Când eram copil, uram toamna. Poate pentru că am crescut la bloc, ruptă de natură și de legătura cu pământul. Peste ani am căutat să îmi creez acea legătură. Și am învățat să mă bucur de roadele muncii mele – așa stângace, de orășean – dar și de ce ne este oferit dacă știm unde să căutăm. N-am fost de multe ori la cules de ciuperci. Ba chiar, în ultima vreme le ”culeg” de prin piață. Însă de fiecare dată le pregătesc cu plăcere. Așa că astăzi gătesc gălbiori și mă bucur din tot sufletul de primele zile de toamnă: ruladă de porc cu gălbiori.
Ingrediente pentru ruladă de porc cu gălbiori:
- 2 bucăți de mușchiuleț de porc
- 300 g de gălbiori
- 2 șalote potrivite (sau orice altă ceapă)
- o legătură de pătrunjel
- 2 – 3 linguri de ulei
- 100 g de unt
- sare și piper
Pentru sos am mai folosit:
- 100 g de gălbiori
- 50 g unt
- 200 ml de fond de legume (sau apă)
- sare și piper
Prepararea ruladei de porc cu gălbiori:
Am spălat bine gălbiorii și i-am tăiat mărunt. La fel și cele doua șalote. Într-o tigaie încăpătoare am pus uleiul și cam 50 g de unt. Apoi am călit ceapa și ciupercile, cu un praf de sare.
Gălbiorii sunt fermi, cărnoși și au un conținut relativ mic de apă. După ce m-am asigurat că umplutura nu mai este zemoasă, am oprit focul și am adăugat pătrunjelul, tocat mărunt. Am potrivit de sare și piper, și am lasat umplutura la răcit.
Rulada aceasta ar merge făcută și cu mușchi, poate și cu o bucată de ceafă decupată cu iscusință, însă eu am ales mușchiuletul. Completează de minune, zic eu, aroma delicată a gălbiorilor.
Asamblare ruladă de porc cu gălbiori:
Așadar, am fasonat bucățile de mușchiuleț și am tăiat capetele cele mai subțiri. Ideal, bucata ar trebui să aibă aceeași grosime pe toată lungimea ei. Cu un cuțit foarte bine ascuțit, am desfăcut carnea. Am tăiat la o treime din grosime, până aproape de capăt. Apoi din același loc, am secționat pe jumătate, până la jumătate de centimentru de capăt. Am obținut asta:
Nu vă faceți griji dacă nu iese perfect din prima, de aceea avem 2 bucăți de mușchiuleț 😊.
Am așezat umplutura, având grijă să las marginile libere. Apoi am rulat carnea și am legat-o cu sfoară de bucătărie, pentru mai multă siguranță.
Am așezat bucățile de ruladă pe un grătar, în tava de cuptor, și le-am uns din belșug cu unt topit. Sare și piper, pe toate părțile, și apoi în cuptorul încins la 200 de grade, pentru 35 – 45 de minute.
Până au fost gata bucățile de ruladă, m-am ocupat de sos. Am călit gălbiorii în unt, într-o cratiță mică. Apoi am adăugat fondul de legume și l-am lăsat să fiarbă la foc foarte mic preț de vreo 10 minute. Am pus totul într-un blender, am potrivit de sare și piper, și atât.
Am lăsat rulada să se odihnească vreo 10 minute după ce am scos-o din cuptor. Am tăiat-o felii și am servit-o alături de sosul de gălbiori și de piure de cartofi.
Aceasta este rețeta mea de ruladă de porc cu gălbiori, pentru întâmpinat toamna.
S-aveți poftă!
Cred ca e delicioasa, îmi place și cum suna și cum arata. Mulțumim pentru prezentare . S-aveți spor în toate.
Cu siguranță o voi încerca, având în vedere că este și keto (cu puține adaptări).
Apropo, pentru cei interesați, la aceste cantități (am calculat muschiulețul la 800 g), informațiile nutriționale sunt aproximativ după cum urmează (total, rulada + sos, fără piure):
Calorii: 3063
Proteine: 138 g
Grăsimi: 194g
Carbohidrați totali: 80g
Carbohidrați neți: 55g