[Acest articol reprezintă o frântură din sentimentele mele faţă de conceptul de raw-vegan şi totodată o invitaţie la discuţie pe această temă. Textul nu este scris de Adi Hădean şi nu reprezintă un atac la adresa raw-veganilor aşa cum veţi observa dacă aveţi stăpânirea de sine de a-l citi până la capăt. ]
…
Există cu siguranţă bucătari/cofetari pe pământul ăsta care văd în prepararea unei mese raw-vegane o provocare. Eu o consider o insultă. Să-i ceri unui cofetar să-ţi facă un desert fără să-i permiţi ca undeva pe parcurs să folosească căldura sau măcar un ingredient care a fost procesat termic, e ca şi cum i-ai cere unui sudor să-ţi lipească două hârtii cu propria-i salivă. „Focul”, fie că e clasica flacără sau mai modernele radiaţii ori unde, este mijlocul principal prin care bucătarii şi cofetarii îşi justifică existenţa. Scopul principal al nostru e de a produce plăcere, oferind totodată mâncare sigură şi sănătoasă.
Sigur, nu am nici un drept să îi spun altui om ce să mănânce; fiecare e liber să aleagă pentru el ce crede că e mai bun, doar că libertatea asta face ca uneori să apară genul ăsta de extremism, raw-veganii, aceşti nazişti culinari, pe care dacă nu este clar până acum, îi detest profund. Nu ştiu ce urăsc mai mult la ei. Autoflagelarea, autolimitarea, autoretrogradarea, ipocrizia ori pur şi simplu maniera prin care încearcă să-şi promoveze orientarea culinară, similară cu cea a unei secte.
Citeam acu’ câteva zile un articol scris de un raw-vegan care spunea că omul, în cea mai mare parte a existenţei sale pe acest pământ, a consumat doar legume şi fructe crude. El concluziona, printr-un subterfugiu avocăţesc, că acest precedent colosal este dovada supremă că omul e făcut să mănânce doar alimente crude. Sigur, el are dreptate. După ce a coborât din copac, omului timpuriu, o maimuţă mai puţin păroasă şi cu o dexteritate mai bună, i-a luat ceva timp să îşi diversifice meniul, nu pentru că era de părere că nu e etic să mânânci animale sau sănătos să procesezi termic alimentele, ci pentru că era foarte prost şi a rămas prost timp de un milion şi ceva de ani. Şi ar fi rămas prost dacă nu ar fi început să mănânce carne şi să folosească focul. Carnea l-a obligat pe om să umble în grup şi focul l-a ajutat să-şi diversifice meniul, să depăşească limitele impuse de un mediu ostil în care nu găseai un Mega Image la orice colţ.
Focul şi carnea, ne-au adus pe noi azi unde suntem. Faptul că raw-veganii îşi permit luxul de a alege să mănânce lucruri pe care strămoşii lor le mâncau pentru că nu aveau încotro se datorează în mod paradoxal exact celor două lucruri pe care ei le resping.
Eu aleg să consum carne, să folosesc focul, pentru că eu accept evoluţia noastră ca specie, cu toate avantajele şi dezavantajele ei. Omul timpuriu nu avea săpun ori apă caldă, lumină sau facebook, medicamente, maşină sau anticoncepţionale. Omul timpuriu nu avea logistica necesară să-i asigure raw-veganului bălării proaspete din orice colţ al lumii în orice moment al anului. Omul timpuriu era un animal prost. Să trăim deci în prezent, să lăsăm ipocrizia la o parte şi să apreciem mai mult ce avem.
Noi cei care facem azi umbră pământului suntem foarte norocoşi. Ne aflăm într-un moment al umanităţii în care mâncarea nu mai e doar un mijloc de a satisface o nevoie primară ci şi o sursă de plăcere, de creativitate şi de inspiraţie artistică. Momentul ăsta o să dispară destul de repede, făcând loc utilitarismului şi poate, peste un milion de ani, câţiva oameni „mai altfel” or să vrea să adopte această dietă hedonistă într-o perioadă în care aşa ceva o să pară stupid. Şi atunci o să se găsească un prost ca mine care să scrie ceva urât despre ei.
