Săptămâna trecută am executat o „sesiune” de grătare, în buza ploii. De fapt, m-a și prins ploaia până la urmă dar nu-i bai, rezultatul muncii a fost suficient de mulțumitor iar tricourile se schimbă repede. Unul dintre felurile pe care le-am pus pe grill își găsesc loc în articolul de azi. Să vedem:
Mai întâi am aprins cărbunii. Mi-am propus să renunț la spirtul solid, scoate prea mult fum, o să învăț să folosesc ziarele răsucite, aud că funcționează perfect cu „cana” de la Weber. Cu ocazia următorului grătar o să pozez un tutorial pentru asta, poate e de folos cuiva, măcar celor la fel de „pricepuți” ca mine.
M-am ocupat mai întâi de garnitură (eu prefer să mă lipsesc de ea, deși e gustoasă, însă nu-mi pot obliga oaspeții să mănânce carnea doar cu salată). Am luat un kilogram de cartofi noi mici, i-am frecat bine cu buretele de spălat vase (cu unul dedicat cartofilor, nu cu cel îmbibat cu detergent), i-am fiert în apă cu sare apoi i-am amestecat cu ulei, sare, piper și rozmarin. I-am pus pe grill și i-am lăsat sub capac, să se coacă/afume cam un sfert de oră.
Carnea, cotlet de vițel, a stat la rece. Ca să mă asigur că va fi fragedă după preparare, am scos-o din frigider cu o oră înainte de a o pune pe grill, să apuce să ia aer, să se încălzească ușor și să se relaxeze. E bine să faceți asta cu orice fel de carne vreți să puneți pe grill.
Până a stat carnea și-n timp ce cartofii erau la fiert (ba chiar și după ce i-a pus pe grill) am făcut un sos pentru grătare. Sosul acesta merge perfect cu carnea slabă dar merge parcă un pic mai bine cu cărnurile cu grăsime, cu coastele de porc de exemplu. L-am făcut prima dată când am grătărit la Timișoara și a avut succes. Am hotărât să-l includ în meniul meu. E simplu (ideea mi-a venit trecând pe lângă raftul cu gemuri) de făcut, conține ingrediente puține: gem de zmeură, suc de roșii și ardei iute.
Am amestecat gemul cu sucul de roșii, am adăugat ardeiul iute� și le-am pus pe toate într-o oală cu fund gros. Am așezat oala într-o parte a grill-ului, într-un loc mai ferit de căldură, să scadă încet. Puteți să puneți oala pe aragaz dar eu am făcut economie de timp și de mișcări, ceea ce vă recomand și vouă.
Într-un sfert de oră, cel mult 20 de minute, sosul a scăzut corespunzător.� Vă reamintesc, nu-i grabă cu el, e mai bine ca focul de sub oală să fie mic-mic.
Să revin la cotlet. Acum o lună (sau așa ceva) am primit spre testare câteva produse din cânepă. Nu mi s-au legat de mâini până acum, nu știu de ce. Mă rog, începusem să mănânc semințe de cânepă crude (aud că-s foarte sănătoase dar le testez pe mine înainte de a vă povesti despre ele mai mult) dar până acum nu le folosisem la rețete. Le-am folosit acum.
Am tăvălit cotletele prin semințele de cânepă.
Le-am pus pe grill-ul încins.
După 3 minute le-am întors și le-am lăsat cam două minute pe partea cealaltă.
Carnea a ieșit fragedă (după ce am luat-o de pe grill am lăsat-o să se odihnească aproximativ 5 minute, pe o farfurie acoperită), gustoasă chiar dacă nu am condimentat-o cu nimic.
Semințele de cânepă nu m-au dezamăgit, au căpătat gust de porumb copt, bun. Totuși, cred că o să încerc să le folosesc mai mult în stare crudă. Dacă vreți să vedeți și alte rețete care să încorporeze semințe de cânepă, să-mi spuneți, am câteva idei.
Asta-i tot. Să fiți sănătoși.
Dar bine mai pot arata! Sa trecem sa mancam iaurtelul de dimineata! ;)
Buna dimineata, Adi ! Dupa cum le povestesti tu aici, totul pare atit de simplu…
pina si pentru cei care sint declarati „dezastre” in bucatarie ! :) Multumesc !
Buuuuun!
Excelent arata, nu am gustat inca semninte de canepa dar m-a tentat reteta ta. Eu am facut ceva fripturi in semninte aromate amestec de fenicul , coriandru, chimen, ienibahar si eu iesit foaret gustoase trebuie deci sa testez si reteta ta .
De cate ori vine primavara, o intampin cu niste cartofi noi aurii. Buna ideea cu cotletele tavalite prin seminte de canepa. Daca mai ai si alte retete care implica semintele, da-le pe post :).
ca tot spuse dina de dezastre… dupa experienta grataricioasa din weekendul trecut, fie imi iau gratar de asta, fie maninc totul fiert, ca la prajit nu ma mai bag. foarte cool combinatia cu seminte. cum ai reusit sa le tii pe cotlete, de nu s-au prabusit in jaragaie?
arata super cotletul :)
fostul meu socru isi cultiva propria canepa pentru a face baclava cu semintele :D
no, mă bucur că vă place ideea:-)
fatduck, s-au lipit singure și dacă le-am lăsat să stea 10 minute înainte de a le pune pe grill, nici nu s-au dezlipit.
Miju, super tare. Știu și eu de la cei mai bătrâni că se consuma din greu pe la noi. Acum observ că revenim pe unde am trecut, probabil pentru că n-o fo tomna rău:-)
aveti grija ce plante de canepa cultivati, ca „big brother” priveste si nu stie difernta dintre una buna si alta „nebuna”…ei vad doar ca are 7 frunze si atat…
Ionel, ferit-o Sfântu! :))
Frumos lucrat !
Bravo !
Mulțam fain, Dorin:-)
unde-ai gasit cotletele de vitel?sa nu-mi spui ca la nu stiu ce macelarie din cluj…sau ar fi bine sa fie asa, ca m-as duce sa iau si eu;-) caut de o eternitate felul asta de cotlete si daca gasesc si de vitzel ar fi minunat! iar despre semintele de canepa si eu am auzit ca ar face minuni. cred ca merita incercata reteta ta! multumim Adi!
la Auchan:-)
really? asta da veste buna!pesemne ca n-am fost eu foarte atenta. dar pentru asta existi tu! ;-) multumesc!
Subscriu si eu pentru retete cu canepa, chiar am cautat mai devreme la tine pe site si am dat de asta :). Eu nu stiam cum sa le folosesc daca trebuiesc inmuiate ca si quinoa sau hrisca, vroiam sa le pun la o salata. Se pare ca ele se folosesc ca atare. Am gustat si mi-au placut, pretul cam mare totusi.