Cum e sezonul căpșunilor, am dat și eu o fugă în piață și m-am oprit la prima tarabă care avea masa plină de căpșuni. Nu am golit masa, m-am gândit și la celelalte persoane care stăteau la coadă. Cât despre această combinație dintre fistic și căpșuni, nu pot să spun că mi-a fost foarte greu să o scot la înaintare. Și știți de ce? Pentru că este o prăjitură care mă face foarte fericită, îmi place foarte mult fisticul. Iar eu am vrut să vin în întâmpinarea iubitorilor de fistic cu o rețetă răcoritoare și dulce, de vară. Lăsând poveștile la o parte, azi vă prezint o prăjitură cu fistic și căpșuni.
Ingrediente pentru prăjitură cu fistic și căpșuni
Ingrediente pentru blat:
- 120g unt
- 3 ouă
- 80 g zahăr
- 120 g smântână fermentată
- 200 g făină
- 100 g migdale măcinate
- 70 ml lapte
- 5 g praf de copt
- zahăr vanilat
- sare
- 200 g căpșuni
Ingrediente pentru ganache:
- 400 g ciocolată alba
- 180 ml smântână pentru frișcă
- 500 g căpșuni
Ingrediente pentru mouss-ul de fistic:
- 400 ml lapte
- 100 g fistic prăjit și sărat
- 150 g zahăr
- 4 gălbenușuri
- 12 g gelatin
- 60 ml apă pentru hidratat gelatina
- 500 ml frișcă lichidă – 32- 35% grăsime
- vanilie
- un praf de sare
Metodă de pregătire prăjitură cu fistic și căpșuni
Pregătirile pentru blat au decurs astfel:
Am început prepararea blatului cu pregătirea ingredientelor, mi-am cântărit toate ingredientele, am luat mixerul și am început cu ouăle.
Am bătut ouăle cu zahărul și praful de sare și le-am lăsat la bătut câteva minute. Apoi am adăugat untul topit și smântâna, am mai omogenizat puțin și am adăugat și laptele. Peste făina cernută am pus praful de copt si migdalele mărunțite, am omogenizat cu o spatulă.
Am pus făina peste compoziția umedă și am încorporat-o cu ajutorul unei spatule de silicon, cu mișcări circulare.
Mi-am pregătit tava pe care am tapetat-o cu hârtie de copt și am tăiat căpsunii felii.
Am distribuit compoziția în mod egal în tavă și pe deasupra am pus feliile de căpșuni + o mână de afine rătăcite prin frigider. Tava a mers direct în cuptorul preîncălzit, la temperatura de 180°C timp de 35 – 40 minute.
Așa arată blatul pentru prăjitura cu fistic și căpșuni, l-am lăsat la răcit că timp avem suficient.
Cum am pregătit ganache-ul pentru această prăjitură cu fistic și căpșuni și ce urmează să fac cu el
Ei bine, acesta este cel mai simplu pas din rețeta aceasta pentru că am pus ciocolata și smântâna pentru frișcă într-un bol pe care l-am pus apoi pe baie de aburi. Am amestecat bine până când ciocolata s-a topit. Ca să mă asigur că nu mai este nici urmă de ciocolată netopită și pentru că am vrut să am o compoziția cât mai fină, am folosit un mixer vertical cu care am omogenizat ganache-ul. L-am lăsat la răcit și pe acesta.
Cât timp aceste două preparate își așteaptă rândul pentru a fi montate , mi-am pregătit tava în care urmează să montez prăjitura. Pentru că nu am o tavă cu margini detașabile, am folosit aceeași tavă în care am copt blatul și am procedat astfel:
Am spălat-o și am pus peste tava ușor umezită o folie alimentară – eu am avut o folie suficient de lată cu care am reușit sa acopăr toată suprafața dintr-o bucată. O să iasă marginile ușor șifonate, dar asta este o prăjitură mai sofisticată, făcută acasă și ne descurcăm cu ce avem. Marginile se pot tăia și sunt convinsă că există cel puțin un doritor care le așteaptă cu nerăbdare.