Fiind o săptămână cu temă raw-vegană, iar eu fiind un fudul cu principii, azi nu am să gătesc nimic, căci dacă tot vreţi şi vă place să mâncaţi lucruri crude, cum şi mie îmi place, măcar consumaţi-le aşa cum sunt, nu le mai transformaţi în tot felul de paste şi piureuri dubioase, stivuite unele peste altele cu scopul de a imita lucruri gătite pe bune.
Text: Mircea Banu
Superb.
That’s what he said! Foarte bine scris si motivat.
Sunt intr-u totul de acord cu ce ai scris si daca vrei parerea mea ai fost destul de bland cu specia raw-vegana. Zic ca nu merita sa traiesti daca nu savurezi cea mai buna leguma care cred eu ca este o bucata de scaricica de porc bine facuta langa niste legume ne-raw-vegane,sau un antricot de vita mediu facut langa care poti pune un pahar de vin sec drept garnitura.Sa manance ei toate urzicile si lucerna si eventual ca si desert iederea mea de pe terasa ca nu ma supar dar or sa se supere ierbivorele pentru ca raw-veganul este un rumegator care se considera om
Da, dar mai sunt si unii care devin raw-vegani pt ca sunt contra cruzimii fata de animale. Daca te uiti pe net, gasesti destule articole/video cum sunt chinuite/omorate animalele in cel mai brutal mod posibil.
Traim intr-o lume in care cruzimea nu mai are limite.
Contra cruzimii față de animale nu devii raw-vegan, devii vegetarian sau poate chiar vegan. Raw-vegan devii eventual atunci când ți-e milă de dovlecelul înăbușit în căldura nemiloasă a tigăii. Încă o dată de dragul educației: „raw”-ul din „raw-vegan” vrea să zică „crud”, adică neprocesat termic.
raw-vwgani, dupa ce stiu eu, fara sa fiu un cunoscator, sunt vegetarienii care nu prepara nici macar legumele. le mananca in stare cat mai aproape de natural. deci, vegetarienii sunt una, raw-vwganii, alta.
Frumos scris. Am o prietena, vegetariana, dar vrea sa devina rău vegan, fiind foarte convinsa de acest trend. Ce face ea e treaba ei, chestia e ca vrea sa facă un copil și mi a zis ca și copilul ei vă manca ce mănâncă și ea…
Imi place mult articolul. Extremismul nu este bun in nici un domeniu cu atat mai putin cel culinar.
Felicitari !!
frumos frumos :) sunt total de acord, daaaaar nu stii in ce te-ai bagat :) abia astept raurile de commenturi de la toti raw veganii…
Destul de funny că la sfârșitul articolului nu se sugerează sa citesc și o rețetă de tartă raw vegană cu ciocolată (nu am cicitit-o dar oare nu o fi exact un amestec de paste și piureuri amintite anterior?)
raw veganii aleg sa nu manince carne pentru a trai mai mult. ceea ce iti doresc si tie de altfel. daca vei avea curiozitatea sa treci peste retorica militanta si vei citi, o sa descoperi ca aceasta carne de care esti atit de indragostit, iti face foarte rau in organism. nu numai datorita tuturor chimicalelor care sint date animalelor si care tie iti distrug stomacul si intestinul gros.
Eu am citit destul de mult despre asta şi ştiinţa te contrazice. Ştiinţa / medicina susţine că pentru a trăi cât mai mult şi cât mai sănătos trebuie să mâncăm cât mai variat şi natural. Bineînţeles, carnea provenită din animale de curte este de preferat celei din ferme care folosesc hormoni şi chimicale în exces, la fel cum legumele şi fructele crescute natural sunt preferate celor pline de pesticide.
