Salată de vinete moldovenească

1.2K
Salată de vinete moldovenească

Primele zile ale lui Gustar m-au întȃmpinat în piaţă cu primele roşii şi primii ardei graşi din grădina de la poalele munţilor. Am dat o raită printre tarabele pline şi mi-am umplut coşul cu legumele ce aveau să sfȃrşească într-unul dintre felurile mele de mȃncare preferate în timpul verii. Nimic nu poate egala gustul ardeilor, vinetelor şi roşiilor coapte pe plită (sau pe jar, în cazul celor norocoşi), din salata de vinete moldovenească. O savurăm cu spumă de usturoi şi caş proaspăt, copt, frămȃntat şi aromatizat cu ierburi şi fulgi de ardei iute. Pentru mine, vara e la pachet cu această salată proaspătă de sezon, în care vȃnăta e regina. Ardeii, ceapa şi usturoiul îi ţin trena. Sper că v-am făcut poftă. Si sper că nici vara voastră nu va trece fără să savuraţi cel puţin o dată această explozie incredibilă de culori şi arome proaspete.

Salată de vinete moldovenească
Ingredientele pentru salată de vinete moldovenească (4-5 porții)
  • 3 vinete mari
  • 10 ardei de diferite tipuri (capia, ardei gras)
  • 5 roşii tari
  • 2 cepe medii
  • 1 ardei iute (opţional)
  • cȃteva frunze proaspete de busuioc şi cimbru
  • 3-4 linguri ulei de florea soarelui sau de măsline
  • sare şi piper după gust
Ingredientele pentru spuma de usturoi
  • 3 căpăţȃni mari de usturoi uscat, din recolta nouă (60-70 g)
  • 1/2 linguriţă sare
  • zeama de la 1/2 lămȃie
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 20-30 ml apă, răcită cu 1-2 cuburi de gheaţă

Pe lista ingredientelor am pus și: caş proaspăt, ierburi aromatice uscate (oregano, maghiran, rozmarin), fulgi de chilli, ulei de măsline.

Ingrediente
Prepararea salatei de vinete moldoveneşti

Am încins plitele pe care am pus la copt legumele, în afară de ceapă. Un pic de jar, afară, m-ar fi scutit de multe neplăceri pe canicula asta, însă mirosul fain din bucătăria mea umilă de la bloc le-a făcut neobservate. După ce vinetele s-au copt, le-am pus la scurs, aşa cum procedez şi la salata de vinete clasică. Între timp, am decojit roşiile şi le-am tocat mare, apoi le-am pus într-un castron încăpător, împreună cu zeama lor.

Ardeii fierbinţi i-am aşezat cu tot cu coajă într-un vas mare cu capac, presăraţi cu sare grunjoasă ca să se înmoaie şi să îi pot decoji uşor. După ce i-am decojit şi i-am curăţat de seminţe, i-am tăiat în bucăţi destul de mari şi i-am pus peste roşii, împreună cu sucul lor uleios şi atȃt de gustos. Se practică des scufundarea ardeilor copţi în apă rece pentru a li se înmuia coaja, însă, prin metoda asta, se pierde foarte mult din savoarea acestor bunătăţi.

Vinete coapte și ardei copți
Legume de vară

În sfȃrşit, am tocat mărunt ceapa, am tăiat în bucăţi mari vinetele şi am rupt deasupra frunzele de busuioc şi cimbru. Am amestecat toate legumele împreună cu uleiul şi zemurile lor şi am asezonat salata cu sare şi piper. Am sărit peste etapa condimentării salatei cu usturoi crud sau copt, deoarece am ales să fac o spumă de usturoi acrişoară. De oţet nu a fost nevoie, pentru că zeama lăsată de roşii a echilibrat perfect gustul salatei.

Prepararea spumei de usturoi

Un robot de bucătărie transformă pulpa de usturoi într-o cremă spumoasă în cȃteva minute. Insă şi vechiul ajutor de nădejde, mojarul, face acelaşi lucru, cu un pic de răbdare. Ideea e că usturoiul trebuie pasat foarte bine împreună cu sarea, astfel încȃt să se formeze spuma. Pentru ca această reţetă să iasă perfect, usturoiul „nou”, fraged şi zemos, din recolta nouă, este de neînlocuit.

Preparare spumă de usturoi
Spumă de usturoi

Am apăsat căţeii de usturoi cu lama cuţitului, astfel încȃt să îi curăţ mai uşor. Apoi i-am tăiat în două, în lungime, şi i-am pasat împreună cu sarea timp de cȃteva minute, pȃnă cȃnd a început să se formeze o cremă de un alb deschis. Fără să opresc robotul, am adăugat o linguriţă de zeamă de lămȃie, continuȃnd pasarea. Apoi am turnat, în fir foarte subţire, un sfert din cantitatea de ulei. Apoi, încă o linguriţă de zeamă de lămȃie şi încă un sfert din ulei. Am alternat, apoi, picături de apă foarte rece cu ulei turnat în fir foarte subţire, pȃnă cȃnd am încorporat tot uleiul şi toată apa. Rezultatul a fost foarte spumos şi uşor acrişor. După servirea salatei, spuma de usturoi rămasă  am păstrat-o într-un recipient închis ermetic, în frigider.

Caș copt

Caşul prospăt a fost stropit cu ulei de măsline, aromatizat cu ierburi şi condimentat cu piper şi chilli. Tinut apoi pentru cȃteva secunde într-o tavă încinsă în prealabil şi frecat cu puţină sare cȃt timp a fost cald şi moale, s-a potrivit foarte bine cu salata de vinete moldovenească. Nu am uitat nici de pȃinea de casă prajită, pe care am înmuiat-o cu poftă în salată.

Salată de vinete moldovenească

Poftă bună!

Gabi Enache

Găsiți aici mai multe rețete cu vinete

Join the Conversation

  1. „Am încins plitele pe care am pus la copt legumele, în afară de ceapă”. Încearcă și ceapa coapta în coaja, îți garantez ca e geniala, mai ales pe jar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close