Sorbet, șerbet, înghețată?

1.3K

Am o moară-n loc de cap în dimineața asta, și nu pentru că aș fi chefuit noaptea trecută, nici vorbă. Ci din pricina unei confuzii care nu-i confuzie dar care ar putea fi o confuzie grozav de mare și de derutantă (începutul ăsta de postare-i făcut așa ca să vă faceți o palidă idee asupra vârtejului în care-s prins). Ce-i sorbetul? Dar șerbetul? Când un sorbet e și șerbet și când devine înghețată? Ha? Să o luăm pe rând:

DEX-ul zice despre șerbet că este un preparat alimentar făcut din sirop de zahăr și bla blabla. Wikipedia zice despre sorbet că e uneori același lucru cu șerbetul, doar că șerbetul de pe Wiki are în plus un pic de lapte sau smântână, fiind ca o înghețată cu mai puțină grăsime. Deci avem sorbetul, care nu-i înghețată pentru că nu are grăsime, se face doar cu apă, alcool, piure din fructe. Buun. Avem șerbetul, care e un sorbet în care punem puțin lapte sau oarece smântână dulce sau frișcă. Dar avem și șerbetul pe care-l facem pe foc, cu mult zahăr, și care nu-i rece ci dimpotrivă. Și mai avem înghețata, care-i cu mai multă grăsime decât șerbetul (cel rece) și cu mult aer într-însa. Ați înțeles? Buun. Acum, să vedem ce am făcut eu aici? Sorbet, șerbet/șerbet sau înghețată? Păi, sorbet nu e, că are lapte. Șerbet din cel cald nu-i, că l-am congelat, înghețată nu e pentru că are puțină grăsime și prea puțin aer. Deci, e șerbet american, că altfel nu știu cum să-i spun.

Treaba începe simplu, speli fructele (eu am folosit căpșune și cireșe), le cureți (căpșunele de codițe/frunze, cireșele de cosițe/sâmburi) apoi le amesteci cu lapte condensat (două linguri de lapte condensat la 100 de grame de fruct) și câte o lingură de iaurt. Peste căpșune pui semințe de vanilie, ca aici, peste cireșe pui un degetar de rom. Laptele condensat e acesta și-l găsiți în Carrefour.

Ar trebui să obțineți două spume de fructe, evident, cu arome diferite și texturi ușor diferite. E în regulă să le amestecați, adică să puneți spuma de cireșe într-o caserolă și să o turnați pe cea de căpșune peste, asta dacă nu vă deranjează cristalele de gheață. Dacă vă deranjează (și cred că pe cei mai mulți dintre noi îi deranjează), nu are rost să vă bateți capul cu ordinea spumelor în caserolă, oricum o să o scoateți o dată pe oră din congelator și o să amestecați în ea cu o furculiță, să spargeți gheața. E destul dacă faceți operațiunea asta de trei ori. Lăsați caserola în frigider peste noapte (cam 4-5 ore ajung de fapt dar e mai comod să prepari asta seara pentru a doua zi) și gata șerbetul.


Join the Conversation

  1. Bun bun bun! Si pe mine ma bate gandul sa fac o inghetata de capsuni, dar dieta mea…

  2. Eu zic că până la urmă e sorbet, că e făcut la rece, nu la cald, ca şerbetul. Şi de ce „american”?! „Sorbet adihădean” nu sună bine ?! :D

    1. adihadean Author says:

      zina, pentru că americanii fac diferența între sorbetul fără grăsimi (gen lapte, frișcă, smâtână)și șerbet, care le conține, și care se face tot la rece:).

    2. Sa mai lasam putin pupincurismul ieftin, zic… Preparatul de fata nu e nici sorbet nici serbet. E doar un pretext de reclama la un produs de hypermarket si atat.

  3. Arata deliciooooos!!! Pare a fi oarecum complicat, dar daca vrei sa-ti impresionezi „musafirii” cu ceva deosebit, e dedicat. PS: mi s-a facut dor de serbet. Tin minte ca-mi cumpara mama de la alimentara cand eram kid. Eheee, mi-e dor de mama..

  4. La ce raion din Carrefour se gaseste laptele condensat, ca l-am cautat mult si bine…..?
    thanks,

  5. Serbet…. se gasea mai demult la alimentara de la colt , era un fel de pasta dulce de tot cu gust de fructe . Sorbetto este foerte apreciat in Italia , la noi nu am vazut…gustat …auzit . Sorbetto , din cate tin eu minte este o bautura usor alcolizata si semi inghetata , de obicei se serveste in flute , Cel mai bun este cel cu gust de lamaie , foarte racoros

  6. Yum-Yum! Ce bine arata! :) As incerca reteta, multumim!

    Unde ai gasit recipientele acelea mici din portelan? chiar azi am cautat intr-un Carrefour si nu am gasit… Multumesc!

  7. Ma scuzati domnule Hadean, dar eu de mic mancam serbet servit pe o lingura si cu totul se baga in apa rece. Cred ca era foarte consistemnt si cremos, dar in acelasi timp nu se dizolva foarte repede in apa. E acelasi serbet de care vorbiti in articolul de sus? Serbetul pe care il stiu nu semana cu inghetata, seamana mai mult cu o crema dura. Mi-ar face o mare placere cada scieti un articol despre acrest tip de serbet care pe timpuri se servea vara mai mult in Constantza, caci dupa cat stiu acest desert e venit de la turci daca nu ma insel. Va multumesc mult si va felicit pentru articole si programe!!! Cu stima si respect. Adrian

  8. Carcotasul says:

    Ar fi bine sa inveti intai limba romana dupa care sa dai sfaturi despre
    lucruri delicate si sofisticate cum ar fi diferenta dintre sorbet si serbet.

    Nu exista capsune ci capsuni (in limba romana). In particular asemanarea
    fonetica intre srrbet si sorbet se termina exact acolo unde incepe, adica
    la fonetica.

  9. Înainte de a citi articolul, am consumat sorbet de mango (produs cumpărat de la frigiderul pentru înghețată), cu o textură plină și totuși mătăsoasă, total neobișnuită pentru o înghețată, oricât de grozavă ar fi aceasta. Nereușind să-mi dau seama dacă este vorba, de fapt, despre un piure consistent înghețat sau despre o înghețată propriu-zis, căutând pe net am găsit postarea dumneavoastră, pe care o consider atât interesantă, cât și utilă.
    Personal, vă mulțumesc pentru lămurire și sper să regăsesc în scurt timp și alte articole interesante sub semnătura dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close