Dar eu nu vreau să trăiesc mult, eu vreau să trăiesc interesant. Dacă frica de moarte vă împinge pe voi să consumaţi doar bălării crude, e cu atât mai clar că „corpore sano”, în cazul în care dieta asta chiar ajută sănătatea, nu înseamnă neapărat şi „mens sana”.
Frumos si nu prea. Adica e saptamana raw-vegana pentru cine vrea si cine poate si vii cu un astfel de articol :))) E ca si cum ai expune castraveti, iar intr-o zi ai veni cu taraba goala, ca asa vor muschii tai, tu urasti castravetii, iar cei care-i mananca sunt niste retarzi :))) Penibil. Nu stiu in ce moment ar fi mers un astfel de articol, sau daca ar fi mers vreodata. Poate am eu o problema, de nu-mi plac atacurile astea gratuite din orice tabara ar veni. Nu-s raw-vegan din pacate din fericire, nu stiu, mananc de toate, insa felul cum a fost spus mi-a facut un ghem in stomac mai rau decat o masa la fast-food :(
Cred ca vehementa articolului vine din prea mult contact cu insistenta rawveganilor de a-i „corupe” si pe ceilalti la acest stil de viata :)
Nu cred ca articolul este penibil (dar asta este numai parerea mea :) … si a celor multi care au citit si apreciat articolul), este vehement pentru ca cel care l-a scris este o persoana pasionala :)
Nu, nu… e ca şi cum aş avea o măcelărie şi un client m-ar întreba dacă am lobodă. I-aş răspunde cu: „Desigur, cum o doriţi, cu os sau fără?” Asta e tot ce am făcut, cu greşelile de ortografie, gramatică şi cu ironia-mi specifică.
Ultimul paragraf face tot articolul :) Restul… fiecare cum vrea, cum simte si cum crede
Scuze, dar te-am pierdut cand ai pus virgula intre subiect si predicat: „Focul şi carnea, ne-au adus pe noi azi unde suntem”…
In rest, fiecare cu opiniile lui. Niciun tip de extremism nu e bun, parerea mea.
Si, pana la urma, fiecare mananca ce vrea, cum vrea. Nu inteleg de ce ar trebui sa te enervezi ca unii vor sa manance crud sau ceilalti ca unii vor sa manance carne.
Imi place ca recunosti ca esti fudul. :)
Bafta!
Nici eu nu înţeleg de ce tre să te enerveze că eu nu excelez la ortografie şi punctuaţie. Parcă virgula are şi rolul de a evidenţia intonaţia autorului într-un text. Dar să vorbim totuşi despre mâncare, că scrie AdiHădean în colţ sus, nu GicăPruteanu.
Iar tu te pierzi in detalii…serios, chiar te-ai ratacit pe caile intortocheate ale gramaticii, te iei de cineva cum ca nu stie cand sa foloseasca virgula si hop, vii cu virgula dupa „si”… Pai asa iti amintesti tu ca se face?
Adevărat! Dacă mănânci hrană sănătoasă, naturală, neprocesată chimic cu tot felul de substanțe care nu am legătură cu natura, te miști corespunzător cu ceea ce consumi atunci nu ai de ce să te îmbolnăvești.
Pacat ca multi raw-vegani sunt extremisti si militeaza pentru modalitatea lor de a consuma alimentele de parca zici ca sunt posesorii adevarului absolut, iar celor care au o dieta diferite le previzioneaza o viata in chinuri.
Din curiozitate, am incercat retete raw-vegane si unele au fost foarte bune, in timp ce altele mi s-au parut mai grele pentru ficat decat sarmalele.
On spot! :-)
(Spot-on* adică. Ce penibil.)
