Viața la grădi – making of

384

Viața la grădi, programul dedicat grădinițelor de stat din Cluj (dar de care, odată finalizat, vor putea beneficia toate grădinițele din țară) a ajuns în faza în care m-am ascuns în bucătărie și gătesc. De dimineața până nu mai pot:). Scriu, șterg, cântăresc, ajustez cantități, mă frig la mână, ocazional înjur. Dar merge și mi se pare tare important faptul că am început și că am găsit bani pentru ingredientele necesare matriței meniului (sunt 40 de meniuri zilnice unice, fiecare meniu zilnic cuprinde mic dejun, prânz cu fel 1, fel 2 și desert și o gustare care uneori e un fruct alteori e ceva gătit). Până la jumătatea lui August TREBUIE să termin faza asta, pentru ca imediat după ea să fie postate rețetele online, pe www.viatalagradi.ro și să începem etapa implementării meniurilor în grădinițe. Adică partea cea mai grea a programului. Dar desspre asta, când o veni vremea. Să fiți sănătoși.

PS: Deși într-una dintre pozele de mai jos sunt cu aparatul la ochi, să știți că-i doar de fentă (făceam o probă sau așa ceva). Pozele pentru aceste rețete sunt făcute de Cristian Burz, eu doar mă joc cu ele pe urmă, să le potrivesc cu textul și eventual să le retușez pe ici pe colo. Dacă vreți să ne trimiteți chiftele sau ceva, suntem în bucătăria grădiniței Așchiuță, acolo am găsit loc de desfășurare și nu prea ieșim zilele astea, decât după ce apune soarele, ca vampirii.

 

 

 

 

Join the Conversation

  1. Nota o vei primi in octombrie dupa prima saptamana cand o voi intreba pe Mara daca i-a placut mancarea :D

  2. Ioana Crisan says:

    felicitari pentru implicare! o idee foarte buna! rezultatele vor fi pe masura, asa cum ne-ai obisnuit!

  3. Mihaela says:

    Felicitari! iti dorim mult spor si creativitate. pacat ca partenerii tai nu pun tot atat suflet :( site-ul http://www.viatalagradi.ro nu merge. Speram sa vedem lista gradinitelor incluse in program. Pana una alta spor !

    1. adihadean Author says:

      mihaela, te grăbești să dai cu bățul. site-ul nu merge pentru că nu-i nimic pe el. o să meargă abia de la toamnă, după ce termin eu cu rețetele. de asta am menționat și n-am pus link. ce-i cu noi de ne place atât să criticăm? în rest, mulțumesc pentru urări:).

  4. Uite de asta mi-am facut curaj sa mai fac un prunc :) – o sa manance bine la gradi nu ca sora-sa :))

  5. Super tare ideea.Ce mult ai slabit!

  6. adihadean Author says:

    bravooo andaaaa! :)

  7. nevoie de ajutor? :)

  8. Arata foarte bine…colorat…asa cum le place copiilor…felicitari…eu imi aduc aminte de la gradi sosul de cirese sau visene pe care il mancam cu cartofi piure (cand aveam asa ceva in meiu ceream portie dubla). Multa bafta

  9. Si al meu prichindel va merge la gradi din toamna. E drept ca la alta, nu la care sunteti voi acum. Da’ sper sa beneficieze si el de mancare mai buna, mai variata si mai sanatoasa.

    Mi-as permite o sugestie: am observat ca copii sunt tentati mai ales de mancaruri simple si cu gust mai putin puternic. De aceeau au succes cartofii prajiti si crenvurstii.

  10. adihadean Author says:

    zsbodola, programul va vi aplicat la toate grădinițele de stat din cluj. celelalte pot să-l preia gratuit dacă doresc. cât despre sugestie, n-am înțeles-o prea bine. de fapt, de loc:).

  11. Felicitari, Aaron o sa fie incantat:).

  12. @adihadean – e o veste buna! Multumesc.

