Tartar tomnatic

577

(P)

Am început deja să mă uit prin piață după ultimele legume de la tarabe, pentru a începe să îmi fac provizii pentru iarnă. Ca oricine, cumpăr o cantitate mai mare și le pun la congelator. Legumele mele preferate pentru iarnă sunt chiar cele folosite pentru zacuscă: vinete, ardei, deși nu fac zacuscă.

Dacă tot m-am aprovizionat, nu m-am putut abține să și gătesc ceva rapid.

Am luat o vânătă micuță, un dovlecel, un ardei gras roșu și le-am pus la copt, pe grill.

tartar

Cât s-au copt legumele am început să fac un sos îndrăzneț, pentru care am folosit o ceapă, câțiva creveți, unt gras și câte puțin din sosurile nesănătoase din frigider.

Întâi am călit ceapa în 50 de grame de unt pentru 2-3 minute, am adăugat creveții, sare, piper și am mai gătit pentru câteva minute. Am adăugat 50 de mililitri de coniac și am mai lăsat pe foc 2 minute.

tartar

Am transferat amestecul în blender-ul Oster și am pulsat pentru câteva secunde, la viteză mică. Grație sistemului reversibil de lame, care trage ingredientele în zona inferioară a vasului, reușind să le toace și să le amestece rapid și eficient, am obținut un sos cu o textură foarte cremoasă. Inițial nu am vrut să folosesc și creveții în blender, dar Oster s-a descurcat de minune.

tartar

Am mai adăugat o lingură de ketchup, una de muștar, puțin suc de lămâie și o lingură de smântână.

tartar

După ce s-au copt legumele, le-am tocat mărunt și le-am amestecat cu câte o linguriță de sos.

tartar

Apoi am montat tartarul și am mai pus sos extra, bineînțeles.

tartar

Revenind la treaba pentru care am mers la piață, am copt și restul de legume. Pentru a le păstra mai mult timp, am folosit FoodSaver și am vidat în pungi individuale fix câte o porție.

Îmi place că poți păstra alimentele proaspete mult mai eficient și mai mult timp decât în cazul metodelor de depozitare obișnuite, este o variantă practică și mă ajută să reduc risipa, nu-mi place deloc să arunc mâncare și fac tot ce pot să evit asta), plus economisesc din bugetul săptămânal pentru produse.

De acum, de fiecare dată când mi se face poftă de zacuscă, legume coapte, orice, pot decongela doar cât este necesar.

tartar

Totuși, nu am congelat tot, așa că am folosit recipientul special cu care vine FoodSaver și am vidat o parte și am pus-o la frigider, să rămână proaspete mai mult timp.

tartar

Am pus legumele în recipient, am pus capacul, am conectat tubul la FoodSaver și în câteva secunde am scos aerul din vasul cu legume.tartar Procesul de vidare prelungeşte perioada de prospețime, aromele și proprietățile nutritive ale alimentelor depozitate. Pot fi păstrate în frigider zile bune, fără ca legumele să își piardă savoarea. 

tartar

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

Join the Conversation

  1. un (P) in fata articolului ar fi fost de bun simt!

  2. Kun Emese Ildiko says:

    E reteta sau publicitate? Oricum sosul e in aer, pentru ca ramane un mister cate si ce fel de sosuri nesanatoase au fost amestecate. Important este blenderul (aveti grija acesta nu este comestibil) si ca noi sa intram pe pagina pentru trafic care produce bani.
    Din pacate acest site devine din ce in ce mai slab, inca vreo doua reclame pe care trebuie sa inghit pe nemestecate si ma voi dezabona. Internetul este plin de retete pentru toate gusturile, asa ca am de unde alege.

    1. Ketchup si mustar. :)

  3. Acel FoodSaver pare fi un electrocasnic foarte util pentru mentinerea prospetimii in bucatarie. Si nu e foarte scump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close