Saramură de pui cu mămăligă – o mâncare cu tradiție

4.9K

Ce poți face cu niște roșii care stau moleșite pe fundul cufărului? Ei bine, cu roșiile astea și un pui de casă de la bunica, am pus de-o saramură, da, o saramură de pui cu mămăligă. O mâncare potrivită pentru un prânz de duminică, urmat de o plimbare lungă în natură. Am pregătit cu mare drag acest preparat care îmi amintește de fiecare dată de copilărie. Mi se pare atât de frumos și gingaș faptul că mâncarea ne leagă atât de strâns de perioada copilăriei. Saramura de pui este un preparat din zona Olteniei. În sudul Olteniei așa îmi amintesc eu că se prepară saramura, am citit diverse modalități de preparare dar rețeta pe care o propun mai jos este una foarte simplă, cu puține ingrediente și foarte ușor de realizat.

Aceasta este și rețeta care a rămas in familia mea. Fără verdeață – când îți spune mama, mătușa si bunica din Oltenia că saramura se face fără verdeață, le asculți și le urmezi sfatul. Dar sincer, nu am simțit nevoia să adaug ceva în plus, mi se pare perfect exact așa cum este, gust intens de roșii coapte și mult mult usturoi. 

Ingrediente pentru saramura de pui:

  • Un pui de casă – eu am folosit pulpele, aripioarele și pieptul
  • 5-6 roșii 
  • căpățână de usturoi
  • 2 l apă
  • Sare după gust
  • Puțin ulei pentru prăjit
  • Pentru servit se folosesc ardei de Dăbuleni/raci oltenești (seamănă cu ardeiul capia, dar sunt mai puțin cărnoși)

Ingrediente pentru mămăligă:

  • 1 l apă
  • 300 g mălai
  • Sare 
ingrediente pentru saramura de pui cu mămăligă

Modul de preparare al rețetei de saramură de pui:

Pentru început, am spălat și am curățat pulpele, aripioarele și pieptul de pui. După care le-am pus la fiert cu puțină sare. Cât timp am așteptat să fiarbă puiul, mi-am pregătit celelalte ingrediente; am spălat roșiile și am curățat usturoiul. După ce puiul s-a fiert, l-am scos din oală și l-am lăsat la scurs câteva minute, între timp am pregătit o tigaie în care am pus uleiul la încins. Când uleiul s-a încins am adăugat puiul fiert și l-am lăsat să se rumenească bine pe ambele părți. 

prăjire pui

Imediat ce am scos puiul, în uleiul rămas de la pulpe am adăugat roșiile. Am pus capacul și am lăsat roșiile la înăbușit, le-am lăsat mai bine de 10 minute, apoi am adăugat usturoiul mărunțit peste ele.

pregătire roșii pentru înăbușit
roșii înăbușite

Le-am decojit și am mai lăsat sosul care s-a format încă 5 minute la foc mic. 

pregătire sos pentru saramura de pui cu mămăligă

În supa care a rămas de la pui, am readăugat puiul rumenit în tigaie și sosul de roșii cu usturoi. 

Mirosul de roșii coapte e oficial cel mai plăcut miros din bucătărie, în ceea ce mă privește, roșii coapte dimineața, la prânz si seara vă rog.

Cum am preparat mămăliga:

Am pus apa la fiert într-un ceaun, am așteptat până când a început să clocotească, am adăugat sarea și am turnat mălaiul în timp ce amestecam vertiginos cu ajutorul unui tel. Am continuat să amestec până când mămăliga s-a îngroșat, am mai așteptat până când a mai dat de câteva ori în clocot și am oprit focul. 

pregătire mămăligă

Când totul a fost gata de servit, am pus în tigaie racii și i-am lăsat să se coacă puțin, mirosul de ardei copt este minunat. După ce s-au copt i-am rupt la capăt și i-am curățat de semințe, cât să se poată bea zeama cu ei. 

saramura de pui cu mămăligă

Saramura se mănâncă cu ardei. Dacă nu aveți raci, se pot folosi și ardei capia copți.

Vă urez pofta bună și spor la gătit!

Ionela

Mai multe rețete cu carne, găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close