V-am obișnuit cu noul meu obicei de a cutreiera piața. Din februarie până acum am înțeles și câteva lucruri despre micile șarlatanii ale comercianților. Asta m-a determinat să vorbesc din ce în ce mai mult cu ei, să întreb unde au grădina și când au fost culese legumele. Recent am dat de o doamnă ce m-a convins cu castraveții proaspăt culeși din grădină și cu miros de picnic în familie. Și dacă tot am găsit castraveți, mi s-a făcut poftă de sos tzatziki.
Nu e greu să-l faci, dar de data asta doream să îl perfecționez așa că am ales o tehnică ce durează puțin mai mult. Am început de seara, când am tocat usturoiul și l-am pisat într-un mojar împreună cu oțet și sare. Am lăsat „mujdeiul” să stea puțin până am ras castraveții pe răzătoarea mare, i-am amestecat cu sare grunjoasă și o lingură de oțet după care i-am așezat într-o strecurătoare.
Am revenit la pasta de usturoi pe care am amestecat-o cu iaurt grecesc până s-a omogenizat. Am lăsat totul la frigider peste noapte fără să le amestec. Castraveții s-am scurs foarte bine, iar usturoiul și-a maturat gustul și a devenit mai puțin iute. Aici puteți vedea un studiu cu privire la reacția usturoiului în mediu acid. A doua zi, înainte de servire, am amestecat castraveții cu iaurt, mărar proaspăt tocat și ulei de măsline pentru a obține produsul final.
Dacă tot am avut tzatziki, l-am servit cu niște frigărui de porc ce amintesc de souvlaki. Am curățat grăsimea în exces și am tăiat cubulețe de pulpă de porc. Acestea le-am marinat două ore cu ceapă, oțet, ulei de măsline, sare, piper, oregano și cimbru. De asemenea, am ținut țepușele de lemn în oțet cu sare și busuioc uscat.
După marinare, am tras ceapa și carnea pe frigărui și le-am fript într-o tigaie de fontă pe care am uns-o cu grăsimea tăiată de pe carne.
Ideal ar fi fost pe un grătar cu cărbune, dar a fost îmbucurător și așa.
Cantități:
Tzatziki
400g iaurt grecesc
2 castraveți de grădină
2 căței de usturoi
3 linguri de oțet alb de mere
1 linguriță de sare
½ legătură mărar
50 ml ulei extravirgin de măsline
Souvlaki
500g pulpă de porc
100ml oțet de mere (împărțit în două)
50ml ulei de măsline
½ ceapă mare
Oregano și cimbru proaspăt (după gust)
Busuioc uscat
Sare
Text&Foto: Vladimir Marian
Ce frumos!