Plătica e un pește vitregit de trend, e lăsat la o parte, e aruncat din coșul cu bunătăți� al restaurantelor, chiar și din al celor cu specific pescăresc. De ce? Pentru că are oase și stimatul client nu știe să mănânce fără să se omoare cu un os în gâtlej. În realitate, problema nu-i la client ci la bucătar. Dacă bucătarul știe ce trebuie să faci cu o plătică, poate obține de la ea ce-i mai bun, poate să o pună în valoare și să-i dea strălucire, savoare. Ei, dar bucătarii ori nu știu, ori nu vor să știe ceea ce știu oamenii simpli, de pe malul Dunării, clisurenii care mănâncă plătica de sute de ani și se bucură de dulceața ei. Eu am avut privilegiul de a învăța de la un maestru în pregătirea peștelui, un om care nu-i bucătar de profesie dar are avantajul oferit de pasiunea pentru mâncare în general și pentru pește în mod deosebit. Știți că am fost la Moldova Nouă, v-am spus că Eugen Băleanu ne-a fost și ghid și bucătar� (am mâncat la el o tocăniță de mistreț care s-a jucat atât de bine cu ciorba de pește mâncată mai devreme încât salivez doar gândindu-mă la asta).� De la el am rețeta pe care v-o arăt azi, plătică la disc, pregătită de însuși omul.
Plătica se crestează până la șira spinării (jumătate de centimetru distanța între tăieturi) și se condimentează cu sare și piper (puteți să-i puneți și alte mirodenii, după fantezie și gust). Se lasă să stea așa cam o jumătate de ceas, poate mai bine.
Când discul sfârâie sub greutatea uleiului încins, plătica se trage prin făină…
…apoi se azvârle în ulei.
Ca să știți la ce-i bun chinul crestării peștelui: tăieturile lasă uleiul încins să pătrundă iute la oscioarele cele mici și subțiri pe care le înmoaie ori le topește de-a dreptul făcându-le astfel inofensive. Gata, primejdia a trecut, oricine poate să se bucure acum de minunea asta lăsată de Dumnezeu la îndemâna omului.
Sigur, până la masă mai e un pas: plătica se întoarce și pe partea cealaltă….
…apoi se scoate pe un șervețel, să se scurgă grăsimea de pe ea.
Mămăliga e tovarăș potrivit pentru plătică. Altul mai bun nu se află.
Ca să alunece mei bine, plătica se scaldă în saramură, făcută simplu și aceasta, din apă, oțet de mere, sare, pătrunjel, piper și ardei iute.
Aveți de ce să mă pizmuiți, pe cuvânt.
Iar când o fi mai rău, așa să ne fie.
Da, am facut platica-si alti pesti cu oase multe si marunte- in felul acesta; un deliciu; atat ca i-am tavalit prin malai-ies mai crocanti-si chiar ca oasele le poti manca; iar la saramura am pus si cateva rosii coapte pe jar, curatate si tocate; asa m-a invatat un pescar de la malul marii; e bun tare!…
sys, știam eu că am uitat ceva la saramură…:-)), roșiile erau:-)
Si un ardei gras copt
Pentru ca am si eu acasa un pescar, m-a invatat sa crestez astfel orice fel de peste care il prajesc, dat prin faina cu boia si apoi in uleiul incins.Mai ales cei mici devin foarte crocanti si se pot manca fara a mai te chinui cu oasele…
Minunata reteta Adi ! Mai asteptam si alte bunatati de la tine !!!
Vaiiii …mare sef…
Asta este o lovitura sub centura…platica la disc cu mamaliga si mujdei….
Gata…am zis…
Ma apuc de o portie ….
:)
sidy, mă străduiesc:-)
jenika, poftă mare:-)
iii, mai bine nu schimbam com.-ul cu ro.-ul!!!! su-far!!!!!!!!
lumi, asa-ti trebuie :-)
eu is prietena cu toti pestii …adica oasele,cit de mici si ascunse or fi,nu sunt un impediment in a-i savura!:))platica ta sfiriinda e de milioane!
Va salut din Danemarca fratilor,tara unde platica e la ea acasa.Ma saturasem de aruncat pestii astia pana sa gasesc reteta asta,e super buna.Incercati cu incredere e super gustoasa.Fir intins pescarilor si pofta buna ………..va pup
Sam, salutăm și noi Danemarca și ep tine. Să fii sănătos.
platica este un peste care combate cancerul…este demonstrat stiintific
Vin si eu cu mii de multumiri.Chiar azi cumparasem din piata platica proaspata (mi-a placut cum arata) dar nu stiam cum sa o prepar..Multumesc de idee!
Sunt pescar si stiu sa pregatesc aproape orice peste de Dunare! Aceasta chiar este cea mai buna si simpla reteta pt platica. Aceeasi reteta se aplica si la caras. O mica precizare : dupa ce il condimentati si il lasati o jum de ora puteti adauga si putin otet (50-100 ml). Macereaza oasele! Pofta buna !
P.S. : Il cunosc si dl Baleanu si il salut cu aceasta ocazie !! :)
Adi, reteta simpla, usor de facut si doamneee gustoasaaa tare. Multam
bravo tatutu. iese belea chiar si pe balta.sa-ti de-a dumnezeu sanatate.sa postezi cat m-ai multe retete cu peste ca as manca peste bine pregatit pana mi-ar iesi solzi pe spate.multa sanatate
Eu nu sunt „prietena” cu pestii.
Dar am facut aceasta reteta si este grozav de gustoasa.
Si am „executat-o” in tigaie, nu pe disc la iarba verde.
Cred ca nu am mancat peste mai gustos decat a iesit platica preparata asa.
Saramura fara usturoi?!….NU EXISTA….!!!!!