E mijlocul verii prieteni, în toate locurile însorite în care plaja se lasă alintată de val sfârâie gratare cu peşti marini şi tigăi încinse cu fructe de mare. Oameni bronzaţi şi gălăgioşi, storc lămâi şi portocale peste ele, provocând jerbe aromate cu miros de măslina proaspătă şi sare.
Hai să adunăm şi noi într-o farfurie, lângă un calamar şi o crevetă, 2 felii de vinete fripte şi picante, parfumate cu un pic de roşie şi însoţitor micilor fiinţe marine un sos, ori mai degrabă o cremă aromată cu cimbru şi usturoi.
Radeţi un căţel de usturoi şi frigeţi-l uşor în 2 linguri de ulei de măsline împreună cu o crenguţă de cimbru. Când usturoiul a devenit uşor gălbui, aveţi grijă să nu se ardă pentru că devine amar, adaugaţi 200 de grame de fasole albă prefiartă. Amestecaţi 1 minut, dându-i voie să se umple de aromă, după care adăugaţi încet o cană de supă de legume. Lăsaţi să fiarbă la foc potolit 10 minute. Pasaţi fasolea aromată cu ajutorul unui blender, adăugând sare, piper şi alte 2-3 linguri cu ulei de măsline. Piureul rezultat nu trebuie să fie foarte tare, dar nici asemănător unei supe crème. În cazul în care a ieşit prea tare, puteţi adăuga supă.
În alte două linguri de ulei de măsline, frigeţi la foc mic o jumătate de ceapă mică tăiată foarte fin împreună cu un vârf de linguriţă de ardei iute tocat asemănător.
În această bază aromată frigeţi rondele de vinete, 4 pentru două porţii. Când sunt rumene pe ambele părţi, adăugaţi o ceşcuţă de roşii tocate sau pasate şi mai lăsaţi împreună 5 minute.
Calamarul şi creveţii îi puteţi cumpăra de la orice supermarket din sectorul peşte proaspăt. Pentru două porţii vă recomand 10 creveţi mici şi 2 bucăţi de calamar. Nu sunt atât de scumpe pe cât aţi putea să credeţi. Preţul e undeva între 10 şi 20 de lei. Spălaţi foarte bine fructele de mare sub jet de apă rece. Puneţi-le pentru o oră la frigider într-o marinadă din zeamă de lămâie, ulei de măsline şi un căţel de usturoi zdrobit. Calamarul crestaţi-l într-un mod estetic. Încingeţi foarte bine o tigaie, adăugaţi un fir de ulei pentru prăjit. Frigeţi minunăţiile marine cam 3-4 minute la foc puternic. Creveţii trebuie să capete o culoare intensă, iar calamarul să aibă urme de prăjire.
Eu am adăugat și un pui de caracatiță, dar asta e deja altă poveste…
Aranjaţi în farfurie. În mijloc creveţii, într-o latură vinetele, la margine calamarul crestat, iar din loc în loc crema aromată de fasole.
Hai să scoatem sarea din mare pe cearceafuri mari, albe,
să o cristalizăm la soare dansând îmbrăcaţi în alge,
să strângem în coşuri din oase de balene,
scoici, peşti, sepii şi langustine.
Să ardem în noapte lemn de corăbii medievale
şi să frigem fructele mării pe ruguri de sare
într-un capăt de plajă
într-un capăt de mare.
Text & Foto: Costin Barbutz
Dacă pui prima dată ceapa tăiată foarte marunt nu o sa se ardă până cand se rumenesc vinetele?