Brioșe de turtă dulce și cacao

522

Recunosc, titlul este puțin „înșelător”, denumirea propice ar fi brioșe cu mirodenii de turtă dulce. Am ales această abordare, deoarece observ folosirea oarecum improprie a cuvântului condimentat. De multe ori, tindem să confundăm condimentul cu iuțeala și, pentru a arăta că nu e cazul, am decis să fac un desert condimentat.Briose condimentate

Pentru început, am confiat câteva bucăți de ghimbir amestecând apă, zahăr și felii de ghimbir tăiate subțire într-o cratiță. Am adus lichidul la fierbere, am redus focul la minim și am așteptat o jumătate de oră. După aceasta, am crescut flacăra și am fiert până am obținut un sos un pic mai lichid decât mierea de albine (cam 10 minute).
Briose condimentate

Până s-a răcit siropul, am făcut brioșele. Într-o râșniță am combinat cacao, scorțișoară, cuișoare, ienibahar, piper negru și cardamom. Am pulverizat până am obținut un praf omogen. Eu am folosit condimentele întregi, dar puteți să le folosiți direct măcinate. Astfel se elimină pasul măcinării în râșniță. Praful de cacao condimentat l-am amestecat cu făină și praf de copt și le-am pus deoparte.

Briose condimentate

Tot în partea de pregătire, am scos jumătate din feliile de ghimbir din sirop și le-am tăiat în cubulețe mici.

Briose condimentate

Într-un castron, folosind un mixer am bătut ouăle și zahărul până am obținut o cremă palidă. În aceasta am încorporat alternativ făina cu cacao și laptele. După omogenizare, cu o spatulă am încorporat untul topit și cubulețele de ghimbir confiat.

Folosind compoziția obținută am reușit să umplu 12 forme de brioșă pe care le-am copt până au crescut, iar aluatul își revenea la forma inițială în cazul apăsării cu degetul. Eu am folosit cuptor cu gaz, fără termometru și a durat 25 de minute. În cuptor electric recomand 170 de grade timp de 30 de minute.

Briose condimentate

După ce am scos tava, am „înjunghiat” brioșele cu o scobitoare și le-am însiropat cu siropul de ghimbir. O parte din feliile de ghimbir confiat le-am folosit pentru a garnisi brioșele, iar cele rămase le-am scurs, le-am tăvălit prin zahăr și le-am lăsat la uscat. Rezistă astfel, fără refrigerare, timp de câteva luni.

 Briose condimentate

Cantități:

Sirop:

100g ghimbir

150g zahăr

300ml apă

Brioșe:

2 ouă

150g zahăr

130g făină

50g cacao

10 cuișoare

10 boabe cardamom

10 boabe ienibahar

1 baton scorțișoară

5 boabe piper

2 lingurițe praf de copt

160ml lapte

160g unt

Briose condimentate

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Eu folosesc pt turta dulce mix de condimente pt vin fiert pe care le macin in rasnita. Plus ghimbir proaspat ras. Si zahar gen melasa. Cu prima ocazie incerc briosele, cred ca sunt delicioase !

    1. Merge și cu mix-ul pentru vin fiert. În mare, ar trebui să fie majoritatea condimentelor din rețetă :)

  2. In Norvegia am mancat asa ceva. Cred ca toate tarile nordice fac prajituri cu condimente. Incerc si eu cu toate ca numai ideea de piepr si altele in compozitia de briose imi da fiori.

    1. Dacă piperul creează o barieră prea mare se poate exclude :)
      Restul condimentelor sunt acolo de cele mai multe ori și în versiunile de turtă dulce pe care le mâncăm.

  3. Am găsit piperul și în turta dulce a lui Păstorel și merge foarte bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close