Vișinele mele, ce să fac cu ele?

3.6K

E un an bun pentru mica mea livadă (nu e a mea, eu doar o stăpânesc vremelnic). Am cinci vișini încărcați de rod. Da’ plini, nu așa, oricum. Mă ajutați cu niște rețete de compot, dulceață și vișinată? Eu o să aleg doar o rețetă din fiecare și, în funcție de ce mă hotărăsc să fac, o să expediez o sticlă, un borcan sau alt borcan cu bunătăți din vișine celui/celei care a furnizat rețeta pe care am ales-o. Mulțumesc:).

Eu dau la schimb rețeta asta. Și cu asta. Și cu asta.

Join the Conversation

  1. AURELIA says:

    VERMUT DE VISINE
    2KG VISINE SE PUN INTR-UN BORCAN IMPREUNA CU 2 KG DE ZAHAR SI 2 LAMAI TAIATE BUCATI ( CU COAJA CU TOT ).SE TOARNA APOI 4 L DE APA FIARTA SI RACITA.
    CONTINUTUL SE AMESTECA ZILNIC TIMP DE 30 ZILE.
    DUPA 30 ZILE,SE SCOATE ZEAMA CARE SE VA DEPOZITA INTR-UN RECIPIENT DE STICLA BINE INCHIS.
    PESTE VISINILE DIN BORCAN SE PUN IAR 2 KG ZAHAR,2 LAMAI SI 4 L APA FIARTA SI RACITA.
    ACUM VOM AMESTECA 21 DE ZILE.
    DUPA 21 ZILE SE SCOATE LICHIDUL,SE AMESTECA CU PRIMUL LICHID ,SE STRECOARA SI SE PUNE IN STICLE INCHISE BINE.
    VERMUTUL SE BEA SIMPLU,CU LAMAIE,SAU CU GHEATA.
    IL FAC DE CATIVA ANI,AM DAT RETETA CELOR CARE AU BAUT SI LE-A PLACUT ( ADICA TOTI ) !

    1. georgeta says:

      Doamna Aurelia, va multumesc foarte mult pentru reteta de vermut. Am facut-o anul trecut strict dupa reteta indicata. Vreau sa spun ca a iesit o nebunie. Chiar nu ma asteptam. Si ce culoare ! Mi-a mai ramas si acum si vreau sa spun ca este si mai bun dupa atata timp. Ma intreb, daca as face mai mult, ar tine mai mult de un an? Vad ca cel de anul trecut s-a pastrat excelent. L-am pus in sticle de sticla de 0, 75 ml, de culoare inchisa si cu dop de pluta , i depozitat la beci.Inca o data va multumesc !

    2. Visinele se pun cu samburi cu tot?
      Si dupa ce e gata trebuie tinut la frigider? Mulțumesc!

  2. Visine natur : 1 kg de visine curatate de samburi, 800g zahar, 200 g miere de albine, 1 lamaie taiata felii subtiri; se pun intr-un vas, se amesteca bine; se tin in vasul acoperit cu o panza (un tifon) cca 2-3 zile, pana se dizolva tot zaharulsi isi lasa zeama; se distribuie egal in borcane cu capac si, doar pentru siguranta, se pun borcanele la bain marie 15-20 min; se pot folosi iarna pentru sos de visine, supa de visine, prajitura cu visine, in cocteil sau salata din fructe, deoarece isi pastreaza aroma naturala. In reteta originala, pe care si eu am primit-o, acum vreo 30 de ani, de la o fosta vecina, gospodina cu state vechi de functiune, se mai adauga si o lingurita rasa de conservant pentru 5 kg de visine, dar eu l-am eliminat si nu am avut surprize. Spor la lucru!

  3. Buna, Adi! Te invidiez pentru „mica” productie :).

    Ai putea sa pui si ceva deoparte pentru iarna. In anii cu productie la mine, eu fac visine confiate. Se pastreaza tari, iar gustul este ca in plina vara :). Dupa reteta de aici: http://doisiunsfertlamasa.blogspot.ro/2009/06/visine-confiate.html

    Spor!

  4. Visine confiate pentru iarna:
    la 2 kg de vișine (cântărite având sâmburi și codițe) am folosit 650 de grame de zahăr și 6 aspirine simple măcinate.

    Vișinele le-am pregătit așa: le-am îndepărtat codițele sub jet de apă. Astfel le-am și spălat de unele urme ale graurilor care ar fi vrut să se înfrupte mai mult :). Am scos sâmburii așa, operațiunea fiind făcută deasupra vasului în care avea să stea cu zahăr. Astfel am păstrat toată zeama.

    Am pisat aspirinele, le-am amestecat cu zahărul, am pus amestecul peste vișine și am început să învârt cu degetele ușor, ca să nu se strivească de tot. Am repetat asta cam în fiecare zi până s-a topit zahărul.

    După ce nu am mai simțit zahărul la mână, am pus în borcane și am depozitat la beci.

    SPOR IN TOATE!

