La fiecare sfârșit de săptămâna ne îmbarcăm cu mic cu mare și mergem acasă, la mama. După ce dăm turul de onoare ne avântăm în grădină. Și poposim ceva vreme pe acolo căci avem cu ce ne pune burților la cale. De vreo două săptămâni am tot privit caisul și am verificat fiecare fruct în parte, încercând parcă să grăbesc natura pentru a ne da roadele ei cât mai repede. E greu să ai răbdare, dar merită căci am reușit să culeg primul coș de caise! Și repede am trecut în bucătărie la fapte. Caisele s-au așezat frumușel pe un aluat fraged înmiresmat cu un strat de dulceață de caise, și stropite din abundență cu unt așa a la francaise! Vă garantez că o să mă țineți minte de încercați această rețetă!
Ingrediente necesare
- 800 grame caise
- 50 grame dulceată de caise – poate să fie de anul trecut sau puteți să faceți din fructe
proaspete - 50 grame migdale măcinate
- 30 grame zahăr brun
- 40 grame unt
- 30 grame zahăr pudră
- 1 ou
- coajă rasă de lămâie
Pentru aluatul fraged:
- 300g făină albă 000
- 150g unt gras, min 82%, bine răcit
- 80g zahăr pudră
- un praf de sare
- 2 gălbenusuri
- 3-4 linguri de apă rece
Primul pas
Pentru aluatul fraged, ingredientele trebuie sa fie reci. Din acest considerent am cântărit ingredientele, am tăiat untul cubulețe și l-am păstrat la frigider pănă ce i-a venit rândul. Așadar am început cu făina pe care am pus-o într-un bol, am adăugat sarea, zahărul pudră și am amestecat. Apoi am pus untul, am sfărâmat rapid totul cu degetele până ce am obținut un aluat nisipos. Am adăugat câte un gălbenuș și l-am încorporat, iar apoi am turnat apă rece până ce compoziția a fost bine legată. Am înfoliat aluatul și l-am petrecut în frigider timp de 30 de minute. Apoi treaba a fost și mai simplă, mi-am suflecat mânecile, m-am înarmat cu un sucitor și am convins aluatul să se așeze frumos în tava special gătită pentru el într-o duioasă hârtie de copt în culorile toamnei. Am și înfipt furculița ici colo în el să nu creadă că îl las așa cu una cu două. Am folosit o tavă cu diametru de 26 de cm, iar aluatul a fost la fix.
Pasul 2
Peste aluat am întins uniform dulceața de caise.
Pasul 3
Peste dulceață am presărat migdalele măcinate.
Pasul 4
Caisele le-am spălat, le-am tăiat rondele și le-am așezat peste migdale, așa cum m-au ținut puterile și răbdarea, iar deasupra am distribuit uniform zahărul brun.
Pasul 5
Am încins cuptorul la 180 de grade și am lăsat tarta înăuntru timp de 40 de minute. În acest timp am pregătit “cireașa de pe tort” am topit untul, am adăugat oul, coaja de lămâie și zahărul pudră și le-am amestecat.
Pasul 6
După cele 40 de minute petrecute la cuptor am scos tarta afară și am turnat compoziția cu unt deasupra.
Pasul 7
În 10 minute compoziția s-a legat, a făcut o crustă rumenă și a îmbogățit tarta cu cele ma bogate arome. Nu este o tartă pentru cei care sunt la cură de slăbire, dar merge perfect pentru cei ce țin cură de slăvire.
Cu drag,
Excelenta reteta, foarte bine explicat. Multumesc pentru postare :D
Pare delicioasă tarta! Aș vrea să o prepar și eu
Arată bestial, parcă simt gustul dulce combinat cu parfumul caiselor …
Ce bine ca au revenit caisele! De-abia asteptam sa fac din nou tarta asta. E senzationala!
Delicioasa! Am facut-o de câteva ori și a avut mare succes.Multumim pt reteta!
Arata super delicios!
O reteta super delicioasa.
O minune de tarta! Mulțumesc!