  13. stimate Hadean

    1. felicitari pentru program, sanatate si putere sa-l duceti pana la capat
    2. si mai felicitari pentru modul de prezentare al domniei dumneavoastra. foarte bine aratati :)

  14. Fata mea oricum e incantata de mancarea de la gradi (au o asistenta medicala de isprava, care a schimbat meniul, de cand a venit) si zice ca mamaliga de la gradi e cea mai buna. :) Ea ar aprecia foarte tare ce ne arati tu aici, partea artistica e importanta pentru ea si ii plac legumele si fructele. Sugestia mea: lasa-le o data pe saptamana piure cu carnita, ca intra in sevraj daca n-au asa ceva. :D

  15. Buna Adi,

    Iti urmaresc blogul si de multe ori ma inspir din retetele tale. Bravo pentru toate cate le faci, sunt multe pe lista :)
    Am o intrebare, meniul o sa aiba si variante ovo-lacto-vegetariene?

    1. adihadean Author says:

      luli, meniul are o singură variantă, aprobată de o echipă de nutriționiști și foarte bine echilibrată nutrițional:).

  16. Sunt convinsa de echilibrarea nutritionala, doar ca exista diverse optiuni de viata si exista si copii care au o alimentatie ovo-lacto-vegetariana :)
    Multumesc de raspuns :)

  17. adihadean Author says:

    sigur că există. dar cazurile excepționale se tratează separat, acesta e un program de masă:).

  18. Diana T says:

    FELICITARI, DOMNULE ADI HADEAN!!!!

    Cu siguranta ai facut multe lucruri bune in viata, dar acesta e un lucru maret!!! Nu numai ca e de o extrema importanta pentru sanatatea copiilor, deci a viitorului acestei tari ( si nu spun asta din patriotism, nu stiu daca-l mai am atata timp cat ma gandesc adesea ca sigur le-ar fi mai bine copiilor mei in alta tara decat Romania), ceea ce faci tu, insa, este si un exemplu ca SE POATE SI IN ROMANIA!!! Mai exista si aici oameni care se gandesc la cei din jurul lor, nu numai la binele personal!!!

    Esti un om cu un suflet frumos si Clujul trebuie sa fie mandru ca te are cetatean!

    Eu am o fetita care e de un an la o gradi de stat, iar din toamna si baietelul meu va fi la grupa mica, deci mi-as dori enorm sa fie si la Constanta un OM ca tine!

    Daca nu plec din Romania(putin probabil) si daca tu nu te faci constantean, mai am o varianta: sa las Constanta pentru Cluj…..

    Iti doresc mult elan, multa daruire si muuulta sanatate si putere de munca!

    Astept cu nerabdare noul site!

    Cu respect,
    Diana

    1. adihadean Author says:

      diana, mulțumesc:). o soluție de mijloc ar fi ca toată țara să preia programul:).

  19. Diana T says:

    (Folosirea pron. pers „tu” nu e in contradictie cu respectul pe care ti-l port, dar fiindca esti mai mic decat mine cu doi ani si fiindca te consider un bun prieten, cred ca ma pot adresa asa,nu?)
    De ce te consider bun prieten, pentru ca mi-ai dat sfaturi atunci cand am avut nevoie…

  20. Felicitari pentru initiativa, dar pentru ca mie imi place sa critic si sunt iritat de cuvantul „gradi” ar trebui sa va fie rusine.
    In loc sa invatam copii sa foloseasca cuvintele intregi si nu prescurtate, voi ii incurajati.
    De ce nu mai folosesc copii cuvantul „gradinita” ci „gradi”?
    Plus si site-ul se va numi „viata la gradi”, rusine sa va fie.
    Inteleg ca lenea e mare, majoritatea se ingrasa, dar mai nou va e si lene sa vorbiti (in special generatia aceasta noua).
    Peste cativa ani vor vorbi codat, doar prescurtari si litere.
    Luati initiativa.

  21. adihadean Author says:

    ai dreptate. suntem niște proști, tu ești un deștept. ar trebui să ne fie rușine!

