Chef Adrian Hădean ne provoacă în această săptămână cu o temă foarte dulce, „fructat”.
Ce poate fi? O tartă, un sorbeto, un tort, o plăcintă, poate chiar un foietaj, şi aş mai putea continua? Oare ce să aleg din ceea ce mă inspiră?
Eiii bine, am ales să pregătesc un cotlet de porc”fructat” cu chutney de cireşe.
Ce face o carne fragedă şi gustoasă? Marinarea bineînţeles. Am folosit şi de această dată marinarea uscată şi apoi cea umedă, în varianta personalizată.
Dar să nu vă mai ţin în suspans şi să începem cu ingredientele:
Pentru marinare:
- 1,5 kg cotlet de porc
- 1 ceapă roşie
- 1 fir usturoi verde
- sare, piper, 7 condimente, boia, chilli, cimbru, dafin
- 50 ml unt
- 50 gr ulei
Pentru chutney de cireşe:
- 125 gr cireşe
- 100 gr zahăr brun
- 15 ml apă
- ½ zeamă de lămâie,
- 1 roşie, la alegere
- 1 fir de usturoi verde
- sare, piper, chilli, 1 frunză de pelin pentru un gust un pic amărui
Pentru salata de mazăre:
- 200 gr mazăre
- 1-2 fire de ceapă verde
- 25-50 ml ulei de măsline
- 25 ml de zeamă de lămâie sau oţet.
Toate cantităţile pot varia în funcţie de pofticioşii de la masă.
Cum am început?
Înainte de orice am tamponat carnea cu un şerveţel şi am început marinarea uscată. Am condimentat cotletul cu 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de boia, 1 linguriţă de piper, 1 ceapă roşie, 7 condimente, chilli, 1 fir de usturoi verde, 1 crenguţă de cimbru şi 1-2 frunze de dafin.
Am invelit cotletul în folie şi l-am pus la frigider pentru 48 de ore, timp în care condimentele şi-au făcut treaba.
După ce carnea a stat la frigider pentru 48 de ore am continuat cu marinarea umedă încă 2-3 ore. Pentru această etapă de marinare am folosit 2 linguriţe de ulei de măsline aromatizat cu ierburi şi am completat marinarea umedă cu ulei de cocos şi rozmarin şi am mai ţinut la frigider pentru 2-3 ore.
Urmează etapa de coacere
După toate aceste marinări, într-o tavă am pus amestecul de ceapă şi usturoi, dafin, cimbru şi rozmarin de la marinarea uscată, am completat cu apă caldă, am aşezat un grătar în tavă pe care am pus cotletul. Am introdus tava la cuptor la 170 de grade pentru aproximativ 2-3 ore până s-a rumenit frumos.În tot acest timp am supravegheat cotletul şi l-am stropit cu zeama din tavă.
La finalul celor 2-3 ore de coacere, în funcţie de cuptor am uns carnea cu o cremă de unt conţinând 25 gr unt şi ulei de cocos, dar şi câteva cireşe proaspete. Am acoperit-o cu folie de aluminiu şi am lăsat carnea la odihnit pentru 15-20 de minute, timp în care frăgezirea cărnii continuă.
Între timp am pregătit chutney-ul de cireşe, cum?
Într-o cratiţă am adăugat 100 gr zahăr brun, 15 ml de apă, zeama de la ½ de lămâie şi 125 gr de cireşe fără sâmburi. Este cea mai uşoară reţetă de dulceaţă. Am fiert până sosul s-a legat frumos şi l-a sfârşit am adăugat sosul recuperat din tavă cât carnea a stat la cuptor, usturoi verde tocat mărunt, sare, piper, chilli şi o frunză de pelin pentru un gust picant, uşor amărui şi am mai fiert 1-2 minute. Și astfel dulceața s-a transformat într-un minunat sos chutney. La final am scos frunza de pelin şi am mai adăugat ceva usturoi verde.
La alegere putem adăuga alături de cireşe şi 1 roşie tocată cuburi. Este un sos ce poate fi conservat.
Chutney este un sos de provenienţă indiană, un amestec de legume, fructe şi condimente. Alături de preparatele din carne este minunat.
Cum am pregătit salata de mazăre?
Am fiert mazărea şi am amestecat-o cu ceapă verde, un pic de sare, ulei şi oţet sau zeamă de lămăie. Se poate face salata şi cu mazăre la borcan sau cutie, deja fiartă. Este o salată ce poate fi servită ca atare, fără altceva pe lângă.
Cum am servit cotletul?
Eu nu am tăiat cotletul, vă las dumneavoastră plăcerea de a o face şi să îmi spuneţi cum a fost. Am servit alături de chutney-ul de cireşe şi salata de mazăre, dar şi cireşe proaspete. Puteţi servi orice salată vă inspiră alături de acest minunat cotlet, dar şi alături de cartofi noi copţi.
Vă mai sugerez o idee de salată, şi anume salata rece de orez , căreia mie îmi place să îi spun tabbouleh, chiar dacă este cu orez.
Fierbem orezul împreună cu ceapa verde, ardei roşu, ardei galben şi ardei verde tocate,după metodele ştiute, iar după ce s-a răcit orezul adăugăm castravetele tocat şi mult pătrunjel şi mărar, sare, piper, ulei şi zeamă de lămâie.
Şi pentru că mi-au rămas câteva cireşe m-am gândit să fac şi un pandişpan „fructat”din:
- 5 ouă
- 7 linguri de ulei
- ½ zeamă de lămâie şi coajă de lămâie
- 300 gr zahăr brun
- 1 plic de zahăr vanilat
- 150 gr făină
- 250-300 gr cireşe
- un praf de sare.
Amestecăm gălbenuşurile cu cele 7 linguri de ulei şi zeama de la ½ lămâie şi coajă de lămâie rasă şi un praf de sare, batem albuşurile spumă , adăugăm 200gr zahăr brun şi batem în continuare până la dizolvarea zahărului, reunim cele două mixuri şi acum adăugăm făina amestecând de jos în sus pentru aerarea blatului. Într-o tavă tapetată cu unt şi făină adăugăm cireşele pe care le-am amestecat cu un pic de făină şi restul de zahăr şi deasupra turnăm compoziţia mixată, albuş-gălbenuş-făină. Punem la cuptor pentru 45-50 minute în funcţie de cuptor şi servim ca atare sau alături de îngheţată, este combinaţia perfectă de vară.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!