  5. eu am o fetita mica pe care nu vreau sa o invat la zahar:), asa ca am dezvoltat o reteta fara, pt a avea totusi o dulceata.Am pus o farfurie plina ochi cu visine curatate peste care am adaugat un pumn de stafide si optional, 2 -3 caise uscate.Se lasa pe foc ff mic, eventual la cuptor ca sa nu fie in contact direct cu flacara pana se face ca un sirop mai gros…cca 1,5 h.
    E un pic mai acrisor dar tare , tare bun.

  6. Mihaela says:

    Vinisata!
    Eu am incercat retata asta anul trecut si a iesit foarte buna visinata:
    7 kg de visine
    3 kg de zahar
    3 alcool rafinat

    Se pune mai intai un strat de zahar pe fundul damigenei, apoi visine si zahar. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Se acopera cu un tifon si se lasa 10-14 zile pana se topeste zaharul.
    Se adauga alcoolul si se acopera cu un dop. Dupa 3 luni se poate bea :)

  7. Buna Adi!

    Eu pot sa-ti dau retetele de gem de visine si visinata pe care le fac parintii mei de cand ma stiu, si nu am gustat in alta parte mai bune:))

    Incepem cu visinata: noi facem o damigeana de 5 l si punem asa: 1 kg si jumatate de visine, 1 kg si jumatate de zahar (se poate pune si mai putin zahar, insa noua ne place asa), 1 L alcool dublu rafinat, 1 L de votca.
    Se pune zaharul peste visine si se lasa la caldura cam o saptamana, pana se topeste zaharul (se mai agita damigeana intre timp). Cand incepe sa fermenteze se adauga alcoolul. Se lasa cam 2 saptamani sa se incorporeze/macereze visinele cu alcoolul.

    Gem de visine. Mama spune ca la gem se toaca visinele pt ca asa va fi foarte aromat gemul.
    5 kg de visine, 2 kg si jumatate de zahar. Se pun la fiert mai intai visinele singure cam 30 de minute, se ia spuma care se face deasupra si se adauga zaharul. Se mai fierbe cam o ora, apoi se pune in borcane uscate si fierbinti, se da la cuptorul incins pt inca 10-15 minute, apoi se pune capacul uscat si se invelesc in patura pana a doua zi. Nu are cum sa nu fie bun, mai ales ca nu se pune nici un fel de conservant.

    Pofta buna!

  8. O sa incerc sa fac si eu pentru piticului meu cateva borcane cu gem de visine, pentru clatite.RETETA mea e simpla dar rapida si o stiu de la bunica mea:la o cana de zahar ,2 cani „pline ochi”de fructe. Spor la treaba !

  9. Compot :pun visine in borcan/sticla,torn peste ele un sirop clocotit din apa+zahar (dupa gust),inchid borcanele,le pun in cuptorul incins la 180 grade timp de 10 minute pt.sterilizare,dupa racire la beci/camara cu ele.Daca nu sunt conditii bune de pastrare in camara,la 1 l de lichid se poate pune o aspirina sfaramata.

  10. N-am reteta…just a thought: eu pun intotdeauna cateva pungi de visine (curatate de samburi) la congelator pentru cheesecake (acesta – http://tarameainventata.net/retete/2010/07/09/cheesecake-cu-mascarpone/) ! :)

  11. Domnule Adrian Hadean, de cateva luni bune pe blogul/site-ul tau nu mai vedem retete culinare decat foarte rar spre deloc, ce se intampla? De cand ai inceput sa obti venituri din blog pe seamana utilizatorilor care erau fideli pentru retetele tale foarte bune, acum cred ca ai inceput sa te plictisesti de gatiti si sa mananci numai in restaurante, faci doua trei poze la ce mananci si gata.
    Sper sa revi la vechile tale obiceiuri cu retete gustoase. Stima.
    Dragomir.

    1. Adi Hădean Author says:

      Blogul meu e una dintre cele mai mari culegeri de rețete din .ro (nu vorbim aici despre agregatoare). Sunt aproape 2000 de rețete testate aici. Postez zilnic dar am decis să reduc frecvența postării rețetelor. 2-3 într-o săptămână îmi ajung, mulțumesc.

  12. Sunt sigura, ca stii sa faci gem de visine, sfatul meu este, ca inainte sa il iei de pe foc, toarna la 1 kg de fructe 1 lingura de otet balsamic de calitate. Ii da o savoare extraordinara.

