Cum pregătești un piept de pui în patru pași?

859

Dragii mei, am pregătit pentru voi trei articole despre carnea de pui. În primul vă povestesc despre cei patru pași de care trebuie să țineți cont atunci când pregătiți un piept de pui, iar în celelalte două vă vorbesc despre..eh nu vă spun, căci o să vedeți voi, dacă o să mă urmăriți atent. 

Astăzi vă vorbesc despre aromatizare, frigere, verificare și nu în ultimul rând despre metoda de siguranță la care apelez ori de câte ori e nevoie, ca pieptul de pui să iasă exact cum trebuie.

Și încep așa..

1) Aromarea: curăță pieptul de pui, șterge-l cu un șervet. Zdrobește într-un blender câteva frunze de pătrunjel, câteva de busuioc, câteva de rozmarin, împreună cu coaja unei lămâi și zeama acesteia. Poți să pui și un vârf de linguriță de muștar de Dijon, dulce. Obții o pastă viu colorată. Unge bine pieptul de pui și lasă-l la rece, înfoliat, măcar 4 ore (peste noapte e chiar mai bine).

2) Frigerea: lasă puiul să ajungă la temperatura mediului (21-22 grade Celsius). Pune-l apoi pe un grătar, pe foc potolit (dă jarul la o parte, dacă-i grătar cu jar). Rotește-l pe toate părțile, 12-15 minute, poate 18 dacă e mai gros.

3) Verificarea: Ia o țepușă din metal, înfige-o în pieptul de pui, în partea cea mai groasă. Ține-o acolo cinci-șase secunde. Lipește-o apoi de încheietura mâinii, pe interior. Dacă e fierbinte (nu te va frige, stai liniștit), puiul e făcut destul. Dacă-i doar călduță, mai lasă puiul pe grătar (tigaie, de ce nu?) încă patru-cinci minute.

4) Plasa de siguranță: în momentul în care pui pieptul de pui pe grătar, pornește cuptorul și lasă-l să se încingă la 200 de grade Celsius. Dacă ai senzația că puiul tău se rumenește prea tare la exterior (poate ai avut focul prea tare, jarul prea aproape etc) și în mijloc încă-i doar călduț, ia-l de pe grătar și ține-l cinci – șase minute în cuptorul încins.

piept de pui

Sper ca sfaturile din acest prim articol să vă fie de folos de acum înainte. Să fiți sănătoși!

Adrian Hădean.

Ce să pregătiți cu piept de pui? Găsiți idei aici.

Join the Conversation

  1. Pffff..ce bine arata Bravo

  2. Constantin Serban says:

    Buna ziua, Adi,
    nu dau sfaturi la profenionisti. Mi-s un amarat de tehnician care-si iubeste „locomotiva”.
    Pentru inaripate folosesc intotdeauna o Brine, 6% sare, boabe si frunze de tot felul; dau un clocot. Dupa ce s-a racit, torn chestia pe pasare, cat cuprinde, pro kilogram de carne doua ore la frigider. Osmoza isi facea treaba, si in smoker ramane pasaretul zemos inauntru si o crusta pe care ma bat cu cei de fata. Fac de obicei vreo zece kile, si bagata la congelator am toata vara, aproape.

    Cu stima,
    Constantin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close