Recunosc, titlul este puțin „înșelător”, denumirea propice ar fi brioșe cu mirodenii de turtă dulce. Am ales această abordare, deoarece observ folosirea oarecum improprie a cuvântului condimentat. De multe ori, tindem să confundăm condimentul cu iuțeala și, pentru a arăta că nu e cazul, am decis să fac un desert condimentat.
Pentru început, am confiat câteva bucăți de ghimbir amestecând apă, zahăr și felii de ghimbir tăiate subțire într-o cratiță. Am adus lichidul la fierbere, am redus focul la minim și am așteptat o jumătate de oră. După aceasta, am crescut flacăra și am fiert până am obținut un sos un pic mai lichid decât mierea de albine (cam 10 minute).
Până s-a răcit siropul, am făcut brioșele. Într-o râșniță am combinat cacao, scorțișoară, cuișoare, ienibahar, piper negru și cardamom. Am pulverizat până am obținut un praf omogen. Eu am folosit condimentele întregi, dar puteți să le folosiți direct măcinate. Astfel se elimină pasul măcinării în râșniță. Praful de cacao condimentat l-am amestecat cu făină și praf de copt și le-am pus deoparte.
Tot în partea de pregătire, am scos jumătate din feliile de ghimbir din sirop și le-am tăiat în cubulețe mici.
Într-un castron, folosind un mixer am bătut ouăle și zahărul până am obținut o cremă palidă. În aceasta am încorporat alternativ făina cu cacao și laptele. După omogenizare, cu o spatulă am încorporat untul topit și cubulețele de ghimbir confiat.
Folosind compoziția obținută am reușit să umplu 12 forme de brioșă pe care le-am copt până au crescut, iar aluatul își revenea la forma inițială în cazul apăsării cu degetul. Eu am folosit cuptor cu gaz, fără termometru și a durat 25 de minute. În cuptor electric recomand 170 de grade timp de 30 de minute.
După ce am scos tava, am „înjunghiat” brioșele cu o scobitoare și le-am însiropat cu siropul de ghimbir. O parte din feliile de ghimbir confiat le-am folosit pentru a garnisi brioșele, iar cele rămase le-am scurs, le-am tăvălit prin zahăr și le-am lăsat la uscat. Rezistă astfel, fără refrigerare, timp de câteva luni.
Cantități:
Sirop:
100g ghimbir
150g zahăr
300ml apă
Brioșe:
2 ouă
150g zahăr
130g făină
50g cacao
10 cuișoare
10 boabe cardamom
10 boabe ienibahar
1 baton scorțișoară
5 boabe piper
2 lingurițe praf de copt
160ml lapte
160g unt
Text&Foto: Vladimir Marian
Eu folosesc pt turta dulce mix de condimente pt vin fiert pe care le macin in rasnita. Plus ghimbir proaspat ras. Si zahar gen melasa. Cu prima ocazie incerc briosele, cred ca sunt delicioase !
Merge și cu mix-ul pentru vin fiert. În mare, ar trebui să fie majoritatea condimentelor din rețetă :)
In Norvegia am mancat asa ceva. Cred ca toate tarile nordice fac prajituri cu condimente. Incerc si eu cu toate ca numai ideea de piepr si altele in compozitia de briose imi da fiori.
Dacă piperul creează o barieră prea mare se poate exclude :)
Restul condimentelor sunt acolo de cele mai multe ori și în versiunile de turtă dulce pe care le mâncăm.
Am găsit piperul și în turta dulce a lui Păstorel și merge foarte bine