Z, de la zacuscă

3.3K

A cam început sezonul „pusului pe iarnă”. Conserve de toate felurile, în general din legume. Multe legume. Sunt ceva mai ieftine acum și e știm cu toții că-i momentul să facem provizii. Borcane, borcănașe, sticle, pungi simple sau cu fermoar pentru congelator. Cam asta găsești în supermarket sau la piață zilele astea. Dacă pentru recipiente e ok supermarketul, pentru legume e mai câștigător să mergi la piață. De exemplu, cu 60 de lei am cumpărat 17 kilograme de vinete și 1o kilograme de ardei kapia. Acum sunt în congelator, stivuite frumos, după ce au fost coapte și curățate. Zacusca pe care am făcut-o zilele trecute a costat chiar mai puțin, cu toate că am pus în ea vinete, gogoșari, ardei kapia, ceapă și bulion. Era să uit:  această rețetă de zacuscă și alte două, încă mai grozave, fac parte din „repertoriul” meu din week-end-ul care urmează. Voi fi la Valea Doftanei împreună cu Unisol, la Festivalul Cașcavelei. Propun să ne vedem acolo, dacă aveți drum:).

Înainte de a vă da rețeta, e musai să vă spun că, așa cum promiteam la începutul verii, merg mai departe cu misiunea pe care mi-am asumat-o împreună cu Unisol, adică remodelarea bucătăriei tradiționale românești pentru a o face mai digerabilă, mai sănătoasă dar la feld e gustoasă. Avem pentru voi o mulțime de surprize pentru sezonul toamnă-iarnă (să nu credeți că am stat degeaba toată vara) și, ca să o luăm binișor cu începutul, ne ocupăm mai întâi de partea conservelor. Așadar, zacusca. Am luat rețeta de la domnul doctor :) (care nu-i nouă, e chiar străveche) și m-am jucat puțin cu ea. Pentru 16 borcane de 370 de grame plus câteva linguri de uns rapid pe pâine, am folosit 5 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei kapia, 3 kilograme de gogoșari, un kilogram de ceapă, jumătate de litru de ulei, patru foi de dafin, o linguriță de sare, 20 de boabe de piper și o jumătate de linguriță de zahăr. toate astea s-au scăldat în trei litri de bulion, adică suc de roșii cu pulpă (să fim înțeleși).

Am copt vinetele, ardeii și gogoșarii pe grătar. Asta înseamnă că-i un pic de lucru dar merită, poți în felul ăsta să scapi de pieile de ardei și de gogoșar, care nu-s între prietenii aparatului digestiv. De asemenea, poți să scapi de semințele lor, chiar și de semințele vinetelor, dacă se întâmplă ca acestea să fie foarte multe (nu poți să scapi de toate, dar cu cât îndepărtezi mai multe, cu atât mai bine).

Am curățat ceapa și am tăiat-o în cuburi mari pe care le-am pus pe foc mic, împreună cu uleiul (am preferat să reduc mult cantitatea de ulei, dacă-i ceva ce nu-mi place, apoi de bună seamă nu-mi place o zacuscă uleioasă). Am făcut focul atât de mic încât i-a luat aproape o oră cepei să se înmoaie corespunzător. Între timp, vinetele, ardeii și gogoșarii se scurgeau încet și se răceau suficient de mult pentru a fi tocate. Nu am tocat nimic cu mașina, le-am tocat pe toate cu cuțitul. E adevărat, vinetele se transformă într-o pastă destul de fină dar ardeii și gogoșarii sunt identificabili în poveste, la fel și ceapa. Buun. După ce s-a înmuiat ceapa, am pus peste ea ardeii și gogoșarii și ardeii iar după o jumătate de ceas, tot pe foc mic, am pus vinetele și mirodeniile.

După ce s-a omogenizat conținutul ceaunului, am turnat bulionul și am lăsat să fiarbă.

Când am socotit că a scăzut destul de mult, am pus sarea și zahărul, am amestecat și am extras foile de dafin, care pot să dea gust amar mâncărurilor dacă-s ținute prea mult.

Între timp am sterilizat borcanele. Lucrul acesta poate fi făcut în mai multe feluri. O metodă e să le stivuiești în cuptor și să dai focul mic, să le ții acolo zece-15 minute, până să înfierbântă. Le lași apoi să se răcească puțin și le umpli cu zacusca pe care ai luat-o de ceva vreme de pe foc, să nu fie chiar fierbinte.

Eu n-am folosit niciun fel de conservant pentru zacusca aceasta. E un pariu, dacă vreți. Cândva nu punea nimeni aspirină, salicil sau mai știu eu ce pentru a păstra zacusca. Am acoperit borcanele și le-am învelit de jur împrejur cu niște perne (puteți să puneți prosoape sau pături). Le-am lăsat să se răcească încet, aproape 48 de ore (procesul acesta e un fel de pasteurizare uscată care are rolul de a distruge microorganismele de sub capac și de a sigila borcanele).

