(PUB)
Gulyasul (se citește “guiaș”, uni-i spun “gulaș”) e o mâncare păstorească veche și foarte populară în Ardeal, fiind adusă aici cel mai probabil de unguri, care o gătesc în puține feluri (mă refer la tehnică), dar după mii de rețete. Dacă ne referim la ingredientele pe care-i musai să le găsim într-un gulyas cumsecade, putem număra boiaua, chimenul, boiaua și chimenul. Nu m-am bâlbâit, doar subliniam importanța lor. În rest, putem afla orice, de la ciuperci la berbec sau vițel, de la fasole la cartofi sau paste de casă. Gulyasul e prin definițe și construcție o mâncare care se gătește încet, și din acest motiv se potrivește perfect cu slow-cookerul Crock-pot, care o poate găti în 4-5 sau 10 ore, în funcție de treapta pe care-i setat (avantajul principal al gătirii mai îndelungate e acela că gustul se intensifică și mai mult, ca să nu mai spun că te așteaptă fierbinte când ajungi acasă după serviciu, la fix pentru tușa finală).
Carnea de pe și dintre coaste e una cu potențial maxim de frăgezire, dar pentru a o aduce acolo e nevoie de gătire îndelungată, la temperatură joasă. Pentru rețeta de azi am ales un interval de 5 ore pe treapta de temperatură ridicată a slow-cooker-ului meu (a se nota că și treapta de sus e tot jos).
Pentru patru porții generoase am folosit ca un kilogram și jumătate de piept de vițel cu os pe care l-am rumenit bine într-o tigaie înainte de a-l pune în crock-pot. Motivul pentru care am făcut asta e acela că o carne rumenită e mult mai gustoasă (mai toată lumea vă spune că-i destul să le arunci pe toate-n Crock-pot și viața se desfășoară singură către un rezultat spectaculos, eu îndrăznesc să spun că se desfășoară către un rezultat bun, pentru „spectaculos” sau „extraordinar” trebuie să faci și tu un minim de efort).
În aceeași tigaie am rumenit apoi rondelele obținute din trei morcovi de dimensiune medie și doi ardei, unul kapia, unul iute. Am pus toate astea peste carnea pe care am condimentat-o cu sare de mare și piper. Nimeni nu se supără dacă găsește-n farfurie niște morcovi prea gătiți, atâta vreme cât au gust bun.
Într-o tigaie ceva mai adâncă am pus la înmuiat trei cepe medii tocate mărunt. Puțin ulei, foc mic și cât mai puțină mișcare – de aici rezultă o ceapă dulce, moale, ușor colorată (puteți merge cu colorarea până la brun, dacă nu grăbiți procesul de caramelizare crescând temperatura).
Dacă alegeți să faceți rețeta asta, când e moale ceapa adăugați două linguri de boia (eu prefer boiaua afumată). Amestecați bine și puneți peste ceapă o lingură de pastă de roșii și una de pastă de ardei (le găsiți pe ambele în orice supermarket) diluate în trei-patru linguri de apă caldă.
Turnați apoi sosul acesta fierbinte peste carne și puneți capacul peste oala slow-cooker-ului. Mai adăugați o cană de supă de carne (fie, apă) și lăsați să stea așa cinci ore.
Dacă sunteți în zonă, colectați de 3-4 ori grăsimea care se ridică la suprafață cu o lingură. Dacă nu sunteți în zonă, colectați-o când ajungeți, ea va fi la suprafață oricum. Nu spun că-i greșit să o mâncați, doar că e foarte greu de dus și-i mai bine fără.
Chimenul se pune spre final (cu 10-15 minute înainte de a încheia procesul de fierbere). Dacă nu tolerați semințele mici, puneți două lingurițe de chimen într-un tifon, să le puteți scoate ușor din oală la final.
Și apropo de final, acesta-i chiar spectaculos.
Carnea are gust senzațional datorită rumenirii și datorită folosirii cu măsură a condimentelor (n-ai nevoie de prea multe dacă o stimulezi să elibereze maximum de gust, așa cum se întâmplă în cazul gătirii lente), se dezlipește de pe os de parcă n-ar fi fost vreodată acolo și e atât de fragedă încât poți să o tai cu lingurița. Să fii sănătos!
PS: dacă intri pe site-ul Crock-pot România și folosești voucerul cu codul de identificare SLPCAD15RE până la 1 Seprembrie, poți cumpăra orice model de Crock-pot cu o reducere de 10%.
Buna maestre,
Doar o singura reteta propusa de tine am gatit pentru copiii si sotul meu si vreau sa iti spun ca a fost un adevarat festin,exact la fel am patit si noi ca in povestea ,,Sarea in bucate,, cand mesenii isi lingeau degetele de bunatatea bucatelor; acum ca probabil te intrebi ce reteta , cred eu, este vorba de o reteta de hamburgeri ,aceea cu sosul de barbeque si pesmet…absolut divin.
Dar sa revin la comentariul meu legat de gulyas,de fapt o propunere ca sincer nu prea ma atrag acele paste din castron si anume: in sosul de carne ,inainte de servit, se pot pune in el deasupra cartofi prajiti dar taiati pai ,foarte foarte subtiri,crocanti si frumos rumeniti…si tot in sos cu o jumatate de ora sa fie gata se poate adauga linte galbena ….este o nebunie ,un deliciu culinar cu influente persane cei drept…
Merita incercat!
am gatit ghidandu-ma dupa reteta. mici ajustari inerente – in loc de 3 cepe am folosit 2 si clar intrau 3 lejer dar mi s-a parut mie ca e multa ceapa, am pus si un cartof taiat cubulete, carnea a fost cubulete de vita pentru gulas din lidl, tot de acolo am luat si pasta de rosii pentru gulas dulce si supa a fost una clara de legume cu os facuta intamplator cu cateva zile inainte. 5 ore pe treapta mica la slow cooker.
a fost gata pe seara si m-am trezit undeva pe la 2 noaptea de pofta si am mai mancat o portie..foarte foarte bun gulasul…