Martini

922

Salutare,

Mereu am preferat să lucrez în locuri în care există şi o bucătarie, deoarece multe din sursele mele de inspiraţie au venit de acolo. Deşi nu îmi place să gătesc, îmi place să îi urmăresc pe cei de acolo la datorie, să le urmăresc fiecare mişcare, fiecare preparat, fiecare emoţie. Nu de multe ori am obervat că în încercarea bucătăriilor de a livra ceva frumos, corect, era nevoie de nişte sacrificii. Un muşchi de vită nu poate arăta perfect dacă nu îl “decupezi” frumos şi acest lucru se aplică şi la majoritatea ingredientelor.

De multe ori vedeam bancul de lucru al bucătarilor plin de bucăţi rămase de brânzeturi, legume etc şi aceasta a fost una din provocările mele: să creez ceva nou, folosindu-mă de ele. Aşa a luat naştere următoarea băutură pe care vreau să v-o prezint.

martini

Deşi este de o simplitate dezarmantă, fiind compusă doar din 2 ingrediente, este de o complexitate incredibilă, iar astăzi numără undeva la 100 de milioane de variante.

martini
Martini-ul este considerat a fi regele cocktail-urilor, deoarece este una din puţinele băuturi care se croiesc din dialogul direct cu oaspetele şi este făcut după preferinţele sale. Un Martini poate fi făcut în foarte multe feluri, în stiluri diferite, dar ceea ce nu lipseşte niciodată din el este mariajul perfect dintre gin şi vermut alb sec.

Cel pe care îl voi prezenta este unul de tip “dry”, asta însemnând o raţie de 6:1 a ginului faţă de vermut. Este poate cel mai comun tip de Martini pe care îl găsim prin majoritatea barurilor, iar aceasta este o băutură cu care îţi începi “activitatea de socializare”. Este un cocktail clasic, elegant, rafinat ce nu ar trebui să lipsească din repertoriul nimănui. Iată, deci, câţiva paşi simpli pentru a crea acest cocktail:

martini

Martini

Pahar: coupette, prerăcit
Decor: uleiuri esenţiale din coaja de lămâie şi măslină (umplută cu brânză şi ardei roşu)*
Metodă: stir (amestec)
Ingrediente:
60 ml Gin
10 ml Vermut alb sec

martini
* Luaţi nişte măsline verzi proaspete fără sâmburi, spălaţi-le bine şi după aceea introduceţi înăuntru nişte ardei iute şi brânză de calitate. Pentru o experienţă mai “martinească” puteţi pune măslinele într-un mic borcanăş peste care să turnaţi vermut.

martini

Mod de preparare:
Se adaugă îngredientele împreună cu gheaţa într-un pahar şi se amestecă foarte bine până ce toată compoziţia este bine amestecată, răcită şi diluată.

martini

martini

Se strecoară apoi în paharul prerăcit şi se adaugă decorul: binecunoscuta măslină verde (uşor modificată) şi o coajă de lămâie proaspăt presată deasupra băuturii.

martini

martini

martini

martini
Şi cum un tango se dansează în doi, aşa şi un Martini este mai bun atunci când îl savurezi alături de cineva!

Spor la (de)gustat,

martini

Text: Mihai Fetcu

www.bardome.ro

Foto: Aura Petrașcu

#susţinembarmaniiromâni

alist

Join the Conversation

  1. Cand ai zis masline proaspete te-ai referit la masline proaspat culese, cu siguranta nu la masline conservate (in saramura) cum se gasesc in comert in Romania.

    1. Măslinele prospat culese nu sunt bune pentru consum ca atare, nici măcar în Martini :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close