Încep seria rețetelor publicate pe blogul www.adihadean.ro cu acest delicios desert, ușor de făcut și foarte răcoritor, potrivit pentru zilele toride, mai ales dacă nu iubiți înghețata (ceea ce nu e imposibil, eu știu câteva persoane).
Desertul se montează atât într-o cupă sau bol mare (perfect pentru petreceri), cât și în pahare mici, porții individuale.
Este un desert preparat „la rece” din ce avem prin casă. Combinațiile pot varia în funcție de fructele preferate sau cremă. Cum aveam un chec din albușuri, cu lămâie și mac, care nu a fost consumat, m-am gândit să îi găsesc o utilitate și l-am folosit ca punct de plecare pentru această rețetă. Desigur că nu este nevoie să faceți un chec pentru această rețetă, puteți utiliza orice blat rămas sau pur și simplu pișcoturi cumpărate.
Aveam și un borcan de iaurt grecesc ce zăcea în frigider și am zis să fie răcoritor și ușor, o alternativă pentru cei care nu iubesc înghețata.
Pentru bază aveți nevoie de blat/chec de vanilie sau 20 de pișcoturi. Pregătim un sirop din 250 ml apă, 120 g zahăr și esență de vanilie și îl lăsăm să se răcorească.
Pentru lemon curd avem nevoie de: 2 ouă, coajă și zeamă de la două lămâi bio, 100 g zahăr și 50 g unt pe care le punem într-o cratiță. Așezăm cratița pe foc mic și amestecăm încontinuu până se îngroașă și capătă o culoare frumoasă. Lăsăm sosul să se răcească până pregătim crema de iaurt.
Pentru cremă avem nevoie de 400 g iaurt grecesc (10 % grăsime), 180 g zahăr, 1 lingură lemon curd, 400 ml smântână pentru frișcă. Iaurtul îl amestecăm cu zahărul și sosul de iaurt până se dizolvă zahărul, apoi încorporăm frișca bătută. Punem crema la frigider 10 minute.
În plus avem nevoie de 300-400 g căpșune sau zmeură, se potrivește la fel de bine în această combinație și 150 ml smântână pentru frișcă.
Într-un bol mare/cupă/pahare mai mici (vreo 10) așezăm un strat de cubulețe din chec/pișcoturi, le însiropăm, punem câteva linguri de cremă, căpșune proaspete și sos de lămâie, apoi straturi de chec/pișcot însiropat, căpșune și sos de lămâie, cremă, sos de lămâie și frișcă (150 ml smântână pentru frișca bătută cu o lingură de zahăr pudră).
Am decorat cu căpșune și bezele, făcute dintr-un albuș bătut cu 70 g zahăr și coapte 45 minute la foc mic.
Se pune 30 minute la rece, apoi se servește.
Andreea Dianu
intamplator sau nu, ideea cu checul de mac suna foarte bine. dar trifle fara jeleu? arata foarte bine
Trifle nu e neaparat cu jeleu, sosul de lamaie e foarte bun.
Prea BUN !!!
Excelena, ca de obicei ! Toate cele bune !
Cu piscoturi ca mai am o cutie plina. La fix ce a venit reteta asta. E cald dar tot ma duc sa iau un iaurt, un mascarpone.
O sa fie foarte buna si cu piscoturi.
Arata și suna foarte bine. Totuși, vorbim de lămâie bio și 470 gr zahar? nu e cam mult? Zic
Bogdan lamaia bio nu are nicio legatura cu numarul de Kcal. Se foloseste coaja de la lamaia bio deoarece cea de la lamaia obisnuita e tratata.
Nu cred ca ai înțeles; ma referam la faptul ca folosim extremele: lămâie bio (ceea ce e foarte bine) dar foarte mult zahar…