Am niște prieteni minunați. Și nu spun asta doar pentru că au rezistat eroic tuturor experimentelor culinare la care i-am supus de-a lungul timpului. Ci pentru că îmi sunt alături necondiționat. Chiar și atunci când eu, știindu-i carnivori convinși, îi surprind la cină cu ceva răcoritor și aproape complet vegetal. Cu vinete – legumele vedetă ale sezonului – gătite în 3 feluri: millefeuille, adică straturi fine de vinete si cremă de brânză, salată cu vinete coapte și vinete umplute.
Și iată ce am folosit pentru vinete gătite în 3 feluri.
Ingrediente pentru millefeuille de vinete:
- o vânătă mare
- 150 g de brânză feta
- 150 g de iaurt grecesc
- 2 linguri de ulei de măsline
- un cățel de usturoi, pisat bine
- câteva frunze de menta (sau jumătate de linguriță de mentă uscată)
- sare și piper
Ingrediente pentru salată cu vinete coapte:
- două vinete
- un zucchini (opțional)
- o ceapă roșie mică
- 4 – 5 roșii de diverse sortimente (doar pulpa)
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper
- câțiva fulgi de chilli
- frunze de mentă
- o mână de pătrunjel tocat
Ingrediente pentru vinete umplute:
- două vinete
- o ceapă medie
- miezul de la roșiile folosite la salată
- 150 g de brânză feta
- sare și piper
Acum, eu le-am pregătit pe toate 3 în același timp, pentru ca aveam niște prieteni flămânzi in jurul mesei. Luate separat, ele se prepară cam așa:
Prepararea millefeuille de vinete:
Întâi de toate am pregătit vinetele. Le-am spălat și le-am taiat rondele subțiri. Le-am sărat și le-am pus pe șervete de hârtie, să se deshidrateze puțin.
Apoi am fărâmat brânza feta într-un castron încăpător. Am adăugat iaurtul grecesc, uleiul de măsline și toate condimentele si le-am mixat cu un blender de mână. Apoi am dat crema la rece, până m-am ocupat de rumenirea vinetelor.
Într-o tigaie neaderentă am pus câteva picături de ulei de măsline și am pus rondele de vinete la rumenit. Tigaia nu trebuie să fie foarte încinsă, feliile delicate de vinete trebuie coapte încet pentru a-și menține forma și a rămâne ferme.
Când au fost gata, am montat câte 4-5 rondele de vinete, între care am pus câte o lingură de cremă de brânza și mentă. Felul întâi e gata!
Prepararea salatei cu vinete coapte:
Am tăiat vinetele în cuburi cu latura de 1-2 cm. De data aceasta, pentru că aveam în cămară, am pus și un zucchini, tăiat rondele subțiri. Am presărat sare și le-am lăsat între prosoape de hârtie, la scurs.
După ce și-au lăsat din lichid, le-am întins pe o foaie de copt într-o tavă, am stropit cu ulei de măsline și am adaugat sare, piper și fulgii de chilli. Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, preț de aproximativ 30- 40 de minute.
Am tăiat roșiile în sferturi și le-am scos miezul – pe acesta l-am păstrat pentru vinetele umplute. Apoi le-am tăiat în bucăți potrivite și le-am pus într-un vas, alături de ceapa tăiată julienne.
Am adăugat legumele coapte, verdeața și uleiul de măsline. Am condimentat și gata și felul al doilea!
Prepararea vinetelor umplute:
Am spălat vinetele, le-am tăiat cotorul și le-am împărțit în două, pe lungime. Am folosit o lingură pentru a scobi miezul, pe care mai apoi l-am tocat pentru umplutură.
Am stropit vinetele cu sare și puțin ulei de măsline și le-am dat la cuptor, la funcția grill, vreo 8-10 minute, până s-au rumenit ușor.
Între timp, am tăiat mărunt ceapa, miezul roșiilor folosite la salată și miezul vinetelor, și le-am călit într-o tigaie, cu puțin ulei. După ce s-au gătit, am fărâmat brânza feta peste legume, și am umplut vinetele proaspăt scoase din cuptor.
Le-am mai lăsat la 180 de grade pentru încă 10 -15 minute și atât. Felul al treilea e pregătit pentru cină.
S-aveți poftă! Și prieteni faini alături.
La millefeuille uleiul se pune în crema de brânză doar pentru gust? sau are și alt rol? Și dacă tot sunt aici – cam cât se țin feliile de vânătă cu sare înainte de tigaie? Mulțumesc.