Gogoși ca la mama acasă

2.8K
gogoși ca la mama

Rețeta asta de gogoși nu e una oarecare, ci e rețeta pe care mama o face când e rost de sărbătoare și știe că ne are pe toți alături. Ingredientele de care aveți nevoie, modul de pregătire și alte tips and tricks găsiți mai jos. Ia să vedem ce am făcut. 

Ingrediente pentru gogoși:

  • 1 kg făină albă de calitate bună
  • 1 ou
  • O lingură zdravănă de smântână grasă
  • 30 gr drojdie proaspătă ( sau 7-8 gr drojdie uscată)
  • 100 gr zahăr
  • 600 ml lapte
  • 30-40 gr unt
  • Păstaie vanilie
  • Ulei
  • Dulceață (opțional)
  • Zahăr pudră
ingrediente

Metodă:

Făina se ia și se cerne, iar pasul acesta nu trebuie trecut cu vederea. O făină cernută este aerisită și poate fi hidratată mai bine. Asta înseamnă că absoarbe mai bine, mai ușor și mai calitativ, într-un oarecare fel, componentele lichide ale aluatului.

Făina cernută se pune în bolul unui robot de bucătărie. Se adaugă un ou, apoi o lingură zdravănă de smântână grasă.

pregătire aluat

Într-un bol mai mic, se pune drojdia proaspătă, dărăburită, puțin lapte și 2, 3 prize de zahăr, astfel îi dai ocazia să prindă floare, cum zicea bunica. Pui drojdia înflorită peste făină și, separat, într-o crăticioară pui la încălzit un pic de lapte. 

La un kilogram de făină este important să ai cam 600-650 de ml de lichid, aici incluzând oul, smântâna și laptele amestecat cu untul topit. În laptele cu unt se mai pun cam 100 gr de zahăr pe care le amesteci bine ca să se dizolve. Se mai pune și o păstaie de vanilie, la infuzat. Știm că laptele e încălzit cât trebuie verificând cu degetul. Dacă nu simți că te arde, este pregătit de pus peste făină. Dai drumul la robotul de bucătărie și torni laptele încet. Este important ca la final să ai un aluat elastic. Așadar, aluatul se frământă cam 10-12 minute, după care se scoate din bolul robotului și se transferă pe suprafața de lucru înfăinată, ca aluatul să nu se lipească. Se împătură de două, trei ori, apoi se transferă într-un bol curat și se acoperă cu o folie de plastic, apoi se lasă la dospit.

aluat dospit

După ce a crescut destul, se scoate pe suprafața de lucru peste care se presară niște făină, apoi se întinde, ori cu mâna, ori cu un sucitor, însă e important ca acesta să aibă o grosime de 1 cm.

pregătire aluat pt format gogoși

Se taie gogoșile cu o formă.

Apoi se prăjesc într-o oală cu ulei încins. Se întorc în permanență de pe o parte pe cealaltă să se umfle și să se frigă uniform.

Se lasă un pic la răcorit, apoi se presară zahăr pudra peste ele.

gogoși ca la mama

Sau, ca să fie mai fistichii, se pune pe o farfurie niște magiun, peste magiun câteva gogoși și, bineînțeles, se pudrează cu zahăr pudră.

servire gogoși

Iacă, mai jos las și rețeta video.

Să fiți sănătoși!

Adrian Hădean

Ce gogoși mai avem pe blog? Găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close