După două zile, am pus borcanele cu fundul într-o cratiță cu apă și le-am lăsat pe foc mic aproape o oră, pentru a doua pasteurizare. Ca să fiu sigur. În ceea ce privește zacusca scăpată de la îmborcănare, ai bine, a fost grozav de bună.

Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Of, tare-i mult de lucru la ea!
    Bunica-mea n-a pus niciodata conservanti la nimic si facea – inca mai face – destule conserve. Ailalta bunica a facut ultimele conserve undeva prin 1997, tot fara aspirine, cu sterilizare la foc, pe pirostrii. Anul trecut, am dat de o sticla de bulion la ea in pivnita – perfect utilizabila, buna, fara nici un miros…

  2. Am facut si eu o portie cu aproximativ reteta asta, dar mai fac una in care o sa pun si morcovi, mere, fasole uscata, bine fiarta si nu mai pun vinete

    Am facut anul trecut si a avut mare succes

    1. doru faur says:

      suna tare bine!zacusca de fasole in care se pun si mere.descrii putin?

  3. Mishu Cunesteanu says:

    Draga Adi,

    Felicitari pentru blog si activitatea pe FB, imi creste inima sa vad asa ceva in peisajul web al scrisului romanesc :)! Rugaminte pentru tine si web-master: un buton pentru versiunea printata, ca sa o am la indemana in format hard-copy in bucatarie, sa nu-mi pun laptop-ul in pericol :). Multam fain!

  4. Cristina Topoloiu says:

    Multumim, intotdeauna detaliile fac diferenta ! ;)

  5. Zacusca la ceaun pe gratar…grozava treaba:-)
    Imi place cum ti-a iesit,superba!
    La Campionatul de la Cluj vei fi prezent?
    Seara faina!

  6. Incearca pe viitor sa coci si ceapa.Dulceata ei e minunata in zacusca.
    Iti sunt recunoscatoare pentru minunatele retete.

    1. Am facut si eu anul acesta cu ceapa coapta si este excelenta.

  7. Adi as dori daca se poate o reteta de zacusca cu fasole!!
    Aceasta arata grozav, dar eu am in gradina fasole numa buna de zacusca! Merci anticipat!

  8. Cramba Elena says:

    Adi eu fac reteta de zacusca ca si tine doar ca am cateva ingrediente speciale, e o reteta veche de la bunica, eu calesc separat 1 kg de morcov pisat in care pun 2- 3 lg de miere bune si astea le adaug la final astfel incat sa nu procesez termic deloc mierea. E o minunatie de zacusca. Si morcovul ii ia din aciditate.

  9. azi fac si eu zacusca dupa reteta ta si am o intrebare…o lingurita de sare pt cantitatea asta?
    eu voi injumatati cantitatile(aprox)si ma gandeam sa pun sare dupa gust…o fi bine?
    multumesc:)

    1. Adi Hădean Author says:

      după gust e cel mai bine:)

  10. cristina maris says:

    Super .as vrea sa stiu cantitatea din reteta de vinete, ardei si gogosari este dupa ce s-au copt sau inainte crude ? Multumesc.vreau sa o fac anul acesta.o zi buna !

  11. miron adina says:

    Am facut zacusca dupa reteta asta… este excelenta. Multumesc!

  12. Rogu-te, ne spui și cât timp ai lăsat zacusca la fiert(sa scada)?
    Danke!

  13. Buna ziua!
    „După două zile, am pus borcanele cu fundul într-o cratiță cu apă și le-am lăsat pe foc mic aproape o oră, pentru a doua pasteurizare”
    Eu am sarit etapa asta, si acuma mi se pare ca zacusca mea incepe sa se acreasca. O mai pot face sau nu are rost, la 3 saptamani dupa ce am facut zacusca?
    Multumesc!

  14. Laura Paul Dume says:

    Exact asa am si eu reteta de la bunica si mama mea! Iese o minune de zacusca si nu a-s scimba-o pentru nimic in lume! :)

  15. Toamna nu-i toamna fara zacusca. Adevarul e ca legumele coapte pe gratar dau un cu totul alt gust.
    Eu pun rosii in loc de bulion si nu-mi pare ca iese rau. Am facut si cu fasole, si cu morcovi, si cu ciuperci. Anul asta am facut cu mazare si a iesit buna tare. Am sterilizat-o totusi, ca fasole si mazarea iti fac mereu suprize.

  16. Salut
    Legat de cel de-a doua fierbere… este ok daca o facem la 3-4 saptamani dupa ce am pus zacusca in borcan?
    Multumesc

  17. Reiau – obsesiv – o intrebare pusa de cristina maris in 2014… cantitatile de legume sunt inainte sau dupa coacere? Multumesc.

    1. Sunt 13 kg…Evident ca aceste cantitati sunt „inainte” de coacere, din moment ce cantirarea de zacusca a fost de app 6kg (16 borcane de 370 gr)

  18. Cate kg trebuie sa aiba tuciul pentru prepararea acestei retete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close