Sunt vegetariană de aproape 5 ani și m-am bucurat citind articolul. La fel de puțin ca pe raw-vegani cu pseudo-prăjiturelele (relele subliniat) lor îi înțeleg pe vegetarienii care se bucură de preparate care vor să amintească a carne sau pe „paleo”-manii care se pare că nu ar putea supraviețui fără străvechea invenție „blender”. Dacă tot îți dai un label măcar fi autentic. Îmi amintește de confesiunile religioase. Multe label-uri, puțin conținut, și mai multă vrăjeală, iar esențialul se pierde undeva în afara sfera certurilor.
A fost scris asa cum nu am eu curajul sa le vorbesc amicilor rawvegani :))
Multumesc!
Sunt vegetariana de mai bine de 10 ani, am fost si raw-vegan o perioada, dar e greu sa renunti la clatite si alte bunatati. Totusi, stimate domn, e ciudat sa vorbesti despre ceva ce nu ai incercat. Cei care mananca raw-vegan, au mai multa energie si o claritate interioara pe care cei care se indoapa cu carne si lactate n-o vor avea niciodata. E vorba de vibratia hranei, dar sunt sigura ca pentru tine asta e o poveste. Poate stii ca 80% din cauzele bolilor sunt datorate alimentatiei, la fel cum sunt convinsa ca stii ca 1 din 4 oameni se imbolnavesc de cancer. Mancarurile raw-vegan sunt mult mai gustoase decat orice file de porc gatit in ce sos vrei tu. Dar n-ai de unde sa stii asta pentru ca n-ai incercat. Iar mintea pe care o ai nici nu te lasa sa incerci. Oamenii sunt dependenti de carne si de lactate la fel cum sunt dependenti de droguri, iar asta nu prea e ceva cu care sa te lauzi.
Statistic vorbind din toţi cei care au comentat pe articolul ăsta, vreo 6 au cancer şi majoritatea nu gândesc limpede că li s-a urcat carnea la cap. Mulţumesc.
Imi place articolul, cred ca echilibrul trebuie sa primeze in viata si in alimentatie. Mi-e mila de bietele animale chiniute dar mi-e mila si de bietii oameni chinuiti de care nu se preocupa nimeni sa-i ajute cu adevarat. Ma intreb cati din cei care nu mananca carne o fac din convingere si cati o fac pentru ca e „trendy”. Sa traim sanatos mancand echilibrat !
Am sa va spun o poveste: am descoperit ca sufar de o boala autoimuna, sunt cobai pentru o firma producatoare de medicamente (nu am vrut, dar nu am avut de ales). Am zis sa incerc si terapii alternative. Am intalnit un mare medic si prescriptia a fost sa renunt la carnea de porc, de vita, de pui din comert (oricum nu mai mananc de vreo 6 ani decat pui de tara) si la paine. Nicio o clipa nu mi-a zis sa devin raw-vegana sau vegetariana pentru ca am ramas cu puii de tara, pestele si fructele de mare. Oricum asta se va intampla pe o perioada limitata de timp.
Foarte bine scris articolul, sunt in totalitate de acord cu opiniile tale. Este treaba celor care opteza pentru raw veganism, dar nu as putea sa devin nicio data nici macar vegana.
Felicitari pentru opiniile pertinente!