  22. Nu te-a facut nimeni prost.

  23. Mihaela says:

    Salut,

    Poate e doar impresia mea…nu stiu, dar nu reactionezi bine la critici. Ca in exemplu de mai sus :)…
    Eu intru des pe site-ul tau…e foarte fain si ma inspir de multe ori…dar parca in ultima vreme „te dai ca mare”…ca si cu retusatul pozelor…imi dau seama ca cel care a facut pozele daca citeste o se se simta cam prost..
    Sunt convinsa ca o sa iasa foarte bine ceea ce faci legat de gradinita.
    Te consideram o persoana modesta si, si datorita acestui lucru te apreciam.

    1. adihadean Author says:

      mihaela, chiar și pozele maeștrilor au nevoie de retușare. deci cristi n-are de ce să se simtă prost. nu le-am făcut altceva decât ceea ce le fac și pozelor mele. ține de tehnică:).

  24. Nu am mai postat aici decat o singura data, insa nu pot sa ma intreb, de ce e nevoie de un asemenea limbaj pentru a scrie o observatie? De ce termeni, de genul „sa va fie rusine”, ce aduc bun, ce potential de schimbare au? O critica poate sa fie binevenita si pozitiva, dar formulata cu respect fata de persoana careia i se adreseaza.

    Luli

  25. Erata: nu pot sa ma intreb -> nu pot sa nu ma intreb …

    Luli

  26. adihadean Author says:

    ană, mulțam:)
    iulia, meniul are și carne. de fapt, nu-i deloc sărac aici, copiii au nevoie de proteină pentru creștere iar cea animală e de cea mai bună calitate:)

  27. Am impresia ca pentru unii,indiferent de ce anume si in ce fel ar face omul,ar fi tot insuficient si ar cauta nod in papura.Unele comentarii mi-au lasat un gust amar.Adi,nu-i deloc usor ce faci,succes pe mai departe.Ar fi minunat daca s-ar implementa programul in toata tara.Numai bine!

  28. Diana T says:

    Draga Adi,
    Cam care ar fi etapele pentru „ca toată țara să preia programul” ?
    De exemplu, in cazul gradinitei unde merge fetita mea, cu cine ar trebui sa se discute pe tema aceasta? Cu directoarea gradinitei, cu Comitetul de parinti, cu comandantul unitatii fata de care gradinita este subordonata sau ar trebui ca discutiile sa inceapa cu primarul pentru a se implementa acest program in orasul/judetul Constanta??????????

  29. adihadean Author says:

    diana, poate ar fi mai ușor să plece dicuția de la comitetul de părinți spre conducerea grădiniței. schimbările trebuie să vină de la noi și nu-s ușor de făcut. o să scriu despre greutățile mele când va veni momentul:).

  30. adihadean Author says:

    carmen, mulțumesc.

  31. Jos palaria, domnule Hadean!

    In tara asta s-a impamantenit un obicei: cand un om isi sufleca manecile si s-apuca sa faca ceva… alti 10 stau cu mainile in sold, pe margine, si carcotesc.

  32. Bravo,d-le Adi Hadean,lasa-i pe alde Mihaela si Daniel sa critice,eu te cunosc foarte bine si stiu ca esti un om de o modestie extraordinara! Fa-ti treaba pana la capat,iar rezultatele se vor vedea mai apoi! Fericiti copiii carora li se pregatesc aceste retete pentru GRADI! Mie imi plac aceste prescurtari,le folosesc si copiii mei si nu ma deranjeaza! In felul acesta alinta ei locul in care invata si cresc zi de zi.

  33. Felicitari pentru proiect!!!!

  34. Lui Daniel

    Daniel, iau atitudine, uite. sa stii ca daca o tii tot asa, o sa mori de grija altora. nu mai bine iti vezi de ale tale, sau macar critica si tu chestii care merita intr-adevar criticate?

    te-ai gasit tu sa iei la suturi pe cineva care chiar incearca sa miste ceva in tara aia.

    si sa mori tu ca n-ai „indulcit” in viata ta vreun cuvant, ca alint spus cuiva drag sau adresansu-te copiilor?

    luati pauza.

