Secuiesc e excelent, dar nu in clasa Michelin. In clasa mancare clasica, servire buna, priveliste fantastica.

  18. restaurantul No Pardon din Satu Mare. mergem 60 de km o data la cateva saptamani doar ca sa mancam acolo.

  19. Eu trec Muresul de cealalta parte a Devei de fiecare data cand am timp. doar ca sa beau o cafea sau sa manac o supa la Castel Maria. Nu doar pentru mancarea gustoasa (de cele mai multe ori gatita cu ingrediente cumparate de la taranii din sat) ci pentru atmosfera, priveliste, liniste. Acum ca imi amintesc de placintile si aperitivele facute chiar la castel, mi se face foame:-)
    Ocolul nu e mare, de 15 km, si merita tot efortul calatorului de pe drumul Orastie-Deva sau Brad-Deva.

  20. Pai in Brasov ma opresc intotdeauna in 2 locuri: Bistro de l’Arte si restaurantul Belvedere. Nu sunt de Michelin, dar pentru mine merita un ocol pentru atmosfera de la bistro si pentru preparatele si profesionalismul celor de la Belvedere.
    Cateodata mai fac o oprire si pe Valea Prahovei la Paraul Rece, la restaurantul Piatra Craiului.

  21. In cluj cred ca restaurantul VIA e cel mai apropiat, mancarea este buna si prezentarea de calitate

  22. Mie mi-a placut la Mariko Inn, la iesirea din Roman spre Iasi.

  23. Si sa nu uit de Soffa din Bacau. ;)

  24. Michelangelo says:

    Sunt curios Cine cu Ce compara ? Mari povestitori suntem cu totii . Dar Ia sa ne spuna dl Hadean in cate restaurante cu stele Michelin a fost si care sunt acelea , ce a mancat acolo si ce invataminte sau concluzii a tras din fiecare . Astept …

    1. intrebarea lui adi nu era cate restaurante care merita sa fie in ghidul michelin stim, ci „cunoașteți localuri în România pentru care merită să faci un ocol ori să te oprești din drum de dragul mâncării pe care o oferă?”
      asa ca propria exprienta cantareste in acest caz:-)

  25. Pentru că nu are de ce să fie un restaurant Michelin in România. Pentru ca in România din păcate încă nu există rafinamentul necesar. Pentru că în cele mai multe restaurante se mănâncă cam același lucru, ciolan, ceafă, sarmale, grătare. Nu spun că e rău, dar nu e de Michelin. Pentru că tinerii noștri bucătari , chiar și cei pasionați, sânt total lipsiți de cultură culinară. Noica le spunea discipolilor săi să învețe greaca veche si germana, limbile filozofiei. În cazul nostru ar trebui să se învețe franceza, limba artei culinare și să se învețe terminologia necesară. Dar nu, toți se inspiră din rețete englezești care ele însele sânt copiate după rețete franțuzești, dar fără să -și însușească spiritul acestora. Se traduce Julia Child, dar nu Escoffier. Se copiază rețetele Juliei Child, dar din păcate nu spiritul ei. Pentru că gustul superb al legumelor românești s-a pierdut de mult și nimeni nu face nimic să îl aducă înapoi. Pentru că asta sântem, o țară de imitatori care se uită în direcția greșită.

  26. Prin Timisoara ar fi Casa Bunicii (sunt doua, de fapt, dar mancarea e la fel de buna la ambele). Au tot felul de chestii pe care nu le-am gasit niciodata intr-un restaurant si nici nu le-am mai mancat de cand lumea. Am gasit la ei Bundasch Kener (paine in ou, sau friganele, sau cum le-o fi zicand in alte parti ale tarii), Gomboti cu caise, tuspais de dovlecei, etc.

  27. Restaurant Lameloise, la Chagny, un sat din regiunea Bourgogne (Burgundia) (Jacques Lameloise)

    Ravioli de melci in supa de trufe
    Millefeuille de fileu de vita, sufleu de cartofi
    Foi crocante de caramel si ciocolata, cu inghetata si crème brulee

    Restaurant ‘L’Auberge du Pont de Collonges’ la Collonges-au-Mont-d’Or( langa Lyon) (Paul Bocuse)

    Supa de trufe negre

    Peste (Loup) in crusta de aluat frantuzesc la cuptor
    (meniul e in jur de 200 euro pe persoana, fara vin)

    Restaurant Troisgros la Roanne ( un sat din Burgundia) (Michel Troisgros)

    Oysters in a bergamot and horseradish jelly
    Noisettes of lamb in sweet-pepper sauce
    Pear and ginger
    ( pe asta il am in engleza)

    Interesant e ca aceste trei restaurante, fiecare cu trei stele Michelin, se afla in sate si lumea se deplaseaza special ca sa manance acolo.

    1. soarealbastru says:

      spus asa suna ca si cum în Franta de la coada vacii cazi automat în ploaia de stele Michelin, Lucy in the sky with diamonds, gen. ai ales trei grands chefs cuisiniers, care dealtfel au plecat de-acasa din sat ca ucenici, au taiat la morcovi în julienne pâna le-au amortit degetele, au învatat meserie pe un fond de talent exceptional, au lucrat cu cei mai mari, au devenit cei mai mari si dupa s-au întors acasa în sat. unde oricum clientii i-au urmat. i-ar fi urmat si daca si-ar fi deschis restaurant pe banchiza, cu pinguinii. ai uitat de Bernard Loiseau, si el tot de la sate :)

  28. @soarealbastru, am vrut sa arat ce ofera cateva din restaurantele cu stele Michelin.Sofisticare si rafinament, chiar pentru felurile cele mai simple. Bineinteles, ca sa ajungi la asemenea rezultate e nevoie de multa munca, dar credeam ca asta se intelege de la sine, si ca nu era necesar sa explic cat au taiat la julienne respectivii bucatari. Cred ca la noi exista multe intentii bune dar si mult amatorism si lipsa de profesionalism, precum si lipsa de interes fata de calitatea produselor locale. In situatia asta e cam devreme pentru stele Michelin.
    Faptul ca rezista in alta parte decat in capitala sau in mari orase arata nu numai ca „clientii i-au urmat” dar si ca in regiunea respectiva, ca in toata Franta de altfel exista o populatie interesata in bucataria de calitate. Nu cred ca ar putea trai doar din clienti care ii „urmeaza” daca nu ar exista o clientela locala. Crezi ca un restaurant romanesc foarte bun ar supravietui in Bobohalma sau Cucuietii din Deal?

  29. Cred ca ambitia ta este sa faci primul restaurant cu o stea Michelini in Romania.Cred ca poti.Bafta ,si sa dea D-zeu sa am si eu atatia bani sa pot lua pranzul din cand in cand la restaurantul tau

  30. In Brasov, meniul restaurantului Belvedere e exceptional – chef Ioan Florescu. Bistro De L’Arte e altceva. Mancarea e buna, ingredientele sunt naturale si proaspete si e la un nivel accesibil tuturor. Ar trebui sa mentionez totusi ca servirea lasa de dorit. La Belvedere totul e…high class. Merita incercat!

  31. încercați Zexe și Ceaunul crăpat din București

  32. ar fi de folos o setare care sa afiseze data inscrierii articolelor (sau pusa manua in primul rand;
    mereu trebuie sa merg pe primul comentariu ca sa aflu cat de vechi e :)
    este important pt unii dintre noi pt corelarea continutului articolului cu „epoca” si pricep astfel cum gandeau bloggerii in stadiul in care se aflau la vremea respectiva (mai ales pionierii…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close