Exista atata aciditate in articolul de mai sus si in majoritatea comentariilor,incat imi amintesc cu dezgust de vremea cand sufeream de o gastrita hiperacida.Oameni buni,incercati sa traiti si sa acceptati in societate si vegetarienii,veganii,raw-veganii,trebuie sa vedeti ca exista loc pentru toti muritorii.Nimeni nu va interzice sa consumati „minunata si gustoasa carne”,indiferent din ce specie de animal,pasare sau peste provine aceasta,dar(cu sau fara vrerea voastra,exista si un „dar”) cu siguranta nu stiti cat si cum va afecteaza starea sanataii,implicit deteriorarea ireversibila a calitatii vietii, ce va duce mult prea devreme la pierderea acesteia,Va recomand sa faceti tot posibiliul si sa cititi/studiati,recititi eventual, cartea, „STUDIUL CHINA” de dr.T.COLIN CAMPBELL,bazata pe patru decenii de studii boimedicale,si 30 de ani de cercetare desfasurata in SUA,CHINA,INDIA si JAPONIA(se gaseste in librarii chiar si online,la doar 30-40 lei/bucata).Imi doresc sa va aflu opiniile si/sau comentariile,dupa citirea acestei carti.Va pot spune doar atat,carnea si produsele animale au o contributie majora la dezvoltarea in organismul uman a cancerului,a bolilor de inima,a accidentelor vasculare,obezitatii,diabetului,a bolilor generate de un sistem imunitar deficitar,osteoporozei,boala Alzheimer,pietrele la rinichi si a cazurilor de orbire.Din pacate, in majoritatea cazurilor, aceste boli sunt descoperite la varste din ce in ce mai tinere,ducand in mod inevitabil la decese.Sa fiti sanatosi !
Cunosc cartea și o recomand și eu. Sunt vegetariană și mai nou evit și lactatele (nu știu cât de rele-s ele în sine, dar îmi ajunge gândul la hormonii și antibioticele cu care sunt îndopate animalele ca să-mi taie pofta ireversibil). În opinia mea, atât vegetarienii cât și veganii sunt „fenomene” justificabile, fie și numai pentru motivele etice. Raw-veganii însa mi se par o aberație completă. Da, cruditățile sunt sănătoase, dar poți mânca suficient încât să fii perfect sănătos în orice altă dietă. Echilibrul și conștiința sunt cheia. Dacă tu ca raw-vegan alegi să fii extremist pentru că nu reușești să fii echilibrat, și îți cade greu să te hrănești sănătos fără restricții clare, e treaba ta. Dar nu te mai lăuda că tu mânânci 140% sănătos, pe când prietenul tău vegetarian sau pescetarian sau chiar carnivor doar 100%. E ridicol.
Îmi place că toţi raw-veganii sunt docţi. Zi ceva de ei şi te trezeşti imediat cu o carte în cap. Încearcă să spui ceva pertinent şi vin ei imediat cu un studiu ştiinţific obscur ori vreo statistică irelevantă să-ţi demonteze părerea. Sunt atât de multe ramuri ale ştiinţei ce se intersectează în vastul subiect al nutriţiei umane şi o infinitate de variabile pe care nici cel mai competent om de ştiinţă şi nici cel mai amplu studiu nu le pot cuantifica. Totul e speculaţie, pentru că deşi suntem mult mai deştepţi decât eram acum un milion de ani când mâncam doar bălării crude, cum vă place vouă, suntem încă foarte proşti. Dacă cunoaşterea ar fi un fruct, noi ca umanitate încă răzuim la coajă. Eu nu am folosit ştiinţa drept reper în acest subiect ci doar bunul simţ, pe care tu nu îl ai, devreme ce te afli pe un blog culinar plin de hedonişti ca mine, oameni care văd în mâncare, în toată mâncarea, crudă ori gătită, în bălării şi în carne doar plăcere şi nu o ameninţare.
Credeam ca deja toti oamenii stiu ce prostie/cretinism este studiul china, dar nu, se mai gaseste cate un ratacit care inghite aberatiile lui campbell. Offfff, wake up people!!!!
Mult zgomot pentru nimic ! Înțelepciunea populară zice că e bine să mănânci câte puțin din TOATE.
