Ciorbă de păcate

580

Undeva adânc înrădăcinat în felul meu de a gândi mâncarea se află lecțiile primite, atât verbal cât și prin puterea exemplului, de la tatal meu. Bucuria de a mânca, de a împărți mâncarea, de a improviza o mâncare gustoasă din orice îți pică în mână, toate fac parte din rădăcina familiei.

Ciorba pe care v-o prezint astăzi se bazează pe un concept pe care l-am învățat recent de la tatăl meu. E păcat de legume să le arunci dacă rămân nefolosite și din “e păcat să …” iese ciorba de păcate.

Ciorba

Am început ciorba prin a căli în puțin ulei un amestec de ceapă, țelină, atât rădăcină cât și Apio, morcov și ardei, unul gras și unul nu așa iute pe cum pare în poză. Am turnat peste supa de vită rămasă de la rețeta de săptămâna trecută, apă, o mână de orez și câțiva cartofi noi (dar vechi) pe care i-am curățat cu spatele cuțitului (într-un fel principal aș fi lăsat coaja, dar în supă nu mă încântă).

Ciorba

Până a mai clocotit vreo 15 minute am curățat și tăiat mărunt o jumătate de varză roșie, un dovlecel destul de voinic și am porționat o jumătate de broccoli.

Ciorba

Am adăugat varza în oală, am mai așteptat 15 minute după care am adăugat ingredientul magic, tămăduitoare a păcatelor de ieri seară, moarea de pe varza murată. Dovlecelul și broccoli le-am adăugat cu 5 minute înainte de “stingere” după care am potrivit de sare și piper. Eu mănânc ciorbă destul de rar, dar pentru asta chiar a meritat așteptarea.

Scurt:

1 ceapă

2 morcovi

½ ardei gras galben

ardei iute (după gust)

2 bețe țelină Apio

½ rădăcină de țelină

½ varză roșie

2l apă

2l supă de vită

150g orez

6 cartofi noi

400ml moare de varză

½ broccoli

1 dovlecel

Sare și piper

Călim ceapa, morcovii, ardeii și țelina, adăugăm apa, supă și orez. Urmează cartofii, varza roșie și acrim cu moare. Adăugăm broccoli și dovlecel cu 5 minute înainte final.

Ciorba

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Interesanta reteta! Sigur am sa o incerc!

  2. Ce este moare? ‘Si acrim cu moare’

    1. zama de varza – echivalentul ardelenesc al borsului moldvenesc

    2. sorin krumholtz says:

      imi pare rau, dar termenul „moare de varza”, este tot moldovenesc, nici vorba ardelenesc! este zeama verzii murate!

  3. Bogdan Dobrescu says:

    Interesanta Ciorba, mai ales ca Ingredientele pt a o face se găsesc in aproape fiecare frigider (multe in aceeasi stare, intre a le mai tine sau arunca) . Merita incercata reteta! Multumiri!

    ps
    Dar o reteta de Ciorba de salata cred ca ar fi foarte Interesanta…

  4. Paula Pricopie says:

    Asta mic, Alex, Intreaba ce e „moarea”! E chiar novice! In c. c. priv. ciorba, boier Hadean, nu poate fi decat numai potrivita in timpurile astea de arsita si necaz…Bine v-ati mai gandit!

  5. sorin krumholtz says:

    „ciorba de loboda, vreti sa spuneti, domnule bogdan dobrescu?!” si cum „stati” la capitolul „ciorba de urzici?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close