Am întâlnit și pui fericiți

462

Ieri am gătit un pui fericit. Nu vorbesc în rime doar de dragul lor, așa se numește puiul pe care-l veți vedea mai jos. A fost o aventură să ajung la el. Auzisem că există, curiozitatea mea era stârnită, simțurile alerte și pofta la trei liniuțe peste medie (mă știți doar, sunt un pofticios ireparabil). Am fost la Carrefour, unde tocmai se terminaseră puii fericiți, am mers la Real unde „am rămas fără dar e mașina pe drum, ajunge în jumătate de oră”. Cum jumătate de oră mi-a părut un timp rezonabil, m-am învârtit prin magazin, mi-am cumpărat antifurt pentru bicicletă, am probat o pereche de pantofi pe care nu-i doream, am citit toate etichetele de pe raftul cu conserve, ce mai, orice pentru a face timpul să treacă mai repede. Doream puiul hrănit ca la curte, crescut fără grabă industrială, cu grăsime lângă pielea ușor gălbuie, cu copane sănătoase și pieptul ferm.

Până la urmă, mașina a ajuns, eu am luat puiul ca pe un trofeu obținut cu sacrificii (unde ați văzut bărbați să probeze pantofi doar așa, să treacă vremea?), l-am dus acasă și l-am întors pe toate părțile, să mă convingă că-i aievea. Era.

Am mai adunat pe lângă el o mână bună de ciuperci proaspete și mititele, doi gogoșari, două suluri de mozzarella cu care habar n-aveam ce urma să fac, dar erau în frigider și mi-au făcut cu ochiul, un șomoiog de rozmarin din grădină, niște roșii cherry și o bucată de unt.

Am spălat puiul, l-am șters pe dinafară și pe dinăuntru cu prosoape din hârtie apoi am presărat și-n el și pe el o mână de sare grunjoasă. Și pentru gust dar și pentru a-i proteja pielea sensibilă de pe piept.

Am îndesat rozmarinul în pui.

După rozmarin, a venit rândul ciupercilor să intre-n pasăre. Știu , sună ciudat, dar ăsta-i adevărul.

Am așezat puiul, așa fericit cum era, într-o cratiță. Am pus pe lângă el câteva fire de ceapă verde, roșiile cherry și ciupercile care-mi rămăseseră. Și untul. Apoi, ca să mă asigur că puiul nu se va coace prea „din prima”, am turnat peste el o cană de bere. Cam asta-i toată intervenția externă la capitolul arome și condimente.� Am pus apoi cratița în cuptorul încins și am redus căldura la jumătate. Am lăsat puiul să se coacă încet, timp de o oră și zece minute.

Din când în când îl mai stropeam cu sos din cratiță și, vă spun drept, când am văzut că se rumenește bine la exterior, am zdrobit pe pieptu-i de aramă câteva roșii, cu rol de scut. Ele l-au ferit de prea-coacere. Înainte de a declara puiul gata și pe mine cu un pas mai aproape de împlinirea poftelor, am tăiat mozzarella în rondele pe care le-am împrăștiat în jurul puiului. Am mai pus cratița în cuptor pentru zece minute.

Greu m-am abținut zece minute după ce am scos puiul din cuptor, dar l-am lăsat să se hodinească puțin înainte de a tăia din el.

V-am spus mai sus, nu am folosit prea multe celea pentru aromare. Motivul? Am vrut să văd ce poveste știe să-mi spună puiul fericit. Și știe. E dulce și savuros, fraged și parfumat discret, cărnos și lipicios, cum trebuie să fie un pui fript.

Pe lângă el, ciuperci și roșii coapte, învelite-n brânză topită, unse toate cu sosul bun-bunuț care s-a adunat în cratiță. Nu mai am alte vorbe la adresa ăstui pui, doar promisiunea că voi mai încerca unul, de data asta la ceaun, să văd cum se comportă în alte împrejurări. Să fiți sănătoși și de vreți să aflați și alte lucruri despre puiul fericit, cercetați aici, în Jurnalul de pui fericit.

Join the Conversation

  1. Dupa ce i-ai dat bere normal ca e un pui fericit. :)

  2. Ce pofta mi-ai facut! :D

  3. se vede ca e fericit, scaldat in bere, cine nu ar fi? :P

  4. Bun bun da cat e kilu de fericire ? La mag. de fitze bio e 50 RON asta e mai ieftin sper.

  5. adihadean Author says:

    Iulia, ăsta a costat 30 de lei dar avea mult peste un kilogram. N-am reținut prețul/kilogram. Pe de altă parte, trebuie să ne obișnuim cu ideea că-i musai să plătim pentru calitate.
    Gabriel, Dragoș, nu căutați fericirea în alcool:-)))
    Anca:-) te pup.

