Poiana de vară – un desert ca o zi senină

1.1K

1. Coperta piana de vară

Am creat această rețetă într-o dimineață caldă de iunie, cu gândul la poiana înflorită, ascunsă undeva în inima muntelui – un colț de liniște și frumusețe simplă, unde totul e viu, colorat și pur. Am vrut ca desertul meu să fie la fel: ușor, diafan, plin de prospețime și delicatețe, o celebrare a verii în farfurie. Așa s-a născut „Poiana de vară”.

Este un desert montat în farfurie, care îmbină crocantul unui foietaj rumenit, cremozitatea unei creme fine de mascarpone cu zmeură, răcoarea unei înghețate de smântână și miere de tei, fragilitatea bezelelor cu lavandă, fructe proaspete și flori comestibile care amintesc de pajiștile înflorite. L-am gândit special pentru sezonul cald – atunci când simțim nevoia de deserturi ușoare, care spun o poveste. 

Ingrediente pentru poiana de vară

  • 1 foaie de aluat foietaj
  • 200g zahăr pudră
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zmeură proaspătă
  • Extract de vanilie
  • Lime
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 200 ml lapte integral
  • 150g smântână
  • 100 g miere de tei
  • 4 ouă

Modul de preparare al desertului

Am început cu înghețata, pentru că avea nevoie de timp la congelator. Am amestecat smântâna de frișcă cu laptele, și le-am pus într-o crăticioară la foc, încălzindu-le până înainte de fierbere. Am spumat gălbenușurile cu puțin zahăr pudră, și le-am temperat cu amestecul de pe foc, amestecând energeci, pentru a nu coagula gălbenușul.

Am pus totul înapoi pe foc, și am gătit până când crema s-a îngroșat puțin. Am adăugat mierea și vanilia în amestecul cald, și am lăsat la răcit peste noapte, în frigider, cu o folie de plastic pusă direct pe suprafața cremei, pentru a nu produce o pojghiță. A doua zi am adăugat smântâna și am preparat înghețata în aparat, până când a devenit cremoasă.

5. Înghețata

Am tăiat foaia de foietaj în triunghiuri egale cu latura de 5 cm, le-am așezat pe hârtie de copt și le-am copt la 200°C timp de 12–15 minute, între două tăvi, pentru a nu crește și a rămâne crocante, până când s-au rumenit frumos. Le-am pudrat calde cu zahăr, și le-am lăsat să se răcească complet.

Pentru bezele, am bătut albușurile spumă pe bain marie, am adăugat zahărul pudră treptat, până când am obținut o spumă lucioasă și fermă. Le-am format cu poșul în formă de mici rozete și le-am adăugat lavandă. Am copt la 90°C timp de trei ore, până au devenit crocante și foarte ușoare.

Am amestecat mascarpone cu zahăr pudră, coajă de lime răzuită foarte fin, lavandă și zmeură proaspătă ușor pasată cu furculița pentru a obține un efect marmorat și un gust natural.

Asamblarea desertului

Elementele desertului permit asamblarea în moduri diferite și creative, așa că am experimentat două variante diferite, la fel de delicate. Pentru primul am creat un mille-feuille în trei strauri, folosind crema de mascarpone cu zmeură, și am lipit bezelele câte două cu aceeași cremă. Pe foietaj fărâmițat un quenelle de înghețata cremoasă, și am decorat cu zmeură proaspătă și flori.

10. Plating poiana de vară

Pentru a doua varinată, modernă, am creat un semicerc delicat din bezele, crema formată din poș în aceeași dimenziune, foietaj rupt, zmeură proaspătă, mici buline de inghețată și flori. Am avut o farfurie atât de frumoasă ca un tablou cu flori de vară.

11. Plating varianta 2 poiana de vară

Servire poiana de vară

Desertul a fost un echilibru delicat perfect între crocantul foietajului, cremozitatea delicată și ușor acidulată a cremei cu zmeură, răcoarea dulce și florală a înghețatei cu miere, și aerul parfumat al bezelelor cu lavandă.

servire poiana de vară

Florile proaspete au adus culoare și o subtilă prospețime vegetală. Temperaturile reci și blânde s-au întrepătruns cu texturi fragile și moi, într-un joc de contrast și armonie.

servire poiana de vară

Vă invit să îl recreați pentru cei dragi, într-o zi de vară când simțiți nevoia să ieșiți, măcar cu gândul, într-o poiană înflorită.

Cu drag, Cristina

Alte rețete de înghețată găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close