Bună, oameni dragi.
Fac ce fac și mă întorc tot spre rețetele preferate din copilăria mea.
Tema acestei săptămâni fiind “Tradițional cu gust”, nici nu aveam cum altfel. ☺️
Așadar, astăzi vă prezint o rețetă de pe meleagurile Moldovei mele dragi: borș moldovenesc de găină cu tăiței de casă.
Iată ingredientele necesare pentru pregătirea acestui borș moldovenesc de găină:
- spate de găină (cu tot cu aripi și pulpe)
- țelină
- păstârnac
- morcovi
- ceapă galbenă și ceapă roșie
- ardei grași (de culori diferite)
- suc de roșii
- 1 liru de borș
- pătrunjel proaspăt
- leuştean proaspăt
- sare și piper
Fiind vorba despre o rețetă de felul întâi, cantitățile legumelor pot să difere în funcție de câtă ciorbă doriți să pregătiți sau în funcție de propriile preferințe.
Mod de pregătire borș moldovenesc de găină
Am spălat carnea foarte bine, după care am porționat-o și am pus-o la fiert în apă cu sare.
Între timp am tăiat legumele și am pregătit zarzavatul pentru borș.
Revenind la apa în care se fierbea carnea, când s-a format spumă deasupra, am înlăturat-o cu ajutorul unei spumiere.
Cu toate că am făcut acest lucru, după ce carnea a fost pe jumătate fiartă, am strecurat toată supa.
Am pus-o înapoi împreună cu bucățile de carne în oala pe care am spălat-o în prealabil.
Eu așa procedez la pregătirea tuturor rețelelor de felul întâi care conțin și carne.
După ce apa a început din nou să dea în clocot am adăugat zarzavatul și sucul de roșii.
Am acoperit oala cu un capac și am lăsat totul să fiarbă.
Pregătirea tăițeilor de casă
Ingrediente:
- 2 ouă
- 200 gr de făină albă
- un praf de sare
Am format un aluat pe care l-am frământat la mână și pe care l-am acoperit apoi cu o folie alimentară, lăsându-l la odihnit pentru 30 de minute.
După aceea am luat o bucată de aluat pe care am întins-o foarte bine cu ajutorul unui sucitor.
Astfel am obținut o foaie subțire.
Am presărat făină pe ambele părți ale acesteia, după care am rulat-o și am început să o tai în fâșii.
Tăițeii nu au ieșit foarte subțiri, însă mie îmi plac foarte mult aşa.
Peste ei am presărat din nou o ploaie de făină și i-am lăsat puțin la soare.
Îi puteți folosi în aceeași zi sau îi puteți lăsa la uscat şi astfel să îi aveți pentru rețete ulterioare.
Acum să ne întoarcem la oala cu bunătăți.
Spre final am adăugat și borșul pe care l-am lăsat să dea în clocot.
Am condimentat cu încă puțină sare și cu piper proaspăt măcinat, apoi am pus și tăițeii de casă, iar după ce s-au fiert am închis focul și am asezonat borșul cu pătrunjel și leuștean.
Menționez faptul că eu nu dau înainte borșul în clocot, îl pun așa cum este. De asemenea nici nu fierb tăițeii separat, îi pun direct în oala cu borș.
Fiecare procedează cum dorește.
Servire borș moldovenesc de găină cu tăiței de casă
L-am servit cald, cu pâine proaspătă și ardei iute.
Îl puteți servi și cu mămăligă rece, este o combinație de gusturi delicioasă.
Sper tare mult să încercați și voi această rețetă specifică zonei Moldova.
Mie îmi place extraordinar de mult și de fiecare dată când pregătesc acest borș mă gândesc inevitabil la copilărie.
Indiferent din ce zonă a țării am fi, toți avem mâncăruri la care ne gândim cu melancolie fiindcă ne aduc aminte de acea perioadă, nu-i așa? ☺️
Până data viitoare, să aveți spor în toate!
Cu drag,
Alte rețete de ciorbe mai găsiți și aici.