Exact cum spunea cineva mai devreme, ai deschis cutia Pandorei. Vor aparea pe aici tot felul de comentarii, argumente, trimiteri la studii si carti despre raw-vegansim, bla-bla-bla…uitandu-se cat de important este echilibrul in tot ceea ce facem cu viata noastra si cu asta nu mai intru in detalii legate de nutritie, cine are cunostinte despre nutritie stie ce vreau sa spun. Interesant este cum retetele raw-vegane au denumiri ale unor preparate clasice: burgeri raw-vegani, tort de ciocolata raw-vegan, spaghetti din dovlecei, pizza raw-vegane…ma rog, ati prins ideea. De ce oare? Si imi place cum pe toate blogg-urile de gen apare cate o fotografie cu vreun tort sau felie de prajitura raw-vegana, apetisanta si…congelata. De asemenea majoritatea acestor blogg-uri sunt populate cu link-uri catre carti si autori ai domeniului, magazine online cu tot felul de aparate necesare intr-o astfel de bucatarie, blender, mixer, storcatoare, prese etc. toate destul de costisitoare…deci cativa dintre ei, care au mirosit ca e rost de bani, au toate astea la vanzare, ei de fapt vand raw-veganismul foarte scump.
Nici o formă de extremism nu e bună, amice. Faptul că veganii sînt mai informați e tocmai motivul pentru care ei au devenit vegani sau raw vegani din capul locului. Ca răspuns, penibil de altfel, mâncătorii de carne își justifică ignoranța fără dovezi, dar sus și tare. Observații pertinente bazate, chipurile, pe bun simț și nu pe știință, altă dudă. Bunul simț în uciderea animalelor și ingerarea oricărei creaturi mișcătoare nu știu unde e, într-o ființă înzestrată cu rațiune și care, teoretic, poate mult mai mult decât atât.
Iar trecutul civilizației umane e un mare mister, prietene bucătar, și nu e ceea ce te învață pe la școală. Iorga zicea că ‘istoria e un gen literar’. Descoperirile arheologice ne uimesc pe zi ce trece, dezvăluind că strămoșii noștri, cei din vechime, erau de multe ori mai inteligenți decât noi. E banal și la mintea cocoșului că încă nimeni nu știe cum au fost construite marile piramide, despre ce vehicule e vorba în unele purane indiene etc etc.
Consumul de carne cu siguranță ne-a adus, ca specie, aici, unde ne aflăm acum, iar situația globală, fără îndoială, nu e deloc roz pentru cine reușește să scoată capu’ din tigaie și să se uite o țîră împrejur.
Eu nu sînt raw vegan, doar vegetarian, însă tonul extremist al articolului este fără îndoială demn de extremismul raw veganiștilor înrăiți.
Numa bine!
Omu’le, eu am specificat că totul e speculaţie. Şi ce scriu eu şi ce crezi tu. Aşa că atunci când nu ai repere concrete te bazezi pe bunul simţ. Bunul simţ de asemenea, coroborat cu simţul umorului, i-ar spune oricărui om lipsit de negura urii, că textele mele sunt într-o anumită măsură şi pamflete. Luaţi-le şi voi ca atare şi folosiţi-vă timpul mai cu rost, mâncători de bălării ori de mortăciuni deopotrivă.
Este ca și cum homosexualii ar încerca să mă convingă că este mai firesc și natural să faci sex unilateral și eventual să scoți copii pe gaura …din dos.
La fel de convinși sunt și când își hrănesc copiii care „întâmplător sunt mai mici, mai firavi, mai slabi…”, dar pentru părinții raw-vegani sunt mai ageri la minte.
Pe acei copii nu îi intreabă nimeni, le este impus un regim alimentar și in mod sigur vor vomita cu prima ocazie cănd vor avea nefericitul prilej de a gusta un preparat termic fie el cu carne sau fără.
Celula este alcătuită din proteine, creierul are nevoie de grăsime, carbohidrații ne susțin energia etc…
La fel și cu etilismul cronic (a se citi beția cruntă), îți înveți ficatul într-un mod și-i gratulezi pe toți ceilalți că nu suportă cantitățile incomensurabile pe care tu cu honor poți….
Și să nu uităm că tot suntem pe un blog culinar: Consumați sare, zahăr, grăsimi și proteine ……….