
Cu poftele nu te pui! Și cum tema acestei săptămâni a fost “Mi-e poftă de…”, nu am stat foarte mult pe gânduri și am ales să pregătesc niște delicioase plăcinte cu varză dulce și chimen.
De data aceasta nu este o rețetă cu care am copilărit fiindcă la noi în Moldova nu se pregătește.
Am mâncat aceste plăcinte pentru prima dată abia când eram în clasa a XI-a, fiind proaspăt mutată din Onești la Deva.
La chioșcul din curtea Liceului Pedagogic “Sabin Drăgoi” se vindeau astfel de plăcinte cu varză sau vărzare (cum li se mai spune).

Se pot pregăti atât cu varză murată, cât și cu varză dulce (ca și în cazul sarmalelor).
Totul depinde de preferințele voastre.
Eu am ales să le fac cu varză proaspătă.
Iată ingredientele de care am avut nevoie pentru a pregăti aceste plăcinte cu varză dulce și chimen
Pentru aluat:
- 1 kg de făină
- aproximativ 700-800 de ml de apă caldă
- 7 grame de drojdie uscată (un pliculeț)
- o linguriță de sare și una de zahăr
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
Pentru umplutură:
- o varză proaspătă
- câteva cepe galbene
- ulei de floarea soarelui
- chimen măcinat și semințe de chimen
- sare și piper
- pătrunjel proaspăt
- mărar uscat (sau proaspăt dacă aveți)

Prima dată m-am ocupat de pregătirea aluatului fiindcă trebuie lăsat la dospit
Am dizolvat drojdia și zahărul în puțină apă caldă, lăsând compoziția deoparte timp de câteva minute.
După ce drojdia s-a activat, arăta ca în imaginea de mai jos.

Într-un bol încăpător am pus restul apei și am adăugat făina cernută printr-o sită, respectiv drojdia dizolvată.
Am amestecat puțin, apoi am adăugat uleiul și sarea, după care am început să frământ aluatul.
Puteți să îl faceți și într-un robot planetar de bucătărie, însă mie îmi place foarte mult procesul de frământare la mână.
După aproximativ 20 de minute aluatul a fost gata.
Trebuie să iasă un aluat mai moale decât cel pentru pâine, ușor lipicios.
L-am uns deasupra cu ulei, am acoperit bolul cu un prosop curat de bucătărie și am lăsat aluatul să dospească timp de câteva ore.

Pregătirea umpluturii pentru plăcintele cu varză dulce și chimen
Am început prin a spăla varza, după care am tăiat-o în patru bucăți pe care le-am dat prin răzătoarea mare.

Într-o tigaie încăpătoare am pus uleiul la încins și am călit câteva minute, la foc mic, ceapa împreună cu: codițele de pătrunjel tăiate mărunt, pudra de chimen și semințele de chimen.
După aceea am adăugat și varza, o cană de apă, am condimentat cu sare și piper după gust și am lăsat totul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când.

După ce lichidul a scăzut și varza s-a călit am mai condimentat-o cu piper proaspăt măcinat și am asezonat-o cu pătrunjel verde tăiat mărunt și cu mărar uscat.
Aș fi adăugat mărar proaspăt fiindcă mie îmi place enorm, însă locuiesc în Italia și aici se găsește foarte greu.

Am lăsat compoziția să se răcească, timp în care numai bine aluatul a stat la dospit.
După aproximativ trei ore am îndepărtat prosopul, iar aluatul crescuse foarte frumos.

Am rupt cu mâna bucăți din aluat pe care cu ajutorul unui sucitor le-am modelat pe un tocător de lemn, apoi am umplut plăcintele cu varză călită.

Se împăturesc foarte ușor, trebuie doar să aduceți marginile aluatului către centrul plăcintelor, apoi să le sigilaţi printr-o mică răsucire și apăsare.

Cum am gătit aceste plăcinte cu varză dulce și chimen?
Le-am copt în tigaie, în unt topit, la foc mic, preț de câteva minute pe fiecare parte până când au devenit arămii.

Dacă doriți le puteți coace și în cuptorul preîncălzit, însă eu prefer prima variantă.
Cum am servite aceste plăcinte cu varză dulce și chimen
Plăcintele sunt gata!
Au ieșit fragede, pufoase, aromate și tare bune.

Sper să încercați și voi această rețetă, fie că alegeți să le faceți cu varză dulce, fie cu varză murată.
Plăcintele sunt delicioase în ambele variante.
Eu pofta mi-am făcut-o, așa că nu îmi rămâne decât să vă zic că ne regăsim și săptămâna viitoare, tot aici, cu noi bunătăți.
Numai bine, tuturor!
Cu drag,
Alte rețete de plăcinte dulci sau sărate, găsiți și aici.