Mușchi de vită la grătar

854

Mușchiul de vită (nu doar mușchiul, și alte „piese de schimb”) poate fi maturat în încăperi cu umiditate controlată și temperatură cuprinsă între 2 și 4 grade Celsius, timp de 1, 2, 4, 10 sau 16 săptămâni, lucru care duce la transformări în structura cărnii crude, transformări ce pot fi numite într-un cuvânt: frăgezire. Frăgezirea poate fi obținută și prin alte metode. Una dintre ele e păstrarea cărnii în vid câteva zile, în suc propriu. Așa se găsește în raioanele de specialitate carnea pentru grătare sau roastbeef. E ceva mai scumpă dar tind să cred că-și merită banii, mai ales după ultima-mi ispravă, când am reușit să fac 20 de porții la fel de fragede, la fel de suculente.

Am tăiat mușchiul în felii groase de doi centimetri. Am pus feliile într-o tavă, le-am stropit cu ulei și le-am amestecat cu o mână de frunze de busuioc. L-am lăsat să stea două ore la temperatura camerei. Berea e în poză doar pentru că era acolo, n-are nicio treabă cu rețeta de față:).

Am îndepărtat frunzele de busuioc de pe carne și am pus-o pe grătarul încins.

Temperatura de frigere e importantă, trebuie să fie destul de mare (220 de grade Celsius) pentru ca bucățile de carne să se „sigileze” repede și în felul acesta să piardă cât mai puțin din sucuri și implicit din frăgezime.

Am ținut carnea cinci minute pe o parte și trei pe cealaltă.

Înainte de a pune carnea pe farfurie am lăsat-o să să odihnească zece minute. Lângă ea am pus un piure făcut din cartofi, morcovi, păstârnac, țelină și usturoi, fierte 20 de minute și coapte zece, cu sare, piper și puțin ulei. Peste carne am pus un sos făcut din fistic zdrobit, unt topit, Marsala și puțin zahăr.

Regret doar că n-am apucat să fac mai multe poze, mâncarea a plecat spre oaspeți.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Excelent, vita in sfarsit!:)

 2. Faza cu sigilatul ca să nu piardă sucurile nu prea e adevărată. Am văzut un experiment făcut de Alton Brown, prin care a demonstrat că sigilarea aduce la masă doar „flavour”, dar nu are nici un efect asupra sucurilor din carne, dimpotrivă.

 3. CristinaO says:

  Buna Adi,am o intrebare importanta,de unde cumperi Marsala?Eu nu am mai gasit de mult in Cluj.Multumesc

  1. Adi Hădean Author says:

   din străinătate. sau de pe net.

 4. Buna Adi,

  De unde cumperi muschiul de vita si la ce pret ?
  Am vazut la Carrefour, cu 73 de lei. L-ai incercat cumva ? Si la Metro am vazut vita argentiniana, vidata… Mi-ar prinde bine, si nu numai mie cred, niste sfaturi in privinta cumpararii carnii de vita pt. fripturi.

  Multumesc !

 5. sub cartofii piure e un sos verde, ce e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close