Nu cred că există persoane cărora să nu le placă mirosul de aluat proaspăt scos din cuptor. Casa devine dintr-o dată mai primitoare, dându-ți sentimentul că acasă e locul perfect în care vrei să fii în acel moment. Nu pregătesc des aluaturi dospite, însă din când în când îmi este dor de acel miros. Dar dacă e vreme de odihnă și vrei să pleci puțin să te relaxezi ce faci? Iei mirosul cu tine la pachet, pentru că astăzi vreau să iți prezint o idee de gustare: covrigi pufoși umpluți cu mozzarella sau ce alt tip de brânză preferi.
Ingrediente pentru covrigi:
- 300 ml apa călduță
- 25 gr drojdie proaspătă
- 30 gr zahăr
- 6 gr sare
- 800 gr făină
- 100 gr unt
- 1 l apă
- 10 gr bicarbonat de sodiu
- 200 gr mozzarella
- 1 cățel de usturoi
- 50 gr unt topit
- Oregano / cimbru / rozmarin
Mod de preparare:
Într-un bol am amestecat apa cu drojdia și zahărul, apoi am luat o mână de faină și am presărat-o peste amestec, am pus deasupra un prosop curat și am așteptat 10 minute, timp în care drojdia s-a activat.
Apoi am adăugat făina, sarea și cele 100 gr de unt, pe care l-am topit înainte. Am frământat vreo 15 minute până am obținut un aluat legat. L-am format într-o bilă și l-am lăsat la dospit, într-un loc ferit de curent, acoperit cu un prosop. Cam o oră a durat toată treaba asta, trebuie să-și dubleze volumul.
După o oră, aluatul arăta cam așa.
Modelare covrigi:
Înainte de a mă apuca de format covrigii, am pus apa la fiert, împreună cu bicarbonatul de sodiu și am încins cuptorul la 200 de grade. Apoi am luat o tava și am tapetat-o cu hârtie de copt. Tot acum mi-am pregătit și mozzarella (am luat-o direct răzălită).
Am trântit aluatul pe suprafața de lucru si l-am împărțit in 8 bucăți, apoi am luat fiecare bucată si am întins-o pe orizontală apoi am pus mozarella pe mijloc.
După ce am rulat aluatul, l-am aranjat în formă de U, am luat capetele și le-am răsucit, apoi le-am lipit de partea de jos a aluatului. Am pus câte un covrig în apa cu bicarbonat și l-am lăsat la fiert cam 1 minut.
După ce i-am fiert, i-am pensulat cu unt topit si usturoi pisat, am presărat puțină sare și oregano și i-am aranjat frumos în tava de copt, lăsând loc între ei, pentru că vor crește în volum.
I-am lăsat la cuptor aproximativ 20 de minute, la 200 de grade, până au prins puțină culoare.
Au ieșit niște covrigi grăsani bine, pufoși, aromați, cu gust de brânză. Evident că am balotat vreo două bucăți, calzi fiind. Vai cât de bine miroase în casa. Însă cel mai mult mă bucur că îi vom avea drept gustare pe drum spre munte. Dacă tot am plecat de acasă, măcar aroma s-o luăm cu noi!
Multă poftă!
Oare chiar ajung 2 g de drojdie proaspata la 800 g de faina???? Cu siguranta este o greseala…
Buna ziua! Multumesc de atentionare. Este vorba de 25 de grame de drojdie. Corectam acum.
N-am înțeles cum se procedează cu apa? În rețetă sunt 300 ml apă călduță și încă 1l. Care cum se folosește?
Cei 300 ml de apa calduta se folosesc la aluat (procedeul e in descriere), iar in acel litru de apa separat, se fierb covrigii (aveti procedeul in descriere). Spor la treaba!
Din 800 gr faina ies 8 covrigi?