    (Adi, scuze-mi reactia, da’ prea m-a ‘nervat nea’ Daniel)

  35. @ Catzaua: ham ham. Una e sa „indulcesti” un cuvant ca asa iti vine si alta e sa-l folosesti in fiecare zi. Fetita mea a auzit cuvantul la gradinita de la colegii ei probabil si mi-a cam trebuit doua luni sa o dezobisnuiesc.

  36. Daniel

    Presupun ca ai fost la scoala. Spune-mi daca nu ai folosit macar unul din cuvintele de mai jos:

    – profu / profa
    – mate
    – geogra
    – dirigu / diriga
    – bio
    – sport (in loc de educatie fizica)
    – faculta

    …si lista poate continua.

    Eu una de exemplu (ca nu are sens sa vorbesc in numele altora) le-am folosit ani buni atunci cat am fost in mediul propice lor (de printr-a 5a si pana dupa licenta), dupa care au „murit”, pentru ca mi-au iesit din vocabularul uzual. Si am iesit din „pacat”. :)

    Inteleg sa vrei sa corectezi apucaturi verbale buruienoase sau comportamentale deplasate, care si ele in buna parte tot de prin gradinita se culeg la varsta asta. Insa sa vrei sa dezobisnuiesti copilul sa spuna „gradi” mi se pare putin deplasat. Iti inteleg preocuparea parinteasca si grija ce sta in spatele atitudinii, insa nu sunt foarte convinsa ca ai ales cea mai buna situatie in care sa iei pozitie. E ca si cum te-ai lua de orice tuciuriu de pe strada fiindca unul de-al lor ti-a zgariat masina sau ti-a pacatuit cu ce stiu eu ce.

    Acuma, pe de o parte „gradi” nici macar nu suna asa de groaznic, dimpotriva. E simpatic si suna jucaus, la fel cum se presupune ca sunt copiii care frecventeaza gradinita.

    Pe de alta parte, si daca ar fi sa fim gica-contra la adresa prescurtarilor, a trendurilor moderne de indobitorcire prin prescurtare si incurajarea lenii (desi in cazul de fata chiar nu se pune problema, deloc), in situatia de fata chiar cred ca proiectul in sine e mai important decat forma verbala si grafica ce-i face parte din titlu.

    Hai sa-i spunem lui „gradi” asta arta, licenta artistica sau poetica (sau cum i s-o fi spunand) si sa ne concentram pe substanta si pe valoarea de dedesubt, nu pe ambalaj.

    In alta ordine de idei: sa-ti traiasca fata, sa-ti fie sanatoasa si voioasa si sa apuce sa beneficieze de programul asta in care e implicat Adi. Si incearca sa n-o cresti chiar ca pe o icoana vidata in biserica. :)

  37. @ Catzaua: E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea, eu doar mi-am exprimat parerea.
    Nu imi cresc fetita ca pe o „icoana vidata in biserica” pentru ca nici macar nu cred in dumnezei sau alte entitati divine si biserici.
    O sa-mi tin de acum inainte parerile doar pentru mine.
    Mult succes lui Adi cu proiectul acesta si daca va fi public sa-l adopte nu doar gradinitele ci si parintii in bucataria de acasa.

