Undeva adânc înrădăcinat în felul meu de a gândi mâncarea se află lecțiile primite, atât verbal cât și prin puterea exemplului, de la tatal meu. Bucuria de a mânca, de a împărți mâncarea, de a improviza o mâncare gustoasă din orice îți pică în mână, toate fac parte din rădăcina familiei.
Ciorba pe care v-o prezint astăzi se bazează pe un concept pe care l-am învățat recent de la tatăl meu. E păcat de legume să le arunci dacă rămân nefolosite și din “e păcat să …” iese ciorba de păcate.
Am început ciorba prin a căli în puțin ulei un amestec de ceapă, țelină, atât rădăcină cât și Apio, morcov și ardei, unul gras și unul nu așa iute pe cum pare în poză. Am turnat peste supa de vită rămasă de la rețeta de săptămâna trecută, apă, o mână de orez și câțiva cartofi noi (dar vechi) pe care i-am curățat cu spatele cuțitului (într-un fel principal aș fi lăsat coaja, dar în supă nu mă încântă).
Până a mai clocotit vreo 15 minute am curățat și tăiat mărunt o jumătate de varză roșie, un dovlecel destul de voinic și am porționat o jumătate de broccoli.
Am adăugat varza în oală, am mai așteptat 15 minute după care am adăugat ingredientul magic, tămăduitoare a păcatelor de ieri seară, moarea de pe varza murată. Dovlecelul și broccoli le-am adăugat cu 5 minute înainte de “stingere” după care am potrivit de sare și piper. Eu mănânc ciorbă destul de rar, dar pentru asta chiar a meritat așteptarea.
Scurt:
1 ceapă
2 morcovi
½ ardei gras galben
ardei iute (după gust)
2 bețe țelină Apio
½ rădăcină de țelină
½ varză roșie
2l apă
2l supă de vită
150g orez
6 cartofi noi
400ml moare de varză
½ broccoli
1 dovlecel
Sare și piper
Călim ceapa, morcovii, ardeii și țelina, adăugăm apa, supă și orez. Urmează cartofii, varza roșie și acrim cu moare. Adăugăm broccoli și dovlecel cu 5 minute înainte final.
Text&Foto: Vladimir Marian
Interesanta reteta! Sigur am sa o incerc!
Ce este moare? ‘Si acrim cu moare’
zama de varza – echivalentul ardelenesc al borsului moldvenesc
imi pare rau, dar termenul „moare de varza”, este tot moldovenesc, nici vorba ardelenesc! este zeama verzii murate!
Interesanta Ciorba, mai ales ca Ingredientele pt a o face se găsesc in aproape fiecare frigider (multe in aceeasi stare, intre a le mai tine sau arunca) . Merita incercata reteta! Multumiri!
ps
Dar o reteta de Ciorba de salata cred ca ar fi foarte Interesanta…
Asta mic, Alex, Intreaba ce e „moarea”! E chiar novice! In c. c. priv. ciorba, boier Hadean, nu poate fi decat numai potrivita in timpurile astea de arsita si necaz…Bine v-ati mai gandit!
„ciorba de loboda, vreti sa spuneti, domnule bogdan dobrescu?!” si cum „stati” la capitolul „ciorba de urzici?”