Am îmbrăcat tava în folie alimentară, am înlăturat foaia de copt de pe blat și am pus blatul înapoi în tavă, am turnat ganache-ul alb peste blat, s-a scurs si pe lângă blat un pic. Am continuat cu căpșunile pe care le-am spălat și le-am tăiat codițele și pe care mai apoi le-am împlântat în ganache.
Tava am pus-o în frigider, la rece, până e gata mouss-ul de fistic.
Prepararea mouss-ului de fistic
Am separat gălbenușurile de albuș, am pus gelatina la hidratat și m-am apucat de treabă.
Prima dată am făcut pasta de fistic – am pus fisticul în bolul blenderului și am mixat până a devenit pastă. Nu este cea mai fină pastă de fistic dar este perfectă pentru ce am eu nevoie.
Următorul pas, mouss-ul: într-o oală am pus laptele pe foc iar separat am mixat gălbenușurile cu zahărul, când laptele s-a încălzit am turnat gălbenușurile în fir peste acesta, am omogenizat bine cu un tel. Am pus oala pe baie de aburi și am continuat să amestec până când termometrul mi-a indicat 85°C . Am pus gelatina peste compoziție – șodou – și am lăsat- o să se topească, am adăugat apoi și pasta de fistic și am omogenizat din nou cu mixerul vertical. Nu este necesar acest procedeu, se poate omogeniza și cu un tel.
Pentru prăjitura cu fistic și căpșuni mai este nevoie de un singur element, smântâna pentru frișcă – doar ea a mai rămas.
Cât timp se răcește compoziția cu fistic, am pus frișca la bătut. Am făcut și o greșală, era inevitabil, am bătut frișca prea mul, aceasta trebuie să fie bătută undeva la 50 – 60 %, la mine cred că a ajuns la 80 %. Dar nu ne panicăm , am profitat de faptul că șodoul cu fistic nu s-a răcit chiar așa tare și atunci am reușit să echilibrez situația cumva. Acasă avem voie să greșim.
Am turnat frișca bătută peste crema de fistic, în 2 tranșe și am omogenizat cu ajutorul unei spatule. Am scos tava de la frigider și am turnat tot mouss-ul de fistic în tavă.
Am pus din nou tava în frigider, indicat este să stea peste noapte la rece, asta dacă ai răbdare, la mine răbdarea a durat 4 ore.
Cum am servit prăjitura cu fistic și căpșuni
Am scos prăjitura din formă, cu multă grijă, am tăiat marginile ușor șifonate și am decorat prăjitura cu fistic mărunțit și căpșuni.
Aceasta a fost prăjitura fructată pe care v-o propun pentru această săptămână. Deși procesul este unu îndelungat, pasivă de urmat nu sunt grei, trebuie doar să vă înarmați cu răbdare, pentru că sunt absolut convinsă că rezultatul va fi unul pe placul tuturor.
Spor la prăjiturit!
Arata super bine. Daca e la fel de buna precum arata trebuie neaparat sa o incerc :)
Am incercat reteta. Primul strat de crema este ok ca si textura si gust, al doilea foarte dulce pentru gustul meu. Iar blatul mi s-a parul cam tare.
Concluzia: nu mai fac aceasta prajitura.
Bună ziua,
E normal să avem gusturi diferite, suntem cu toții diferiți și asta e minunat!
Dacă la ganache vă referiți ca la al doilea strat dulce, acesta poate fi modificat sau eliminat.
Cât despre blat, nu prea are cum sa fie tare, poate îi mai acordați o șansă și la a doua încercare o să fie mai bine, în caz contrar și rețeta de blat se poate modifica sau înlocui cu o altă rețetă.
Vă mulțumesc,
Zile minunate vă doresc!
Am incercat retete dulci propuse de Adi Hadean si niciodata nu am dat gres! De asta am si intrat pe acest blog si acum constat ca reteta va apartine. O dezamagire culinara, ma simt frustrata ca am ales aceasta reteta. O pierdere de timp si ingrediente, dar asta e. Acum stiu ce retete sa ocolesc si mai ales sa fiu atenta la cine le publica. Zile minunate si sa aveti inspiratie! Mai aveti de invatat.