  6. nu stiu puiul cat de fericit a fost, da’ noi cu siguranta da :))…. de cand am descoperit la rela puiul fericit

  7. Puiul asta fericit e cam la 14 Ron/kg la Real si eram tare curioasa daca face toti banii . Dar din ce ne-ai povestit tu …asa e !
    Acum am curaj si eu sa-l cumpar….
    oricum arata excelent bunaciunea facuta de tine !!!
    Felicitari !
    Apropos…la vreo bucatica din cei 210 pui ai ajuns sau….sa nu te mai intreb, dupa articolul de ieri….

  8. adihadean Author says:

    Sidy, oare ce motiv ar fi trebuit să am pentru a încerca să ajung la puii aceia? :-)

  9. exista, asadar, si pui fericiti! :) ma duc maine sa ii caut :)

  10. De acord, calitatea costa si in acest caz nu foarte mult. Nu au cum sa fie ei 100% ca in curte la mamaia acum 30 de ani dar se apropie. Mai grav e ca fi-mea nu suporta laptele adevarat ca miroase a lapte, puiul adevarat ca are gust de carne, e obisnuita asa de mult cu substitutii ca the real thing e cah…

  11. adihadean Author says:

    Iulia, nici măcar noi nu mai suntem ca acum 30 de ani:-)).
    Zâno, succes:-)

  12. Cit (in grade celsius) inseamna „temperatura la jumatate”?
    Multumesc

    1. adihadean Author says:

      Cristina, 155-160.

  13. Asta-i pui fericit de la mine de la Bacau. Acolo traiesc numai pui fericiti :)

    Ce magie faci tu Adi din lucruri simple! As manca un pui din asta cu mamaliguta si mujdei ca la noi in Moldova…

  14. Multam de reteta, da’ reteta de orez ,,lipicios” oriental, din top 10 tot o astept.

  15. @ Iulia: eu sunt progenitura de Bucuresti fara rude la tara, crescuta cu cheia de git. Eu nici acum nu beau lapte, pentru ca pentru mine, laptele trebuie sa fie ala la sticla, transparent de chior, pe care-l beam cind eram kid in anii ’70-’80. Acum nu se mai gaseste din ala – slava Domnului – asa ca n-am ce bea. Laptele gras, de tara, nu l-am suportat niciodata. Si la punga sau pet n-are nici un chichirez.

  16. Buna!

    Spune-mi, te rog, cu ce pot inlocui rozmarinul. Stiu ca veti ramane surprinsi, dar nu prea suport gustul si mirosul de rozmarin. Adica putin-putin merge, dar daca pun ceva mai mult nu mai pot manca preparatul respectiv. Si chiar vreau sa incerc reteta! Deja imi ploua in gura:)

    Multumesc,
    Izabela

  17. adihadean Author says:

    Izabela, o să suferi foarte tare, rozmarinul e de neînlocuit aici. Poți să nu-l pui defel dar dacă-l folosești în felul ăsta, fără ca el să aibă contact cu carnea pe care o mânânci, nu o să ai senzații neplăcute. Se comportă bine, aroma obținută prin coacere/aburire în cuptor e subtilă și completează gustul cărnii de pui. Ar fi păcat…

  18. Eu zic ca ar merge foarte bine si salvia. In rest… faina reteta, poate asa il pacalesc si pe al meu sa manance pui.

  19. acu, dupa indelungi dezbateri cu puiul prin cuptor…gogosarul l-ai pus in tava pe sub branza?

    1. adihadean Author says:

      Adina, da.

  20. Am facut si eu puiul fericit ieri si a fost cel mai bun pui pe care l-am mancat vreodata, sosul a fost demential. Am impresionat pana si pe prietenii mei danezi cu asa pui :)

  21. Alina Defta says:

    Rozmarinul din pui sau oricare fel de mancare …se scoate ?Adica nu se pune in farfurie ca sa zica lumea ca mananca brad nu?:D Sa imi raspunda oricine pls daca marele maestru e ocupat!!

    1. adihadean Author says:

      Poti sa mananci frunzulitele. Sau nu. Depinde de tine si de cat sunt de tinere:)

  22. giugioiu anamaria says:

    Adi tu crezi ca acest pui este crescut si cu ceva antibiotice si hormoni? Asta ma intereseaza foarte mult. Ca daca nu, atunci ar fi perfect.

    1. Adi Hădean Author says:

      anamaria, nu contează ce cred eu, contează ce spun producătorii și își asumă prin etichetă:).

  23. Mai mult am ras decat sa memorez reteta :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close