Lebeniță și Bellini

255

Vara a devenit pentru cei mai mulţi doar o continuă aşteptare a mării, o prezenţă a ei şi un abandon. E redusă cumva la o biată săptămână de concediu, două în cazuri fericite, restul timpului fiind pe nedrept surghiunit în uniforma de valet a planului de vacanţă.
Îmi amintesc cum în lecturile timpurii ale vieţii mele, Bucureştiul, ori alt oraş în care se desfaşura povestea, devenea vara aproape gol sub caniculă, abandonat de vilegiaturişti, pradă unor întâmplări cu oameni puţini în nopţi nesfârşite cu briză uşoară.


1

Haideţi să nu mai fim nedrepţi cu vara, să facem o campanie interioară în care să susţinem cu vehemenţă fiecare zi a ei, oriunde ne-am afla. Să afişăm în interior pancarte şi să răspândim de la etajul gândirii manifeste pe care să scriem cu zeamă de capşuni: Trăiţi vara! Ziua la terase, după-amiaza pe bancă în parc, seara pe balcon cu un cocktail, noaptea prin paturi necunoscute! Trăiţi vara!
Astăzi vă spun cum se prepară două cocktail-uri de balcon extraordinare:

PEPENE ROŞU CU VIN ALB
Pentru 2 pahare aveţi nevoie de o felie de pepene roşu, lubeniţă pentru transilvăneni, curăţată cât se poate de seminţe, 2-3 linguri de miere, 250 ml din vinul alb preferat. Atât pepenele cât şi vinul să fie reci, de la frigider.

2
Amestecaţi într-un blender miezul de pepene cu mierea. La sfârşit adăugaţi vinul şi mai amestecaţi puţin.

3
Turnaţi în pahare şi bucuraţi-vă de verdele din jur.

4
BELLINI
Este un cocktail de vară consacrat, inventat în strălucitoarea perioadă interbelică la Veneţia. Aveţi nevoie de 4 piersici bine coapte şi ceva şampanie sau prosecco.

5
Cu ajutorul aparatului de sucuri sau a blender-ului faceţi din piersici un nectar proaspăt.

6
Turnaţi în pahare de şampanie, din cele înalte numite flute, nectarul şi adăugaţi cu grijă şampania. Proporţia este o parte nectar, două părţi alcool.

7
Sfatul meu este să încercaţi şi varianta cu nectar de caise. Dacă vă plac cocktail-urile mai dulci, îndulciţi nectarul după gust şi folosiţi o şampanie sau un spumos mai dulce.
„Noaptea de vară este asemeni perfecţiunii unui gând” scria Wallace Stevens și avea dreptate.

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Ce cocktails faine si ce poze minunate!

  2. Ce culoare frumoasa are Bellini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close