  38. cred ca cel mai important lucru pentru ca acest proiect sa prinda viata si sa ajunga in farfuriile tuturor copiilor este ca parintii sa isi aminteasca ca masa zilnica a micutilor este achitata de catre ei. De aici totul devine simplu. Parintii platesc, parintii pot sa solicite adoptarea meniurilor. Nu au decat motive sa o faca: meniurile sunt adaptate din punct de vedere al costurilor sa se incadreze in bugetul zilnic practicat de majoritatea gradinitelor de stat (acest tarif se stabileste in fiecare an la propunerea directorului gradinitei in cadrul sedintelor cu parintii de la inceputul anului scolar – daca propunerile difera de la grupa la grupa se decide cel votat de majoritatea – in 2011 la Cluj a fost de 7 lei/zi, insa avand in vedere cresterile preturilor la alimentele de baza, probabil in anul 2011 -2012 sa va majora undeva la 7.5 – 8 lei/zi). Un alt motiv pentru care parintii nu au de ce sa nu ceara ca meniurile sa fie preluate de gradinita copilului lor este faptul ca acest proiect este validat si verificat de catre echipa de nutritionisti coordonata de prof. Nicolae Hancu, propunerile lui Adrian Hadean fiind analizate de catre acestia inainte de a porni la implementare. Cel de al treilea motiv pentru care ar trebui sa opteze pentru intrarea in acest proiect vine din eficienta costurilor pe care un numar mare de gradinite il poate aduce in timp. Daca intr-o zi, in cat mai multe gradinite din Cluj se gateste de ex. mazare si acest lucru este previzibil (si este – meniurile ofera timp de 8 saptamani feluri diferite de mancare, dupa care se poate reincepe ciclul si asta fara sa creeze saturatie in randul copiilor, care ajung sa manance acelasi timp de mancare o data la 2 luni), se poate ajunge la o negociere cu producatorii de legume pentru a face livrari la gradinite, si, evident costurile cu materia prima pot scadea fata de pana acum, cand fiecare gradinita in parte cumpara de unde vrea (de cele mai multe ori, la preturi mult peste cele din supermaket, pentru ca, nu-i asa, nu sunt banii lor si merge si cu 30-40% mai scump). Deci daca o sa fie ok ca pret, recomandat de medici si gustos, nu vad de ce parintii nu ar cere meniurile de pe „viatalagradi” in farfuriile copiilor lor.

  39. mariana says:

    Adi iti multumim pentru grija si atentia pe care o indrepti catre micutii nostri (eu am doua fetite de „GRADI”) !!!! BAFTA MULTA si tine-o tot asa. Asteptam cu mare nerabdare site-ul oficial.
    P.S.Cu siguranta voi propune, in toamna, comitetului de parinti si apoi conducerii gradinitei ca meniul sa fie cel adoptat de tine.

  40. Doamne, Doamne, ce talente avem sa deviem de la subiect…..ideea de baza era ca omul acesta se straduie sa faca ceva pentru copiii nostri, sa faca ceva bun, zic….ca si altii fac…..dar numai prostii….si unii se chinuie sa faca analize pe baza unui text….pai nu ar fi mai simplu sa-i uram omului succes, sa-l incurajam si sa-i multumim ca ia atitudine pentru copiiii nostri….felicitari Adi pt proiect, tinem pumnii sa iasa bine si asteptam retetele sa le punem in practica si acasa pentru micutii nostri….in ceea ce priveste comentariile, e bine ca exista…desi cred , personal, ca ar fi bine sa fie constructive, nu prea merita sa ne irosim energia pt negativisme….hai sa fim cu totii sanatosi!

  41. Codruta Diana Petchesi says:

    Spor la lucru! Te-ai gandit si la un retetar si meniu pentru crese? Acolo e un pic mai greu , sunt mai multe restrictii si deci mai putine posibilitati…ca sa nu mai vorbim de incadrarea in buget.

    1. adihadean Author says:

      codruța, m-am gândit la multe, doar să-mi ajungă viața:)

  42. salut,
    este Luni 05.sept.si la aceasta ora saitul http://www.viatalagradi.ro nu este deschis,am fi dorit sa facem si noi noul meniu ,dupa noile retete.oricum asteptam……ppoate pesteo ora…..

    1. adihadean Author says:

      maria, nu-i func’ional pentru că încă e în lucru.

  43. Salut, Felicitari pentru initiativa si pentru implicare in proiect. Am inceput sa gatesc si acasa din retetele de pe site si fetita mea e incantata. Acum sunt folosite si la gradinita la care merge, dar sunt doar doua saptamani. Pe cand sa asteptam urmatoarele meniuri?
    Multumim si mult succes si spor!!!

    1. adihadean Author says:

      mădălina, mă bucur. din păcate, ritmicitatea publicării rețetelor nu e dictată de mine, site-ul viatalagradi.ro apartine primariei cluj napoca, tot ei se ocupa si de updatarea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close