Plăcinte turcești – Borek cu carne

1.9K

Am avut norocul să pot călători mult. Și din fiecare loc vizitat, am luat cu mine ce era mai de preț: amintiri, arome și experiențe. Gusturile, locurile și oamenii ne-au îmbogățit sufletele mai mult decât orice. Iar când juniorii te intreabă: ”mami, poate să fie și asta casa noastră?” știi că ai dat peste ceva minunat. Locul căruia voiau copiii să îi spună acasă era Turcia. Și lăsând la o parte contextul socio-politic actual, oamenii aceștia au reușit de fiecare dată să ne dea sentimentul de bine, de calm și așezat. Totul învăluit în arome orientale desăvârșite. Așa ca plăcintele lor tradiționale, proaspăt scoase din vatră. Așadar, împărtășesc și cu voi rețeta mea de plăcinte turcești – borek cu carne. 

Ingrediente pentru plăcinte turcești cu carne (borek):
  • jumătate de pachet de foi fine pentru plăcintă
  • 500g de carne de vită, tocată
  • o ceapă mică
  • 2 căței de usturoi
  • o jumătate de linguriță de chimion macinat
  • o jumătate de linguriță de boabe de coriandru măcinate
  • o mână de pătrunjel tocat
  • sare și piper
  • 2 ouă
  • 200g de iaurt gras
  • o jumătate de linguriță de curcuma
  • 50ml de ulei de măsline
  • semințe de susan și negrilică
  • boia de ardei iute (opțional)
Prepararea plăcintelor turcești cu carne:

Am început cu umplutura de carne de vită. Să aibă timp să se răcească până pregătesc foile. Am tăiat mărunt ceapa și am călit-o cu puțin ulei. Când a fost gata, am adăugat usturoiul, și el mărunțit. Apoi carnea tocată, împreună cu chimionul, coriandrul, sare și piper. Am amestecat din când în când, până s-a gătit, fără s-o rumenesc. Am stins focul, am pus pătrunjelul și am lăsat-o la răcit.

Pentru ca plăcintele cu carne să fie fragede în interior și puțin crocante la exterior, e nevoie de un sos potrivit. Și l-am făcut așa: am bătut ușor ouăle, cu un pic de sare, piper, curcuma și boia. Am adăugat iaurtul și apoi uleiul de măsline.

Umplerea plăcintelor

Cu sosul pregătit, m-am apucat de învârtit plăcintele turcesti. Treaba asta nu e cu metodă fixă. Eu le-am făcut individuale, pentru că așa am învățat de la Aynur Hanim. Și pentru că frații le pot împărți fără supărare. Dar din cantitățile acestea poate ieși o singură plăcintă într-o tavă cu diametrul de 22 cm, sau 12 individuale.

Am separat cu grijă câte o foaie de plăcintă – pe restul le țin acoperite cu un prosop de bucătărie, să nu se usuce. Am tăiat-o în doua. Am uns cu sos prima jumătate și apoi le-am suprapus. Pe latura lungă a foilor am pus umplutură de carne – am împărtit din ochi toată cantitatea în 12 parți aproximativ egale. Am rulat-o cu grijă până la capăt iar ruloul obținul l-am strâns sub formă de melc. Secretul este să nu umpleți prea mult plăcintele și să lăsati capetele ruloului mai goale. Astfel, foile nu se vor rupe și plăcintele vor fi ușor de strâns.

După ce le-am umplut pe toate, le-am așezat pe o tavă, le-am uns cu sosul rămas și am presărat susan și semințe de negrilică. Le-am dat la cuptorul încins la 180 de grade pentru 20-22 de minute.

Va fi un exercițiu de voință să le lăsați să se răcească. Sunt excelente servite călduțe, însoțite de un iaurt gras în care ați pus puțin ulei de măsline, sare, un pic de usturoi și mentă proaspătă.

S-aveți poftă la borek cu carne, sau plăcinte cu arome proaspete de Orient.

Irina 

Găsiți aici mai multe rețete de plăcinte.

Join the Conversation

  1. ceva deosebit….au iesit niste culori extraordinare. Contrastul cu iaurtul este super.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close