  13. salut Adi!!!
    am si eu o idee: VIN DE VISINE
    inrt-o damigeana de 50L se pun 5 kg de visine,3 kg de zahar si se completeaza cu apa. Se pune serpentina si gata treaba!!!
    iese traznet!! ;))

  14. PS.
    daca nu ai damigeana iti dau eu una cu serpentina cu tot:)

  15. Salut,
    1. Felicitări pentru blog şi atitudine.
    2. Baftă la Londra!
    3. Grozavă ideea doamnei cu-fără zahăr, o să încerc.
    4. Se pot împărtăşi reţete de prăjitură/plăcintă cu vişine?
    5. Mulţumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc:). sigur că se pot, dacă aveți, le primesc cu drag și-s convins că și ceilalți cititori:)

  16. ramonamc says:

    Adi, stiu ca ai cerut retete de conserve, dar neavand asa ceva iti recomand o reteta de prajitura f.usor de facut si f.racoroasa. In Franta e clasica cu cirese, dar eu am incercat-o cu visine romanesti si a fost mult mai buna. Se numeste in franceza „clafoutis aux cerises” si o reteta testata gasesti aici

    http://www.marmiton.org/recettes/recette_clafoutis-aux-cerises-express_17365.aspx

  17. Citind acest articol si cele spre care ai facut trimitere, trebuie sa recunosc, ca se vede foarte bine evolutia ta si ca blogar si ca fotograf. Felicitari!

  18. Domnule Adrian Hadean, printre retete, mai lasa si mesaje „gramatically incorrect”- ca-s misto de tot. Adica, nu stiu sa scriu, dar vreau sa citesc retete… :-)
    Azi incerc o visinata, daca-mi iese buna, dulce, asa, ca pt. doamne, o sa-ti trimit reteta la anul. Pentru doamna ta.

  19. Da ce nu se poate face cu ele, tot felul de bunatati !!!
    1.) Dulceata de visine fara fierbere: 5 kg fructe, 3,5 kg zahar (cine doreste poate folosi la 1 kg fructe, 1 kg zahar), 1 lingura conservant (eu una prefer salicilatul = antireumatic, etc).
    Se spala, se curata de codite.
    Se scot samburii deasupra unui vas emailat sau de plastic (deoarece lasa multa zeama si e pacat sa se piarda !). Se pune la gramada totul, se amesteca cu o lingura de lemn sau ca mana, dupa care se lasa 24 – 28 ore, timp in care se amesteca din cand in cand (cand iti aduci aminte). Vasul se acopera cu o panza de bumbac.
    Dupa ce au trecut cele 24 – 28 ore se amesteca bine impreuna cu conservantul (salicilat folosesc de regula), se pun fructele in borcane, peste care se toarna sucul ramas pana acopera fructele.
    Va mai ramane suc de visine dupa completarea borcanelor, pe care poti sa-l torni in sticle si iarna e nemaipomenit (o sursa naturala de vitamina C), sticle de suc Tedi (se inchid bine, sunt bune si pentru bulion = fix o portie pentru o ciorba).
    2.) Reteta de mai sus, iar la urma se da totul la Blender si se toarna in sticle, iese un suc mai gros.
    Daca pui 1,5 kg zahar iese o peltea de „sta pisoiul in coada” !!!!
    Spor la treaba !!!!!!!!!

  20. mariana says:

    buna Adi, vad ca nu ti-a trimis nimeni retata de compot pentru iarna, asa ca imi permit sa ti-o trimit eu: se fierbe un sirop din 4 litri de apa si 1 kg de zahar pana se topeste zaharul. intre timp se spala visinele si se umplu borcanele curate la 3/4 din capacitate. se completeaza cu sirop si etanseaza cu capacele. se fierb la bain-mari timp de 1/2 h de cand incepe apa sa clocoteasca ( borcanele se imbraca in file de ziar iar pe fundul cratitei se pune un servet). se ia de pe foc si se acopera cu paturi pana a doua zi. se poate face din orice fruct si tine pana la doi ani daca borcanul nu a prins aer. spor la treaba!

  21. Va recomand o visinata de succes.Visinele se spala si se lasa la scurs,apoi la 1kg visine se pun 300-350 gr zahar(in functie de visine daca sunt mai coapte sau mai crude)si 300 ml alcool,intr-o damigeana se pune un strat mai gros de visine apoi unul de zahar si tot asa,iar la final unu de zahar,zilnic se clatina de damigeana ptr ca zaharul la ia contact cu visinile,cand zaharul este topit asta in 3-8 zile se pune alcoolul.Daca doriti o aroma deosebita se sparge un pumn de samburi de visine si se pun intr-un tifon si se introduce in vasul cu visine(visinata va avea o aroma de migdale),aceasta bautura se poate consuma dupa 2luni(dupa ce s-a filtrat,sau se poate tine pe visine ani de zile ,va avea o alta savoare.Va doresc mult succes

  22. Salutari , intersant tot ce am citit pana acum , dar as avea si eu ceva de adaugat .Dupa ce am terminat cu visinata nu m-am indurat de visine sa le dau alta intrebuintare in afara de a produce ceva „bun” si asa am turnat vin rosu peste ele , si am uitat de damigeana prin beci cam o luna…nu stiu cum se numeste ce a iesit in urma macerarii dar are un gust….belea.
    Cu stima Ovidiu.

    1. Interesat, as încerca și eu. Îmi puteți spune, va rog, proporțiile? Cat vin la cate vișine din vișinată? Ce vin roșu ați folosit?
      Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close